به گزارش همشهری، دکتر شهابالدین صدر، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس درجمع خبرنگاران با اعلام دخالت غیرقانونی وزارت رفاه در حوزه سیاستگذاری سلامت با پیشنهاد لایحه کاهش اختیارات سازمان نظام پزشکی گفت: سرانه درمان واقعی سال آینده حدود 12هزار تومان است و مجلس سرانه 6500 تومانی مصوب شورایعالی بیمه را قبول ندارد.
صدر افزود: صلاحیت وزارت رفاه در آن محدودهای است که مربوط به ساماندهی بیمهها میشود اما ساماندهی امور درمان و سلامت کشور در حوزه اختیارات وزارت بهداشت بهعنوان متولی سلامت است که مشغول تدوین لایحه جامع سلامت است و در این زمینه با کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز مشورت میکند؛ البته هنوز این لایحه به دولت ارائه نشده است.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور درخصوص وظیفه وزارت رفاه تصریح کرد: وظیفه وزارت رفاه این است که با تشکیل شورایعالی بیمه با اعمال نظر کارشناسی وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی سرانه درمان را تعیین و اعلام کند اما در جلسه تعیین سرانه درمان نه وزیر بهداشت حضور داشت و نه حتی خود وزیر رفاه بهعنوان رئیس این شورا، نمایندگان ناظر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در این جلسه اساساً دعوت نشده بودند.
وی اضافه کرد: بنابراین کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به هیچ وجه مصوبه تعیین سرانه درمان شورایعالی بیمه را که منجر به تعیین سرانه درمان 6500تومانی برای سال آینده شده، قبول ندارد و این موضوع را اعلام کرده است.
نظر ما و وزارت بهداشت این است که سرانه درمان 6500تومانی به هیچوجه واقعی نیست، کارشناسیهای ما نشان میدهد که سرانه درمان سال آینده باید حدود 12هزار تومان تعیین شود.
وی بیان داشت: اگر تعرفههای امسال مصوب وزارت بهداشت برای سال آینده هم بخواهد عملی شود، نیازمند سرانه درمان 10 هزار تومانی هستیم و اگر تورم را هم در نظر بگیریم حداقل به سرانه درمان 12هزار تومانی نیازمندیم؛ بنابراین رقم مصوب شورایعالی بیمه، نصف سرانه درمان واقعی است و مورد قبول نیست.
صدر ابراز کرد: وزارت بهداشت همین امسال با 1900 میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است که در لایحه اصلاحیه بودجه که به مجلس آمد فقط 400 میلیارد تومان آن جبران شده است؛ بنابراین 1500 میلیارد تومان از کسری وزارت بهداشت به سال آینده منتقل میشود و اگر سرانه درمان واقعی نشود کسری و مشکلات مالی حوزه سلامت در سال آینده بهمراتب بیشتر میشود.
سرانه درمان سال آینده باید حدود 14هزار تومان باشد
دکتر علیرضا زالی، قائم مقام سازمان نظام پزشکی کشور نیز دراین خصوص به همشهری گفت: سرانه درمان در همه کشورها نقش اساسی در تامین سلامت و نفع و ضرر مردم دارد، اما در کشور ما سرانه درمان در سلامت مردم بهمراتب مؤثرتر و نقش آفرینتر است.
وی ادامه داد: نظام سلامت کشور بهخصوص در حوزه بهداشت در 30 سال گذشته پیشقراول منطقه بوده است اما این سیستم اکنون فرسوده شده و نیاز به اصلاحات و بازسازی دارد، نیازهای جدیدی در حوزه خدمات بهداشتی و درمانی تعریف شده است و خدمات بالینی و بهداشتی کشور باید متحول شوند.
همه این اقدامات وابسته به میزان سرانه درمان در صندوق بیمهها و اعتباراتی است که دولت از بودجه عمومی برای بخش سلامت اختصاص میدهد.
وی اظهار داشت: سرانه درمان در کشور ما نقش اساسی در تامین عدالت اجتماعی، توزیع برابر امکانات بهداشتی و درمانی دارد و فقط یک پارامتر بودجهای نیست، بنابراین در تعیین آن باید یک نگاه کارشناسی عمیق حاکم باشد؛ نگاهی که در سالهای اخیر و از جمله امسال در شورایعالی بیمه و دولت حاکم نبوده است.
قائم مقام سازمان نظام پزشکی کشور ابراز کرد: سرانه درمان امسال هم با یک نگاه اجمالی و در مقایسه با سالهای گذشته در شورایعالی بیمه مصوب شد، نماینده نظام پزشکی هم در این جلسه حضور داشت و بهطور مبسوط پیشنهادهای این سازمان را اعلام کرد، پیشنهاد ما تصویب سرانه درمان 13 هزار و 900 تومانی برای سال آینده بود که حاصل کار کارشناسی در سازمان نظام پزشکی است و البته باید در این زمینه با وزارت بهداشت هماهنگ شویم.
وی افزود: با این میزان سرانه درمان تعداد افرادی که به خاطر هزینههای سلامت به زیر خط فقر میروند باز هم افزایش مییابد، سهم پرداخت از جیب مردم برای سلامت بر خلاف برنامه توسعه چهارم که سال آینده سال آخر اجرای آن است افزایش مییابد، کیفیت خدمات پزشکی افت میکند و مطمئناً سال پرچالش و بحرانی را در پیش خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: قانون اساسی وظیفه تامین، حفظ و از آن بالاتر ارتقای سطح سلامت مردم را بهعهده دولت گذاشته است. برای اجرای این وظیفه نیاز به اعتبار داریم.
نظام سلامت کشور باید با توجه به نیازهای روز متحول شود، تنها در این صورت است که کاستیهای اقتصادی کشور هم جبران میشود در غیراین صورت باید منتظر افزایش مشکلات اقتصادی کشور باشیم.
وی تاکید کرد: البته در کنار افزایش اعتبارات و اصلاح ساختار باید مراقبت کنیم که نیازهای القایی که موجب هدررفتن منابع میشود ایجاد نشود و این کار با آگاهسازی مردم میسر میشود در غیراین صورت آینده تاریک و نگرانکننده برای سلامت و اقتصاد کشور رقم خواهد خورد.
سرانه درمان ایران یک دهم آمریکاست
سرانه درمان کشور آمریکا 7500 دلار است. این درحالی است که سرانه درمان در کشورمان حدود 300 الی 400 دلار است؛ یعنی چیزی حدود یک دهم سرانه درمان آمریکا؛ اما با وجود این، کشور ما در زمینه درمان و تجهیزات پزشکی خود دنباله رو کشورهای پیشرفته است.
علی رضا مرندی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به سرانه درمان 7500 دلاری آمریکا اشاره کرد وافزود: کشور آمریکا روی عوامل اجتماعی سلامت خود سرمایهگذاری کرده است زیرا مقوله سلامت 50 درصد به عوامل اجتماعی و 25 درصد به عوامل بهداشتی و درمانی بستگی دارد.
این کشور خدمات درمانی خود را بهطور رایگان در اختیار مردم قرار میدهد که بهدنبال چنین کاری شاخصهای بهداشتی در این کشور بهسرعت بهبود پیدا کرد.
مرندی ادامه داد: این درحالی است که کشور ما بیشتر بودجه و اعتبارات خود را صرف وارد ساختن دستگاهها و تجهیزات نوین پزشکی و بسیار گرانقیمت میکند که تنها افراد متمکن قادر به پرداخت هزینههای بالای آن و استفاده از آن هستند.
مرندی با بیان اینکه سرانه درمان یعنی کلاه گذاشتن بر سر مردم گفت: مسئولان امر در کشور ما همه تمرکزشان روی درمان است نه برنامهریزی برای پیشگیری از بروز مشکلات و بیماری ها. تعریف سلامت، برخورداری آحاد مردم از حداکثرسلامتی جسم، روان و رفاه اجتماعی است نه دسترسی مردم به آنها.