همشهریآنلاین-نصیبه سجادی:این خانه ویژگی معماری خاصی ندارد، اما اهمیت آن از این بابت است که محل زندگی یکی از متفکران انقلاب اسلامی و محل رفت وآمد بسیاری از مشاهیر و انقلابیهای کشور بوده است.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
خانه یک اندیشمند
این خانه را پوران شریعت رضوی، همسر دکتر شریعتی، سال ۱۳۵۲ در خیابان جمالزاده شمالی، کوچه نادر خرید و تا سال ۱۳۷۶ که توسط شهرداری تهران به مجموعه فرهنگی و موزه تبدیل شد محل زندگی خانواده شریعتی بود. در سال ۱۳۷۷ پس از تصویب لایحهای در مجلس مبنی بر تغییر کاربری منازل اندیشمندان به خانهموزه، این خانه با لوازم موجود، قیمتگذاری و از سوی شهرداری منطقه ۶ تهران خریداری، بازسازی و ضدزلزله شد.
این خانه از جمله بناهای ساختهشده در حد فاصل سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۰ است که صرفاً به لحاظ سکونت شخصیت علمی، اجتماعی و ملی دکتر علی شریعتی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در این خانه، کوشش شده تا اتاق کار شخصی دکتر شریعتی عیناً بازسازی و اسناد و مدارک دوران تحصیل، مکاتبات و فعالیتهای دکتر، کتابها و... نمایش داده شود.
همه داراییهای دکتر شریعتی
حیاط این خانه که در ۲ طبقه ساخته شده، در سمت جنوب قرار دارد. در طبقه اول، آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی، اتاق پذیرایی دایر و طبقه دوم نیز به همین شکل طراحی شده است. برای رسیدن به آشپزخانه باید از کنار اتاق استراحت مهمانها در ضلع جنوبی خانه بگذرید و پنجره دسترسی سالن با آشپزخانه، هنگام مقاومسازی پوشانده شده است.
در قسمت شمالی طبقه دوم، اتاق کار و کتابخانه شخصی دکتر شریعتی قرار گرفته است. از جمله آثاری که در اینجا نگهداری میشود، میتوان به اسناد و مدارکی از دوران تحصیل، مکاتبات محرمانه ساواک درباره فعالیتهای شریعتی و نیز بازنشستگی اجباری او با سمت معلمی اشاره کرد.
در کتابخانه او نیز کتابهایی که درباره دکتر شریعتی نوشته شده، جمعآوری شده است. در داخل حیاط خانه دکتر شریعتی، اتومبیل سرمهایرنگ مسکوویچ او با شماره شهربانی ۳۲۲۵ـ مشهد پارک شده است. داخل خانه در رختکن، کفشها، لباسها و کراواتهای دکتر شریعتی دیده میشود. در کنار بخشی از اشیا و لوازم موجود، همان فرشها و تلویزیون، تخت یکنفره روسی، ضبط صوت، پشتیها، تشک و لحاف دکتر، سماور، اشیای عتیقه، تختههای کتابخانه، عکسها، ماشین تحریر و لوازمی که همسر او از مشهد به این خانه منتقل کرده بود، جای گرفته است.
در میان این لوازم، درباره ماشین تحریر گفته شده که دکتر شریعتی آن را اوایل دهه۶۰ میلادی از فرانسه خرید و پایاننامه دکترای او و همسرش با همین ماشین تایپ شده است. خانه دکتر شریعتی در سالهای اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دوشنبهها محل مباحث فرهنگی سیاسی و تردد سیاستمداران بود.
نظر شما