مردم کرمان تا سحر انتظار میکشند تا از قارون افسانهای استقبال کنند. قارون در لباس هیزمشکن برای خانوادههای فقیر تکههای چوب میآورد. این چوبها به طلا تبدیل میشوند و برای آن خانواده، ثروت و برکت به همراه میآورند.
چند سالی است که جشن یلدای کرمان، برای مردمان کویرنشین و حتی برخی از سفر دوستان پایتختنشین، نامی آشنا و تداعیکننده خاطراتی بسیار شیرین و بهیادماندنی است.
جشن یلدا که معمولاً طی 2 شب برگزار میشود، همواره میزبان بسیاری از علاقهمندان این رسم کهن ایرانی بوده که از شهرهای دور و نزدیک، میهمان آن شدهاند.
این جشن که به میزبانی یک هتل در شهر کرمان برگزار میشود، بهطور معمول میهمانان خود را شب قبل از یلدا به قلب کویر لوت و شهر کلوتها میبرد تا در آنجا با اجرای برنامههایی نظیر شترسواری و اسبسواری، آتشبازی و نورافشانی، اجرای موسیقی سنتی و محلی، تماشای غروب بیهمتای کلوتها و پذیراییهای ویژه، به استقبال شب یلدا بروند.
روز بعد و شب دوم این مراسم نیز اختصاص به برنامههایی نظیر حرکت کارناوال یلدا در سطح شهر، چیدمان سفره یلدا و برگزاری مراسم اصلی این جشن در سالنهای هتل دارد.
آنچه موجب پرمخاطبشدن این برنامه و جذابیت آن در بین مردم شده است را میتوان احیای یک سنت قدیمی و آیینهای وابسته به آن دانست؛ به نحوی که در بخش اصلی این جشن بسیاری از سنتهای این شب در برنامههای جشن گنجانده شده است.
قصهگویی، فال حافظ، دورهمنشینی و خوردن «شبچَره» یا خوراکیهای یلدا، حضور در پای کرسی و سفره نمادین یلدا، صحبت از فلسفه یلدا و اجرای برنامههای شاد و مفرح، بخشهایی از این مراسم پرطرفدار کرمان است.
در کرمان، در شب یلدا گاهی مردم تا صبح بیدار می مانند و می پندارند که در این شب قارون به شکل هیزم شکنی که پشتهای هیزم بر پشت دارد به خانه نیکوکاران مستمند می رود و به آنها هیزم می دهد و این هیزم ها تبدیل به شمش های طلا میشوند.
در ایام قدیم برخی از مردم به چله مینشستند و چهل روز مراسم چله نشینی انجام میدادند به امید این که قارون به خانه آنها وارد شود و به آنها شمش زر بدهد.
این رسم یادآور بابانوئل در مراسم کریسمس است و چنین می نماید که یلدای ایرانی و کریسمس از یک مایه سرچشمه گرفته اند. از این گونه آئین های خاص در برگزاری یلدا فراوان می توان شمرد.