روحانی حامی حیوانات و فعال در نقاهتگاه حیوانات آسیب‌دیده گفت: غذارسانی اصولی و درست به حیوانات شهری هم جان آنها را از سرما و مرگ نجات می‌دهد و هم شیوع بیماری را کم می‌کند.

حیوانات شهری در زمستان - گربه

به گزارش همشهری آنلاین، این زمستان، برف و سرما بیشتر از هر دو دهه اخیر رخ‌نمایی کرده، دمای زیر صفر علاوه بر مشکلاتی که در زندگی مردم به‌وجود آورده، حیات وحش را هم در وضعیت سختی قرار داده است. حیواناتی که اگر از گرسنگی عبور کنند، گاهی به‌دلیل یخ‌زدگی‌های شبانه جانشان را از دست می‌دهند.

از حیوانات شهری مثل گربه‌ها، پرنده‌ها ‌ گرفته تا حیوانات وحشی‌تر شامل کل، میش و قوچ، حتی گرگ و شغال و روباه، همه آسیب‌پذیرتر شده‌اند. سازمان محیط‌زیست از مردم می‌خواهد که درصورت دیدن حیوانات وحشی در نزدیکی محل سکونت، با شماره۱۵۴۰ تماس بگیرند، اما حیوانات خیابانی این روزها جز مهربانی مردم، حمایت دیگری ندارند. لانه‌سازی و غذارسانی مناسب و اصولی، مهم‌ترین توصیه‌ای است که در این روزهای یخبندان درباره این حیوانات صورت می‌گیرد. البته برخی می‌گویند غذا دادن به حیوانات چرخه طبیعت را به هم می‌زند، اما حامیان حیوانات معتقدند در شرایط سرمای فعلی، حداقل تأمین غذا به اندازه یک ظرف آب تمیز و یک تکه نان خشک می‌تواند نجات‌شان دهد. غذا ندادن هم نه‌تنها به کاهش جمعیت این حیوانات کمکی نمی‌کند، بلکه نقصان ژنتیک در خودشان و تولدهای جدید به‌وجود می‌آورد. ‌

۱۲ساعت از زمستان حیوانات شهری

ساعت ۷صبح، یکی از پارک‌های مرکزی تهران: «تصویر غم‌انگیزی است؛ چند گربه کنار هم روی زمین خوابیده‌اند، نه! کنار نیمکت سبزرنگ پارک، سرما جان از تن‌شان برده. یک نفر آرام از کنارشان می‌گذرد و می‌گوید: ای‌کاش جایی برای نگه داشتن‌شان بود ...»

  ساعت ۱۰صبح، سایت همشهری آنلاین: «تیتر مطلب ناراحت‌کننده است؛ یخ‌زدن یاکریم (قمری) در سرمای سوزان و منفی ۱۳درجه این روزهای مشهد. تصویر خبر هم قمری کوچکی است که نیمی از بدنش در برف یخ زده، اما چشمانش باز مانده. انگار تا لحظه آخر دلش می‌خواسته دست‌های گرمی او را از این یخبندان نجات دهد ...»‌

   ساعت۱۲، کنار پیاده‌روی اشرفی اصفهانی: «برف به‌ شدت می‌بارد. چند نفری کنار بزرگراه منتظر تاکسی مانده‌اند. گربه ای نزدیک‌شان روی زمین چنبره زده، چشمانش نیمه باز و نگاه حسرت‌بارش به آدم‌هایی است که به سرعت از کنارش رد می‌شوند. کسی نگاهش نمی‌کند، اما استخوان‌های بیرون زده کنار تنش نشان می‌دهد که این روزها چیز زیادی برای خوردن نداشته ...»

  ساعت۱۶، پیاده‌راه ولیعصر(عج): «همزمان صدای چند گربه به گوش می‌رسد؛ کنار جوی آب بالا و پایین می‌روند، معلوم است بدنشان گرم نیست. برف همچنان می‌بارد و تنش‌شان را سفیدپوش می‌کند. صدایشان پر از سرماست، مغازه‌دار همان نزدیکی‌ها می‌گوید چند روزی است که وضعیت‌شان همین است. چند شب کارتن خالی با موکت برایشان گذاشتم که حداقل کف سرمای خیابان یخ نزنند، اما صبح که آمدم از کارتن خبری نبود و اینها ویلان شده بودند. زباله‌گردها امان نمی‌دهند و کارتن‌ها را می‌برند! ای‌کاش حداقل این چند روز که سرما امان ما را هم بریده، به این بیچاره‌ها رحم می‌کردند ...»

   ساعت۱۹، فلکه اول صادقیه: «از پشت دیوار منتهی به دیوار یکی از بانک‌ها، صدای مردی شنیده می‌شود که قربان صدقه کسی می‌رود و برایش خاطره‌ای تعریف می‌کند. مخاطبش، گربه های  بزرگی هستندکه روی پله‌های سیاه بانک کنار آتش یک پیت سیاه،جمع شده اند. چند دقیقه که می‌گذرد، مخاطب صحبت‌های مرد دیگر حیوانات نیست و با دیدن آدم‌هایی که با محبت به آنها نگاه می‌کنند، می‌گوید: «کاری جز گرم کردنش از دستم بر نمی‌آید. چیزی برای خوردن ندارم و آنها هم گرسنه مانده است ...»‌

نجات جان و سلامت حیوانات

همه داستان البته سرمای نفسگیر این روزهای زمستان برای حیوانات شهری نیست، روی دیگر هم دارد. حامیان حیوانات شهری این روزها فعال‌تر شده‌اند؛ شب‌ها به دل بیابان و خیابان‌های تاریک می‌زنند تا مرگ همین گربه‌ها و پرنده‌های مانده در سرما را متوقف کنند.

یکی از آنها سیدمهدی طباطبایی، روحانی حامی حیوانات و فعال در نقاهتگاه حیوانات آسیب‌دیده است که به‌گفته خودش، همین شنبه شب در ورامین به داد گربه‌ای رسیده که با دست شکسته در سرمای هوا گیر افتاده بود. در راه بازگشت هم حیوانی‌ دیگر  را در بیابان‌های اطراف تهران پیدا کرده که چند توله داشته، اما درماندگی و گرسنگی نای شیردادنش را از او گرفته بود.

این طلبه درباره وضعیت این روزهای حیوانات شهری به همشهری می‌گوید: «سرما دسترسی حیوانات به غذا را کاهش می‌دهد و این در حالی است که اگر غذای کافی به پرنده‌ها، گربه‌ها و سگ‌ها برسد آسیب کمتری خواهند دید. نمی‌توان گفت که رسیدگی به این حیوانات تنها وظیفه شهرداری‌هاست، بلکه همه مردم باید از آنها حمایت کنند. البته شهرداری‌ها باید این موضوع را مدیریت و ساماندهی کنند، اما به‌دلیل مواردی ازجمله تأمین بودجه، تغییر مدیران و تغییر سیاست‌ها این اقدامات اگر با تمرکز بر حمایت‌های مردمی و فعالیت انجمن‌های مردم‌نهاد صورت بگیرد، استمرار بیشتری خواهد داشت. ضرورت این امر هم آگاهی‌بخشی و فرهنگسازی است.»

طباطبایی درباره اینکه چه روش‌هایی منجر به حفظ بهتر این حیوانات در شرایط فعلی خواهد شد، چنین توضیح می‌دهد: «غذارسانی اصولی و درست به این حیوانات هم جان آنها را از سرما و مرگ نجات می‌دهد، هم شیوع بیماری را کم می‌کند. اصولی به این معنا که هر جایی به این حیوانات غذا داده نشود، مثلاً کنار خیابان چون احتمال تصادف وجود دارد. هر غذایی هم داده نشود و غذا دادن هم به‌گونه‌ای نباشد که چهره شهر را کثیف و آلوده کند. به جز غذارسانی، لانه‌سازی برای این حیوانات هم این روزها مناسب است که تجهیزات چندانی نمی‌خواهد، حتی با یک جعبه ساده موز.»

 این فعال حوزه حیوانات شهری، همچنین ایجاد اورژانس حیوانات را یک ضرورت می‌داند و تأکید می‌کند: «چنین چیزی نشان‌دهنده اعتلای جامعه است. یک شهر توسعه‌یافته نسبت به حیوانات مهربان است و در این‌باره همه باید پای کار بیایند. نقاهتگاه‌های حیوانات هم باید افزایش پیدا کند. با حمایت خیرین، هزینه‌ها و اقدامات درمانی حیوانات آسیب‌دیده در کلینیک‌های دامپزشکی تأمین و انجام می‌شود اما بسیاری از آنها پس از جراحی یا درمان، جایی برای ماندن و بهبودی کامل ندارند. ما چنین اقامتگاهی را در قم راه‌اندازی کرده‌ایم، اما ظرفیت‌مان محدود است و تنها حیواناتی را می‌پذیریم که از مناطق محروم اطراف خودمان می‌آیند.»

گربه‌ها بیشتر می‌میرند

مشکلاتی که این روزها حیوانات شهری به‌ دلیل سرمای هوا با آن مواجهند فراتر از چیزی است که دیده می‌شود. مشکل هم اینجاست که گربه‌ها در این میان بیشتر در معرض آسیب هستند، چرا که نسبت به سگ‌ها مقاومت کمتری دارند و بیشتر یخ می‌زنند.

این نکته را هم رسا میرزایی، فعال حوزه حیوانات به همشهری می‌گوید: «این روزها چه بهتر که مردم برای این حیوانات آب تمیز و غذا تأمین کنند؛ غذایی که می‌تواند اندازه یک کف دست نان خشک هم باشد. اگر موتورخانه و پارکینگ هم دارند، می‌توانند مکانی را برای این حیوانات درست کنند که حداقل شب‌ها از سرما در امان باشند. حیوانات همشهریان ما هستند و اگر به آنها رحم نکنیم ظلم مضاعف است. این در حالی است که طرح‌های عقیم‌سازی این حیوانات به خوبی انجام نمی‌شود و در وضعیت فعلی که آنها غذای کافی برای خوردن ندارند، نسلی که از آنها متولد می‌شود، ضعیف‌تر و بیشتر در معرض بیماری و مرگ قرار دارد.»

چه غذایی مناسب حیوانات شهری است؟

غذارسانی و لانه‌سازی مهم‌ترین اقداماتی است که این روزها می‌تواند جان حیوانات شهری را از سرما نجات دهد. غذای مناسب برای کبوترها گندم، برای گنجشک‌ها ارزن و برای کلاغ‌ها هم خرده گوشت و ضایعات مرغ و گوشت است.

حامیان حیوانات توصیه می‌کنند که برای گربه‌ها هم غذاهای حاوی استخوان گذاشته نشود، جگر مرغ هم نباشد، چون باعث بیماری است. غذای خشک، برنج یا کمی گوشت بدون استخوان برای غذارسانی به گربه‌ها مناسب‌تر است. ‌

کد خبر 735212
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 70
  • نظرات غیرقابل انتشار: 6
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    112 3
    دست تمام کسانیکه به این حیوانات بی پناه کمک می‌کنند درد نکند ومطمئن باشند در جای دیگر به آنها خداوند کمک می‌کند
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    87 2
    آفرین خدا قوت
  • بی نام IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    30 70
    خداوند اگر میخواست کمک کند در همین دنیا به این حیوانات کمک میکرد
  • شیبانی IR ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    54 21
    مرسی برای گفته هایتان در این زمستان سرد در مورد حیوانات شهری
  • ایرانی IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    72 1
    در این هوای سرد و برفی ،حیوانات پشتیبانی جزء ما انسانها ندارند.لطفا به این حیوانات رحم کنید که آفریدگار به شما رحم خواهد کرد.
  • علی IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    85 3
    خدا خیرت بده روحانی روحانی طلبه عزیز..والله قسم صدای ماشین منو گربه ها میشناسن حالا شدن 10به این خاطر پیش ماازهای شام شام میرم وغذا براشون با التماس میگیرم .توهین شنیدم بعضی ها به مغازه دار گفتن این معلم بازنشسته هست میره اینارا میخور..یا میره میفروشه..یا همسایگان گفتن این آقا جدش هم کربه بازبوده..خدایا چکارکنم تو خودت روزی اینا راتوی این سرمای کرمان بده