همشهری آنلاین - رضا نیکنام: بدون تردید با حجم بالای ساختوسازها در داخل شهر، دیگر مکان و زمین خالی برای ایجاد بوستان وفضای سبز در محلهها باقی نمیماند. بهویژه در محلههای جنوب شهرکه بافت مسکونی به هم فشرده و متراکمی دارند. همه این مسائل باعث شده نا متولیان امر به فکر راه و چارهای باشند تا به نوعی کمبود سرانه فضای سبز در محلهها را جبران کنند. مثل اجرای طرح «بام سبز» که به ابتکار معاون خدمات شهری و محیطزیست شهردار تهران برای نخستین بار و بهصورت پایلوت در منطقه ۱۷ اجرایی شده و مزایای زیادی دارد.
باید آمد و رفت به بام خانهها آسانتر شود
معاون خدمات شهری و محیط زیست شهردار تهران عقیده دارد برای اینکه شهروندان تشویق شوند تا پشتبام خانهها را به فضای سبز دلنشین و مفرح تبدیل کنند، باید امتیازها و تسهیلاتی برایشان در نظر بگیریم و موانع را از جلو راهشان برداریم.اگر بهطور دقیق و میدانی بررسی کنید میبینید که پشتبام اکثر ساختمانها کم رفتوآمد و بدون استفاده است، در حالی که اگر این بامها تبدیل به فضای سبز شود، ساکنان میتوانند در اوقات فراغت خود از آن استفاده کنند.
«جلال بهرامی» به چالشها و موانع موجود در اجرای طرح «بام سبز» میپردازد و میگوید: «نباید فراموش کرد که بخشی از جمعیت ساکن در محلهها را افراد سالمند تشکیل میدهند و در بینشان کم نیستند افرادی که به نگهداری گل و گیاه علاقه دارند. اما اینجا یک مشکل اساسی وجود دارد و آن دشواری راه رفتن از پلههای ساختمانها برای رفتن تا پشتبامهاست.»
بهرامی تأکید میکند که باید قانون نصب و راهاندازی آسانسور در آپارتمانها اصلاح و تصویب شود تا شهروندان بتوانند از این وسیله برای رفتوآمد به پشتبام خانهها استفاده کنند.» حال باید دید که دیدگاه و نظر معاون خدمات شهری و محیطزیست شهردار تهران تا چه اندازه مورد قبول مسئولان حوزه معماری و شهرسازی قرار میگیرد. آیا «آسانسور» به پشتبام خانهها میرسد یا نه؟ معاون شهردار تهران تأکید میکند که باید شرایط برای بردن آسانسور به بام ساختمانها در نظر گرفت. مثلاً شهروندان در زمان این کار حتماً باید «روف گاردن» در نظر بگیرند. نکته دیگر اینکه در زمان ایجاد فضای سبز در بامها، برای این فضا میز و نیمکت مناسب در نظر بگیرند تا ساکنان با آسودگی از این بام سبز بهرهمند شوند.
پخش ۱۰ هزارگلدان پشتبامی بین مردم در اسفندماه
معاون شهردار تهران در ادامه حرفهایش خبر خوبی میدهد و میگوید: «اسفندماه امسال با همکاری سازمان پارکهای شهرداری تهران، تعداد ۱۰ هزارگلدان پشتبامی بین شهروندان ساکن در منطقه ۱۷ پخش میشود تا بتوانند از آن برای سبز کردن پشتبام ساختمانها استفاده کنند. درکنار این طرح کارشناسان اداره فضای سبز شهرداری منطقه ۱۷ به خانهها مراجعه و نحوه نگهداری از گل و گیاهان خانگی و پشتبامی را به شهروندان آموزش میدهند تا نگران سلامت گیاهان خود نباشند.» بهرامی عقیده دارد با اجرای طرح «بام سبز» در محلههای محروم جنوب شهر تهران، شاهد افزایش سرانه فضای سبز خواهیم بود و این کمبود به نوعی جبران میشود.
باید از ابزارهای تشویقی کارآمد بهرهببریم
در اجرای طرح «بام سبز» که اکنون به شکل پایلوت در منطقه ۱۷ اجرایی شده و به مرور زمان به سایر مناطق کم برخوردار تسری پیدا میکند باید به ارائه بستههای تشویقی کارآمد توجه داشت. بهرامی، در ادامه از پیشنهادکاهش هزینههای عوارض ساختمان و پسماند خانگی درساختمانهای دارای بام سبز صحبت میکند و میگوید: «این نوع تشویقها برای رونق بخشیدن به طرح «بام سبز» در محلهها کارگشاست. وقتی شهروندان به این نتیجه برسند که با ایجاد فضای سبز در پشتبام خانهها، خود و سایر ساکنان از چنین فضای سبز شاد و مفرحی استفاده میکنند و از سوی دیگر شهرداری عوارض کمتری از آنها دریافت میکنند، میل بیشتری برای ایجاد فضای سبز در محلهها پیدا میکنند و این همان برگ برنده شهرداری است.»
نظر شما