همه ما اردشیررستمی، هنرمند آذری زبان را که در نقش شهریار شاعر، خوش درخشید می‌شناسیم. هنرمندی که علاوه بربازیگری، در زمینه هنرهای تجسمی نیز دستی بر آتش دارد و کاریکاتورهایش به‌عنوان بخش مهمی از شناسنامه هنری‌اش محسوب می‌شود.

اردشير رستمي

همشهری آنلاین - عاطفه‌سادات حسین‌زاده: رستمی درزمینه شعروشاعری نیز بسیار چیره‌دست است. با این هم‌محله‌ای که معتقد است محله‌اش الهام بخش گوشه‌ای از شعرهایش است گفت‌وگو کرده‌ایم. با ما همراه این گزارش را بخوانید تا شمیران را ازنگاه یک هنرمند ببینید.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

 به‌عنوان یک هنرمند که در زمینه‌های تجسمی شناخته شده هستید شمیران را چگونه می‌بینید؟  

شمیران برای من مانند تابلوی سرسبزی است که غبار سیاه روی آن را گرفته است. آلودگی، ترافیک، برج‌های انبوه رنگ سبز را از محله‌های شمیران به‌ویژه محله‌های دارآباد، فرمانیه، قیطریه، درکه، دربند وسرتاسر خیابان ولی‌عصر(عج) و همچنین باغ‌ها و کوچه باغ‌های گرفته است. واقع‌بینانه که نگاه کنیم، ساخت‌وسازهای بی‌رویه و برج‌سازی در شمیران چهره این منطقه را کاملاً دگرگون کرده است.

متأسفانه شاهد تغییرات اساسی در بافت محله‌ها و تخریب بسیاری از ساختمان‌های قدیمی هستیم. به هر حال بسیاری از خانه و باغ‌های قدیمی در شمیران از نظر قدمت و اتفاقاتی که در آن مکان به وقوع پیوسته ارزش اینکه تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری بشود را داشتند، اما برج‌های سر به فلک کشیده جایگزین آن شده‌اند. کاش خیابان‌ها، محله‌ها، کوچه‌ها، ساختمان‌ها و پنجره‌های قدیمی چون آثارباستانی شکل خود را حفظ می‌کردند.امیدوارم هرچه زودتر مدیران شهری با اجرای تدابیر لازم از تخریب بیشتر این میراث ارزشمند جلوگیری کنند.  

 چرا محله قیطریه را به‌عنوان محله زندگی‌تان انتخاب کردید؟  

باغ‌های زیبای شمیران با کوه‌ها و طبیعت باشکوهش، کوچه‌پس‌کوچه‌ها و محله‌های قدیمی همه جذاب هستند و با روحیات افرادی مانند من سازگار. البته باتوجه به ترافیکی که به سبب بوستان قیطریه همیشه با آن دست به گریبان هستیم آرامش‌مان معمولاً ناقص و نسبی است، که البته در دیگر نقاط شهر نیز این داستان وجود دارد.  

 از علاقه‌مندی به محله‌های کهن شمیران گفتید. به کجاها بیشتر علاقه دارید؟  

پس‌قلعه و دربند که بخشی از کودکیم را در آنجا سپری کردم. بازار تجریش، بوستان قیطریه، محله نیاوران، درکه، بوستان‌های نیاوران و جمشیدیه و کوچه‌پس‌کوچه‌های زیبایش و این علاقه‌ـ‌مندی هم به دلیل خاطراتی است که از دوران کودکی به همراه خانواده‌ام از گوشه و کنار شمیران دارم و برایم ارزشمند است.  

  تا به حال طبیعت شمیران تأثیری بر خلق آثار شما داشته است؟  

از طبیعت شمیران، باران و برف گرفته تا ساختمان‌ها و کوچه‌پس‌کوچه‌های کهن تأثیرگذار بوده. از نظر من تمام خانه‌های قدیمی و کوچه باغ‌ها سرشار از اشک و لبخند، عشق و ایمان، موسیقی و هنر است و حس خوبی را در من ایجاد می‌کند.

به قول «اوهان ولی» شاعر ترک زبان «مردی نیمه‌شب وارد کوچه شد/کلید را به در خانه انداخت/ چراغ طبقه‌ای را روشن دید/ خدا را شکر هنوز انسانی در انتظار انسان دیگر نشسته است.» این شعر بسیار پرمعناست و دلتنگی من نیز با این انتظار شیرین رفع می‌شود. اما ای کاش طبیعت شمیران مورد توجه جدی‌تر مسئولان و شهروندان باشد تا کمترین آسیب به این ثروت الهی وارد شود.  

 با توجه به اینکه به حوزه فرهنگ و هنر بسیار نزدیک هستید وضعیت فرهنگی و هنری شمیران را به‌خصوص در میان نسل جوان چگونه ارزیابی می‌کنید؟  

به نظر من نسل جوان در شمیران به شکل واقعی وجود ندارد، این منطقه از نظر زیستی منطقه پیر تهران است. اگر یک روز در بیشتر محله‌های شمیران قدم بزنید، تعداد کمی کودک ونوجوان در خیابان‌ها و پارک‌ها می‌بینید. اما در رابطه با وضعیت فرهنگی و فعالیت‌هایی که در این زمینه انجام می‌شود باید بگویم در۳۵ سال گذشته تا به امروز یک به هم ریختگی در روابط خانواده‌ها با فرزندانشان ایجاد شده و پیوند هنری و انسانی واقعی کمرنگ شده است. در واقع مدیران و مسئولان عرصه فرهنگ آنطورکه باید نتوانسته‌اند برنامه و تدبیر دقیق و منطقی را برنامه‌ریزی کنند. ما خیلی در این زمینه غنی نیستیم.  

بازیگر نقش شهریار: شمیران، ثروت الهی است | به قوانین شهری پایبند هستم

(کاری از اردشیر رستمی)

 به نظر شما چه کمبودهایی در حوزه فرهنگ و هنر منطقه وجود دارد؟  

شمیران با توجه به پتانسیل‌هایی که دارد به‌ صورت شایسته در حوزه فرهنگ و هنر پیشرفت نداشته است. منطقه ما پایتخت فرهنگی است با تعداد انگشت شمار سینما، فرهنگسراهایی بدون برنامه‌هایی غنی، نگارخانه‌هایی در دست اماکن خصوصی و انحصار در دست افراد خاص و این همان موضوعی است که دلتنگ می‌کند هر آدم عاشق هنری را.  

  اوضاع کتاب‌فروشی‌ها و کتابخانه‌های منطقه چگونه است؟  

با وجود افتتاح شهر کتاب الف در محله زعفرانیه، فقط شهر کتاب نیاوران را در شمیران کامل می‌دانم.  

 به‌عنوان یک شهروند، نه یک بازیگر و چهره شناخته شده چقدر نسبت به قوانین شهری خودتان را پایبند می‌دانید؟  

خودم را بیشتر از قوانین وضع شده، به اصول و قوانین شهری، پایبند می‌دانم.  

 از وسایل حمل‌ونقل عمومی هم استفاده می‌کنید؟  

خیلی به ندرت استفاده می‌کنم؛ اما باید تلاش کنم تا یاد بگیرم که بیشتر از وسایل عمومی استفاده کنم.  

 ارتباط شما با اماکن فرهنگی به‌ ویژه‌ سراهای محله چگونه است؟  

من با سرای محله حکمت ارتباط دارم و از بیشتر برنامه‌های فرهنگی این‌سرا به‌ویژه برای فرزندم استفاده می‌کنم.  

 اوقات فراغتتان را چگونه می‌گذرانید؟ شما که زیاد درگیر و دار گذشته‌ها هستید با همسایه‌ها هم ارتباط دارید؟  

معمولاً با پسرم زمان‌های فراغتم را سپری می‌کنم. بعضی از روزها به کوه می‌رویم و برنامه شاهنامه‌خوانی با کوهنوردان هم داریم. ارتباطم با همسایگان هم به اندازه یک سلام و احوالپرسی ساده است.  

 اگر بخواهید چند مورد از مشکلات منطقه را به گوش مدیران شهری برسانید به چه مواردی اشاره می‌کنید.  

جلوگیری ا زفروش تراکم، تعریض کوچه‌های باریک قدیمی، رفع مشکل ترافیکی، ایجاد اماکن فرهنگی به‌ویژه سینما، ایجاد فضاهای ویژه کودکان و پررنگ کردن نقش و حضور مردم در برنامه‌ها ومدیریت شهری مواردی هستند که امیدوارم مسئولان به آن توجه بیشتری داشته باشند.  

  شمیران را توصیف کنید.  

طبیعت زیبا و خیره‌کننده و چشم‌اندازهای دلنشین، چشمه‌ها، رودها، آبشارها، و کوهستان‌های مرتفع پوشیده از برف، و بستری مناسب برای گردشگران با ظرفیت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی.  

اردشیر رستمی در یک نگاه

اردشیر رستمی متولد سال ۱۳۴۹ در تبریز است. این هنرمند تصویرساز، مجسمه‌ساز، معمار، طراح لباس، شاعر و بازیگری را در شناسنامه‌کاری خود دارد. رستمی این روزها بیشتر به شعرگفتن می‌پردازد وخودش را متعلق به دنیای هنرهای تجسمی می‌داند تا بازیگری. به عقیده این هنرمند هم‌محله‌ای، هنر، حدو مرز ندارد و هنرمندان می‌توانند در زمینه‌های مختلف از خطاطی ونقاشی تا موسیقی دانی روح خود را پرورش دهند. من نیز سعی کردم یک هنرمند باشم و از بچگی دنبال این بودم که بتوانم خودم را درفضاهای مختلف هنری محک بزنم. رستمی خودش را بازیگر نمی‌داند و می‌گوید: «نقش شهریار را با توجه به نشستی که با آقای تبریزی داشتم بازی کردم. البته شاعر بودن شهریار هم دلیل محکمی بود که بتوانم نقشم را خوب اجرا کنم، زیرا من شعر را می‌شناسم و حالات یک هنرمند شاعر را درک می‌کردم.»

----------------------------------------------------

 *منتشر شده در همشهری محله یک به تاریخ ۱۳۹۳/۳/۲۴

کد خبر 735118

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ط.طهرانی IR ۰۴:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۳۰
    1 0
    دلیل نابودی تهران مدیران غیرتهرانی هستند که همیشه در صحبت هایشان با بدی درباره تهران حرف زدند و هم دنبال کاسبی از این شهر بودند.یکیش فروش تراکم...