به بهانه بهره‌برداری از ۳۰پروژه کوچک مقیاس و محله‌محور در منطقه۱۶ با «حامد مظاهریان» معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران گفت‌وگو کردیم.

شهرداری

او تأکید می‌کند که در اجرای هر پروژه در شهر و محله‌ها، نظرسنجی از شهروندان و شنیدن پیشنهادها و ایده‌های آنان در اولویت اجرا در ۳سطح محلی، منطقه‌ای و شهری قرار دارد و سیاست مدیریت شهری در دوره کنونی نیز بر این مبنا قرار گرفته است. 

  درباره اجرای ۳۰پروژه فرهنگی، ورزشی و ترافیکی در منطقه۱۶چه نظری دارید؟ 
در این برنامه با همراهی شهردار منطقه۱۶ و معاونان وی از برخی پروژه‌های درحال ساخت از جمله فاز دوم مجموعه فرهنگی و ورزشی شهربانو، موزه محلی نازی‌آباد، آکادمی آموزش فوتبال میثاق و مجموعه ورزشی شهدای گمنام جوادیه بازدید کردیم و درجریان چگونگی اجرا و پیشرفت پروژه‌ها قرار گرفتیم. نقطه قوت این پروژه‌ها توجه به اصل«مردم محوری» و در نظرگرفتن نیازهای ضروری شهروندان و اولویت بخشیدن به طرح‌های دفاتر توسعه محله‌ای در این منطقه است. 
  چرا توجه به دیدگاه و نظر مردم تا این اندازه در فعالیت‌های مدیریت شهری اهمیت دارد؟ 
شاخص اصلی سنجش پروژه‌ها، خود شهروندان هستند. بنابراین مدیریت شهری تلاش می‌کند به هرترتیب میزان مشارکت مردم در اداره امور شهر را افزایش دهد و یکی از راه‌ها نظرسنجی و جست وجوی دیدگاه و نظر مردم در تعیین اولویت‌های محلی است. با این کار شهروندان همیشه خود را در میدان می‌بینند و از اینکه می‌توانند درباره مسائل مختلف شهر اظهارنظر کنند و حتی در اجرای پروژه‌ها نقش تعیین‌کننده داشته باشند، احساس خوبی پیدا می‌کنند و این موضوع برای مدیریت شهری اهمیت فراوانی دارد. در اینجا لازم می‌دانم این نکته مهم را یادآوری کنم که مدیران شهرداری در مناطق باید قبل از ورود پروژه‌ها به فاز عملیاتی و اجرایی، گزینه‌های مختلف را به مردم معرفی کنند و از طریق شورایاران به‌عنوان نمایندگان مردم یا با ارتباط مستقیم با شهروندان، از آخرین پیشنهادها و نظرهای آنان باخبر شوند. 
  درباره پروژه‌های کوچک مقیاس و محله‌محور صحبت کنید. آیا این پروژه‌ها با دیگر طرح‌هایی که در شهر اجرا می‌شوند تفاوت دارند؟ 
شهرداری از اجرای طرح‌های محله‌محور و پروژه‌های کوچک مقیاس به دنبال تأمین نیازهای ضروری شهروندان در محله‌ها، استفاده مناسب از فرصت‌های محلی و توزیع عادلانه و منطقی امکانات شهری از جمله ورزشگاه، پاتوق‌های محلی، خدمات فرهنگی و اجتماعی است. البته تفاوت این پروژه‌ها در میزان منابع مالی و نوع فعالیت عمرانی نیست. این پروژه‌ها با تأیید و نظر شهروندان قابلیت و مجوز اجرا پیدا می‌کنند و نقش بسزایی در بالابردن کیفیت و مطلوبیت زندگی ساکنان شهر دارند. این همان مسیری است که ما را به تحقق شعار مدیریت شهری یعنی «تهران، شهری برای همه» نزدیک‌تر می‌کند. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که اجرای پروژه‌های محله‌محور به تقویت و افزایش تعلق اجتماعی شهروندان نسبت به محل زندگی‌شان می‌انجامد؛ موضوعی که از وقوع پدیده مهاجرت در محله‌ها جلوگیری می‌کند و اجازه نمی‌دهد مفاهیمی همچون محله، هم‌محله‌ای و بچه‌محل در محله‌ها از بین برود. 
  آیا اجرای پروژه‌های کوچک مقیاس محلی در شهر تهران سابقه داشته است؟ 
مدیریت شهری در کنار پروژه‌های کلانشهری به اجرای پروژه‌های محلی نگاه ویژه‌ای دارد. در اینجا باید گفت مقوله «محله‌محوری» و توجه به پروژه‌های کوچک مقیاس محلی در ۱۰سال گذشته به‌عنوان رویکرد مدیریت شهر تهران مطرح بوده، اما هیچ‌گاه اجرایی نشده بود. در واقع علت آن برخوردار نبودن از مکانیزم مناسب عملیاتی در برنامه‌ریزی، تأمین بودجه، سیستم نظارت بر اقدامات و معیارهای قابل سنجش بوده است، اما در دوره جدید مدیریت شهری، این گفتمان از حالت آکادمیک و نظری خارج و با تدبیر شهردار تهران و با رسیدن به یک مسیر روشن و همچنین تصویب بودجه و منابع مالی مشخص، اجرای پروژه‌های محله‌محور در مناطق مختلف شهر تهران در ۲سال پیش رو به ثمر خواهد نشست. 
  به نظر شما برگ برنده شهرداری در به ثمر رساندن پروژه‌ها چیست؟ 
 شهرداری تهران در ۳سطح شهر، منطقه و محله برنامه‌ریزی دارد و بر همین اساس پیش می‌رود. البته شرایط کنونی جامعه، کاهش درآمدهای شهری و تلاطم موجود، موانعی را در مقابل مسیر خدمتگزاری به شهروندان به وجود می‌آورد، اما با نگاه واقع‌بینانه وهمت عالی می‌توان خواسته و انتظار مردم را برآورده کرد. 
  برای پیشبرد اهداف شهرداری تهران و موفقیت در اجرای پروژه‌ها چه تدابیری اندیشیده‌اید؟ 
اول اینکه باید برای هماهنگی بیشتر، کارگاه‌های آموزشی در موضوعاتی همچون «توسعه محلی» و «پروژه‌های محلی» برای شهروندان برپا شود. دوم اینکه نقش تسهیلگری و واسطه‌گری دفاتر توسعه محله‌ای برای ایجاد ارتباط مناسب بین مردم و مدیریت شهری انکارناپذیر است، بنابراین باید این بخش را بیش از گذشته تقویت کرد. نکته سوم اینکه دامنه افراد ذینفع در پروژه‌های محله‌محور بسیار گسترده است و نوجوانان، جوانان، زنان خانه‌دار، دانشجویان، کارگران و اصناف مختلف را در بر می‌گیرد. بنابراین ضمن دریافت نظر این افراد، باید تلاش‌ها به سمت عملیاتی شدن پروژه‌های ضروری سوق پیدا کند. 
  حرفی باقی مانده است؟ 
شهروندان در سال جاری شاهد تحول اساسی در محله‌های پایتخت خواهند بود. از آنجا که همیشه ابتکار و ایده‌های جدید شهرداری تهران در کشور الگو بوده است، پیش‌بینی می‌شود که تا سال۱۴۰۰ اجرای پروژه‌های محلی در بسیاری از شهرداری‌های کشور گسترش پیدا کند.

کد خبر 534943

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha