«قبرستان ممنوعه تهران» یکی از قبرستان‌های قدیمی و ناشناخته‌ شهر تهران است. در این قبرستان افراد نامی و مشهور بسیاری دفن شده‌اند. چهره‌های علمی، سیاسی و خارجی‌هایی که در ایران مشغول فعالیت بودند و در دوران سکونتشان در تهران جان خود را از دست داده‌اند.

دولاب

همشهری آنلاین- ثریا روزبهانی: قبرستان ممنوعه تهران، که با نام قبرستان دولاب نیز شناخته می‌شود، یک‌گورستان قدیمی مربوط به مسیحیان است. در واقع این قبرستان باغی بزرگ در اتوبان شهید محلاتی، بین خیابان‌های شهید رضایی و مستفیذ است که در میان اهالی به نام قبرستان «دولاب» شناخته می‌شود. این گورستان محل دفن مسیحیان کشورهای فرانسه، ایتالیا، روسیه و لهستان است که در سال‌های دور در ایران زندگی می‌کردند و در این کشور نیز از دنیا رفته‌اند. تعدادی از این افراد سرباز و بخشی دیگر افراد غیرنظامی بوده‌اند که در بین آن‌ها اشخاص مشهور نیز دیده می‌شود.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

قبرستان ممنوعه تهران کجاست؟

افرادی که در این قبرستان به خاک سپرده‌ شده‌اند، ملیت‌های مختلفی دارند. ملیت هر فرد با یک پرچم بر روی قبر مشخص شده است. بر روی سنگ قبرها نیز علائمی چون صلیب یا تصویری از یک بانوی غمگین دیده می‌شود. افرادی که در این قبرستان آرمیده‌اند، سربازان گمنام روسیه و لهستانی‌هایی هستند که در جنگ جهانی دوم در راه برگشت به وطن جانشان را از دست داده‌اند. تعدادی از قبرها نیز مربوط به کنت‌های فرانسوی، شاهزاده‌های گرجی و پزشکان دربار قاجار و پهلوی است. افراد مشهوری مانند «اوانس اوگانیانس» اولین کارگردان سینمای ایران و موسس اولین مدرسه بازیگری در ایران، «شاهین سرکیسیان» موسس تئاتر مدرن در ایران، «کنت دو مونت فرت» اولین رئیس پلیس ایران، «ولادیسلاو هورودکی» معمار اهل لهستان، «ولادیمیر گاردایستکی» معمار ایستگاه راه‌آهن تهران، «آلفرد ژان بانیست لومر» موسیقی‌دان نظامی فرانسوی مربوط به دوران ناصرالدین‌شاه قاجار که نخستین سرود ملی ایران را ساخت، «دکتر کلوکه» پزشک فرانسوی محمدشاه قاجار و «دکتر تولوزان» پزشک مخصوص ناصرالدین شاه که از جمله اقدامات او در ایران می‌توان به بهداشت عمومی و تشکیل مجلس حفظ‌الصحه اشاره کرد.

اولین قبر متعلق به پزشک مخصوص دربار

این محدوده در گذشته‌های دور زمین کشاورزی بود که بعدها تبدیل به قبرستان شد. اولین فردی که در این منطقه به خاک سپرده شد، دکتر «کلوکه» پزشک اختصاصی محمدشاه و ناصرالدین‌شاه قاجار بود. «کلوکه» در سال۱۸۵۵ در این خاک دفن شد. بعدها دکتر تولوزان، یکی از پزشکان فرانسوی دربار قاجار، زمین‌های این منطقه را خرید و آن را به گورستان مسیحیان مقیم تهران تبدیل کرد. بخش‌های مختلف این گورستان توسط سفارت‌های فرانسه، ایتالیا و لهستان خریداری شد و اکنون آنها این محل را مدیریت می‌کنند.

قبرستان دولاب بیش از ۷۵ هزار مترمربع مساحت دارد و دارای ۵ بخش مختلف است. هرکدام از این بخش‌ها ورودی جداگانه‌ای دارند. در میان قبرستان نیز یک خیابان وجود دارد که این ۵ بخش را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌کند. سه بخش کاتولیک، ارتدوکس و ارامنه گریگوری در قسمت شرقی و دو بخش ارامنه کاتولیک و آشوری‌های کلدانی در قسمت غربی قبرستان دولاب قرار دارد. بزرگ‌ترین بخش قبرستان دولاب مربوط به ارامنه است که حدود ۴۴ هزار مترمربع را در برمی‌گیرد. اغلب افرادی که در این بخش مدفون شده‌اند، ارامنه ایرانی هستند که در بین آن‌ها افراد نامی و سرشناسی چون شاهین سرکیسیان، آرام گارونه، اسرائیل ساهاکیان، زورا ساگینیان، مارکار قارابگیان، نیکلای لاوری و نیکوکاران درمانگاه خیریه آودیسیان دیده می‌شوند. قدیمی‌ترین سنگ قبر این بخش مربوط به سال ۱۳۷۵ است. پس از آن تدفین در این قبرستان از طرف شهرداری تهران ممنوع اعلام شد.

قبرستان ممنوعه تهران کجاست؟
قبرستان دولاب

ترسناک‌ترین بخش قبرستان

مسیحیان ارتدوکس در بخش ارتدوکس‌های قبرستان دولاب دفن شده‌اند که از مشهورترین آن‌ها می‌توان به نیکولای مارکف معمار و آنتوان سوروگین عکاس اشاره کرد. این افراد هر دو روسی بوده‌اند و اصالت گرجی داشتند. در قسمت ورودی این بخش یک آرامگاه دیده می‌شود که با معماری گرجی و به شکل کلیسا ساخته شده است. این آرامگاه به مینادورا خوشتاریا، همسر آکاکی خوشتاریا تعلق دارد. آکاکی خوشتاریا تاجر گرجی است که امتیاز استخراج نفت شمال ایران را از دربار قاجار دریافت کرده و در این منطقه مشغول فعالیت بود. همچنین قسمت دیگری از قبرستان دولاب، که با عنوان ترسناک‌ترین بخش شناخته می‌شود، مربوط به ۲۶ مهندس ایتالیایی است. مهندسین معدنی که در سال‌های ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۳ در ایران کار می‌کردند و همین‌جا جان خود را از دست دادند. قبرهای این افراد در زیرزمین و لای دیوارها قرار دارد و سنگ قبر آن‌ها نیز به صورت ایستاده دوتادور این دیوارهای نصب شده است.

قبرستان ممنوعه تهران کجاست؟

در واقع برای ورود به این بخش باید از میان مردگانی ایستاده عبور کنید که کمی ترسناک است. از سوی دیگر حدود ۱۴هزار و ۲۰۰ مترمربع از قبرستان متعلق به کاتولیک‌هاست. در این بخش قبر افراد مشهوری چون دکتر کلوکه، دکتر جمشید اعلم و ولادیمیر گاردایستکی دیده می‌شود. اکنون قبرستان ممنوعه توسط سفارت‌خانه‌های مربوطه مانند روسیه، لهستان، فرانسه و شورای خلیفه‌گری ارامنه مدیریت می‌شود. یک خانواده در این قبرستان زندگی می‌کنند که نگهبانی از قبرستان را بر عهده دارند.

کد خبر 705565

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • وحید IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    7 1
    اجازه بازدید می دهند
  • نیاز IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    0 10
    چقدر گنج اونجا وفن شده. عادت داشتن اونها را با بخشی از دارایی هایشان خاک می کردند
  • محنا IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 2
    درقالب تورهای گردشگری که مجوز بازدید دارند می توان از آنجا بازدید کرد
  • امیرعباس یزدانی IR ۰۹:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    3 0
    این قبرستان رجال و افراد سرشناس بوده و فقط افراد خاص ا نجا دفن مس شدند
  • رضا IR ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 0
    اطراف این قبرستان همه دیوارهای بلند کشیده شده و باید با مجوز داخل رفت.
  • رحمان رازگردانی IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    4 1
    بهشت زهرا برای ما بدبخت بیچاره ها بود که اون هم الان اگر بخوای بمیری و خاکت کنند باید ۴و۵ میلیون پیاده بشی
  • نفس IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    5 1
    جالبه بدونم هنوز خانواده های اینها در تهران سکونت دارند یا آنها هم برگشتن کشورشان
  • علی لشنی IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    3 0
    دیگه اونجا خاک نمی کنند؟ پس مسیحیان تهرانی را کجا دفن می کنند
  • محبوبه میرزایی IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 1
    مثل سکانس های فیلم ترسناک می مونه. یاد آنابولیک افتادم وای چقدر ترسناکه
  • سعید IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 1
    احتمالا قرار بوده آرامگاه شخصی پزشک ناصرالدین باشه و بقیه هم همونجا خاک کردن
  • نورا IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 1
    خانم ها را هم آنجا دفن می کردند؟ یا فقط آقایان
  • وفامنش IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 0
    بیشتر شبیه مقبره شخصی است.
  • IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    0 4
    چطور گذاشتند این قبرستان وسط شهر باقی بماند و تخریبش نکردند
    • آسمان خراش جهنمی IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
      4 3
      دست اجنبی هاست والا تا حالا تفکیک و قطعه بندی شده بود!!!
  • شمس الهی IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    2 1
    جالب بود انتظار نداشتم این افراد در ایران خاک شده باشند
  • رادین IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    3 0
    چه هنر سنگ تراشی های زیبایی روی سنگ قبرها حک شده است.
  • معصومه کاردان IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    3 0
    چقدر فاصله قبرها به هم نزدیک و کنار هم است، اما جلوی پای برای ایستادن فضای خوبی است . این ایده را باید برای قبرستان تهران انجام بدهند
  • محسن IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۸
    1 1
    سلام این کجادبود کدام شهر
  • ایرانی IR ۰۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
    3 3
    همون موقع بود که رضاشاه باانگلیس قرارداد بست که اومدند توکشور هرچی اذوقه بود بردند وقحطی حاصل ازان پنج ملیون نفر رو کشت جمعیت ایران دوازده ملیون بود تمام کشتها ومفقودین جنگ عراق زیر یکملیونه قدیمیهای ما درورامین میگن روسها وانگلیسیها دنبال دخترها بودن ومیبردند نااگاهان بدونند