به گزارش همشهری آنلاین، این رشد در حالی محقق می شود که برخی رسانه های داخلی ایران و عراق شایعاتی را درباره توقف صادرات کالا به عراق با استناد به خبر غیر دقیقی مبنی بر بازی صرافی های عراقی با تجار ایرانی منتشر کردند.
در این باره عبدالامیر ربیهاوی رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عراق می گوید: از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ صادرات ایران به عراق در حال رشد بوده و در پایان ده ماهه، حدود ۹ میلیارد دلار (۸ میلیارد و ۹۷۰ میلیون دلار) صادرات ما به کشور عراق بوده که ان شاء الله تا پایان سال ۱۴۰۱ این آمار به ۱۰ میلیارد دلار می رسد و این رشد قابل توجه نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۲۳ درصد است.
ربیهاوی درباره ادعای برخی رسانه ها درباره مسائل بین صرافی های عراقی با تجار ایرانی در موضوع ارسال حواله ها با ارز دلار و ایجاد مشکلات برای بازرگانان ایرانی می گوید: این موضوع نیاز به توضیح دارد؛ ماه پایانی سال ۲۰۲۲ دقیقا مصادف با ایامی شد که نرخ ارز دلار در برابر دینار عراق حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش پیدا کرد. این مساله، معضلاتی را در بازار ارزی عراق پدید آورد.
رایزن بازرگانی ایران در عراق می افزاید: دلیل اصلی مشکل ارزی عراق این است که بانک مرکزی این کشور تا قبل از ماه آخر میلادی سال گذشته (۲۰۲۲) روزانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار عرضه اسکناس دلاری در عراق داشت اما در ماه پایانی سال ۲۰۲۲ (بعد از تصدی دولت از سوی محمد شیاع السودانی) این رقم به ۸۰ میلیون دلار در روز رسید (یعنی تقریبا به ۲۵ درصد عرضه های قبلی کاهش یافت). در همین هفته پیش هم به طور متوسط روزانه ۸۴ میلیون دلار و خیلی کمتر از عرضه همیشگی از سوی بانک مرکزی عراق به علت مانع تراشی های آمریکا عرضه شده است.
این اظهار رایزن بازرگانی ایران در حالی است که محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در مصاحبه ای تلویزیونی حتی به عرضه های ۳۰ تا ۵۰ میلیون دلار در روز هم اشاره کرد که این نشان از کارشکنی های مداوم آمریکا علیه دولت عراق و در عین حال، چشم پوشی واشنگتن از موارد عظیم خروج ارز از عراق نظیر سرقت ۲.۵ میلیارد دلاری معروف به سرقت قرن یا قاچاق های متعدد دلار به اقلیم کردستان عراق و از آنجا به ترکیه دارد.
رایزن بازرگانی ایران می گوید: در هفته گذشته حد متوسط عرضه دلار که کاملا توسط آمریکایی ها کنترل می شود بین روزانه ۷۹ میلیون تا ۸۴ میلیون دلار بوده است و در واقع آمریکا مسئول کاهش شدید عرضه دلار در عراق است.
ربیهاوی ادامه می دهد: اینکه می گویند دلار از عراق قاچاق می شود، تاثیرش چقدر است و آیا اثری قابل ملاحظه در بازار (در مقایسه با کاهش شدید تزریق دلار از خزانه داری آمریکا به بانک مرکزی عراق) دارد؟ به نظر من نمی توانیم چنین حرفی درباره تاثیر شدید قاچاق ارز در بازار ارزی عراق بزنیم زیرا خود بانک مرکزی عراق در حال عرضه روزانه ولو به صورت محدود است و از این گذشته بیشتر این حواله ها از طریق بانک ها ارسال می شود. مقصر این قضیه آمریکا است و عده ای، هدفمند در حال دامن زدن به آن هستند زیرا آمریکا به صورت عامدانه قصد دارد جلوی صادرات ما به کشورهای همسایه از جمله عراق را بگیرد اما الحمدلله نتوانسته به این هدف برسد و رشد صادرات ما مطابق آمار عراق و آمار بین المللی و نیز گمرک ما، افزایشی است نه کاهشی.
رایزن بازرگانی ایران تاکید می کند: بعد از ورود به ماه اول سال ۲۰۲۳ بخشنامه هایی با توجه به اعتراضات در عراق مقابل بانک مرکزی و مساله تجار در دستور کار قرار گرفت و تصمیم گرفته شد که وزارت دارایی عراق، دلار را با نرخ ۱۳۰۰ دینار به بانک ها بدهد و بانک ها با قیمت ۱۳۱۰ دینار به صرافی ها بفروشند و نهایتا با قیمت ۱۳۲۰ به دست مصرف کننده نهایی برسد. درست است که این تصمیم هنوز به صورت روتین و اجرایی به بازار صرافی ها نرسیده است ولی همین باعث شد که دلار از سقف ۱۷۸۰ دیناری یکباره سقوط کند و به زیر ۱۵۰۰ برسد و این خیلی روی بازار تاثیر گذاشت.
ربیهاوی تصریح می کند: در حال حاضر صرافی ها کار انتقال ارز را انجام می دهند اما چون صراف ها دلارهایی را خریداری کرده بودند و بعد نوسانی در دلار به وجود آمد (دلار در برابر دینار ارزان شد)؛ حالا باید این دلارها را با ارزش کمتر ارائه دهند و این موجب توقفی موقت در کار حواله ها شد که تا یک هفته دیگر این مشکل هم حل خواهد شد. صرافی ها هم اکنون تحت نظارت بخش امنیت اقتصادی وزارت کشور عراق قرار گرفتند که به طور مداوم کنترل می شوند و حتی بنرهایی هم در آن صرافی ها نصب کردند که حتما باید نرخ ۱۳۲۰ دینار در مقابل دلار را رعایت کنند و در صورت رعایت نکردن این مصوبه حدود ۲۰ میلیون دینار عراقی جریمه خواهند شد و دفاتر آنها هم بسته خواهد شد.
رایزن بازرگانی ایران اشاره می کند که همه این محدودیت ها باعث شده که صرافی ها هم با احتیاط و دست به عصا کار کنند تا اینکه بازار به ثبات برسد.
ربیهاوی می افزاید: از بازاری های عراق هم این چند روز پرسیدم که می گویند حتی در این ماه اخیر مطالبات دیناری ما هم بر نگشت زیرا افزایش نرخ دینار نسبت به دلار، باعث بروز مشکل و متضرر شدن بخش هایی از بازار شد. در هفته اخیر بازار مجددا شروع به فعالیت کرد.
به گفته عبدالامیر ربیهاوی، یک سری دستورالعمل ها از سوی بانک مرکزی عراق صادر شده است از جمله اینکه سقف پرداخت دلاری به مسافران را برای هر ماه به ۷ هزار دلار افزایش داد که در فرودگاه ها تحویل داده می شود و نیز سقف ۲۰۰ هزار دلاری برای تجار در نظر گرفت که با توجه به فعالیت بازرگانان و نیز ثبتی که در اتاق های بازرگانی انجام می دهند از طریق اتاق بازرگانی به بانک مرکزی و بانک های عرضه دلار معرفی می شوند و می توانند تا سقف ۲۰۰ هزار دلار در روز برای واردات خود از آن بانک خرید کنند.
رایزن بازرگانی ایران در عراق اضافه کرد: صادرات ما همچنان با قوت ادامه دارد. با ۵ گذرگاه مرزی در منطقه عربی و ۷ گذرگاه در اقلیم کردستان تماس داریم و هیچ مشکلی نداریم. در هفته های اخیر، صادرات تمامی کالاهای دارای مجوز در حال انجام است و امیدواریم مشکل انتقال ارزی هم حل شود. گشایش های دیگری هم بعد از بازگشت هیات عراقی از آمریکا مطرح خواهد شد که احتمالا بحث های جدیدی در آن باشد.
نظر شما