همشهری آنلاین_مهدی اسماعیل پور: «حلیا سلطانی»، نویسنده جوان محله «فرهنگیان و آزادی» اینگونه تجربهای داشته است. چند سال پیش که حلیا قلم بر روی کاغذ گذاشت تا برای درس و تکلیف مدرسهاش انشاء بنویسد، خودش هم فکر نمیکرد نقطه پایان این نوشته سرآغاز راه نویسندگیاش باشد. نویسنده جوانی که در ۲۰ سالگی ۲ جلد کتاب منتشر کرده است و ۳ جلد دیگر نیز دردست انتشار دارد.
البته فعالیتهای ادبی هممحلهای با استعداد ما به همینجا ختم نمیشود. موضوعی که شاید حتی از نویسنده بودن او هم مهمتر باشد، فعالیت و برنامههایش برای کمک به جوانهای همسن و سال خود در محله است که برای نوشتن و انتشار آثارشان گروهی را در قالب «کانون سپاه قلم» راهاندازی کرد. در ادامه با حلیا سلطانی و آثار و فعالیتهای ادبیاش بیشتر آشنا خواهیم شد.
حلیا سلطانی، متولد سال ۱۳۸۰ در محله شهرک آزادی است. ماجرای شروع نویسندگی حلیا به سال ۱۳۹۶ بر میگردد یعنی زمانی که تنها ۱۶ سال داشت. خود درباره اینکه چگونه تصمیم به نوشتن گرفته است به همشهری محله میگوید: «نوشتن را از همان ابتدا دوست داشتم، اما شروع کار و جرقه نوشتن نخستین کتابم از درس انشاء و در مدرسه بود. موضوع انشاء «داستان نویسی» بود.
برای نوشتن این انشاء خودم را جای همسر یک شهید قراردادم و داستانم را نوشتم. وقتی به خانه برگشتم و نوشتهام را مرور کردم، به گمانم بسیار جالب و و زیبا آمد و تصمیم گرفتم تا این داستان را که از زبان یک همسر شهید روایت میشود، در قالب کتاب منتشر کنم. برای انجام این کار خانوادهام مرا بسیار تشویق کردند. من هیچ آشنایی با نویسندگی نداشتم و لازم بود تا برای نوشتن کتاب، تحقیقاتی انجام دهم و چیزهایی یاد بگیرم. برای همین شروع به خواندن یکسری کتابها کردم. همچنین برای نوشتن این کتاب به سفر «راهیان نور» رفتم که این موضوع بسیار به من کمک کرد. تا پیش از این ماجرا و درس انشاء به دنبال نوشتن کتاب و به فکر نویسندگی نبودم و شروع من بهعنوان یک نویسنده بسیار ناگهانی و اتفاقی بود.»
- کتابهای نویسنده هممحله ای
به اینترتیب نویسنده جوان هممحلهای پا در مسیر نویسندگی گذاشت و به جرگه نویسندگان پیوست: «نخستین کتابم که متن اولیهاش همان داستانی بود که برای درس انشاء نوشته بودم، در سال ۱۳۹۷ با عنوان «دفترچهای که قبل از صاحباش تفحص شد»، انتشار یافت. تا به امروز ۵ عنوان کتاب نوشتهام که از این تعداد، ۲ عنوان منتشر شده و بقیه کتابها در دست انتشار است.
پس از کتاب دفترچهای که قبل از صاحبش تفحص شد، دومین کتابم «دست نوشتههای شهید ابوالحسن ابراهیمی» بود که در سال ۱۳۹۷ به چاپ رسید.» حلیا سلطانی درباره موضوع ۳ کتاب دیگرش که هنوز منتشر نشدهاند، اینگونه توضیح میدهد: «یکی از این کتابها «افتخارآفرینان ایران» نام دارد که با کمک آقای «قاسمعلی» نوشته و تدوین شده است. «افتخارآفرینان ایران» با موضوع رکوردداران جنگ تحمیلی است که درباره آنها تحقیق و تفحص کردم و سپس ماجرای هرکدام از این قهرمانان را بهصورت داستانی به رشته تحریر درآوردم. کتاب بعدی که در دست چاپ است، درباره «طب سنتی» است. از آنجا که واقعاً علاقه زیادی به طب سنتی دارم، شروع به نوشتن این کتاب کردم. کتاب سوم «عرشیان» نام دارد که به زندگی ۶۸ شهید محله فرهنگیان و آزادی و شهرک «نصر» اختصاص یافته است.»
- ترویج کتابخوانی و کتابنویسی در محله
حلیا سلطانی در کنار نویسندگی با راهاندازی گروه کانون سپاه قلم تلاش کرده است تا به جوانان و نوجوانان همسن و سال خود و بچههای محله کمک کند تا مانند خودش نویسنده شوند و به سمت کتاب و مطالعه بروند. او درباره راهاندازی این گروه ادبی میگوید: «سال ۱۳۹۸ بود که با پیشنهاد آقای «سعید رهنما»، مدیر انجمن نویسندگان جوان، تصمیم گرفتم تا این کانون را در محله راهاندازی کنم. با کمک و راهنماییهای آقای «سپهر» بود که کانون سپاه قلم در شهرک فرهنگیان و آزادی شکل گرفت. اعضای اصلی این گروه جوانان و نوجوانان و بچههای متولد دهه ۸۰ هستند.
در حال حاضر، حدود ۳۰ عضو فعال در کانون داریم. البته با توجه به محدودیتهای کرونایی نتوانستیم فعالیتی برای عضوگیری انجام دهیم. همه بچههای کانون اهل محله شهرک فرهنگیان و آزادی و محلههای اطراف از جمله «تهرانسر» هستند. انجمن ۵ عضو اصلی دارد که یکی از آنها مسئول انتشارات «رزا» است و کارهای مربوط به چاپ آثار برگزیده اعضای کانون را انجام میدهد و حضورشان مایه دلگرمی و افتخار بزرگی برای ما است. علاوه بر خودم، «ملاتی» شاگرد کلاس یازدهم رشته انسانی در مدرسه «عموئیان»، «آقامیری» کلاس دوازدهم رشته تجربی، «محمد مهیار سلطانی» شاگرد کلاس نهم از دیگر اعضای اصلی انجمن هستند. هدفمان از تشکیل این گروه در اصل ترویج کتاب و کتابخوانی است. چون کسی که میخواهد کتاب بنویسد، ابتدا باید کتاب بخواند.»
- نخستین رونمایی از آثار برتر
دبیر انجمن از برگزار شدن نخستین مراسم رونمایی از آثار برتر اعضای کانون همزمان با سالروز آزادسازی «خرمشهر» خبر میدهد: «با بچههای مدرسه ابتدایی «شهید باهنر» در محله شهرک فرهنگیان آغاز کردیم. بیشتر کتابهای ما را بچههای متولد دهه ۹۰ و نیمه دوم دهه ۸۰ مینویسند. بچهها شروع به نوشتن داستان مورد نظرشان میکنند و اگر سؤالی داشته باشند تا آنجا که بتوانم آنها را راهنمایی میکنم. در پایان، بچهها داستانهای خود را در اختیار ما قرار میدهند و از بین آنها ۵ اثر برتر به شکل رایگان منتشر میشود و سپس جشن رونمایی برای آن برگزار میکنیم. سوم خردادماه نخستین جشن رونمایی برگزار شد. هدفمان این است که تعداد و محدوده فعالیت انجمن را گسترش دهیم و بتوانیم کتابهای تألیف بچهها را به بازار کتاب عرضه کنیم و به فروش برسانیم.»
- می خواهم فقط از دفاعمقدس و شهدا بنویسم
حلیا سلطانی میگوید که در زمینه نویسندگی میخواهد به شکل تخصصی و اختصاصی تنها درباره دفاعمقدس و شهدا فعالیت داشته باشد: «یکسری داستان، رمان و دلنوشته به شکل دستنویس دارم، اما هدف اصلی من در نویسندگی پرداختن به سوژههای مربوط به دفاعمقدس و زندگی شهدا است.
دوست دارم از این طریق بیشتر بچهها را با سبک زندگی شهدا آشنا کنم و نشان دهم که آنها هم مانند خود ما بودند و اینگونه نیست که دست نیافتنی باشند. بهویژه علاقه دارم درباره شهدای محله خودمان بیشتر بنویسم. یکی از مهمترین دلایلی که سبب شد بیشتر به زندگی شهدا علاقهمند شوم، این است که در تهرانسر گلزار «شهدای گمنام» وجود دارد و هر وقت که دلم میگیرد و حس خوبی ندارم به آنجا میروم. حتی در نوشتن کتابهایم هنگامی که احساس میکردم دیگر نمیتوانم ادامه دهم با دو رکعت نماز و توسل به شهدا، کار خود به خود و بدون هیچ زحمتی پیش میرفت. دلیلش این است که احساس میکنم شهدا خودشان هوای ما را دارند.»
نظر شما