به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وبامدی این بررسی نشان داد در بیمارانی که این درمان را به همراه داروی حلکننده لخته خون دریافت کردهاند، در مقایسه با افرادی که دارونما را به همراه داروی حلکننده لخته خون دریافت کردهاند، علائم مغزی شدت کمتری داشتهاند.
داروی بوتیلفتالید برای مصرف در چین که این بررسی در آن انجام شده است، تایید شده است. اما این دارو هنوز در آمریکا مجوز نگرفته است.
بایکسیو جیا، متخصص نورولوژی مداخلهای در بیمارستان تیانتان پکن و مرکز ملی پژوهش بالینی برای بیماریهای نورولوژیک و یکی از این پژوهشگران گفت:«این نخستین کارآزمایی بالینی است که سودمندی استفاده از این دارو را نشان میدهد که از مغز در برابر آسیب ناشی از نرسیدن اکسیژن به مغز حفاظت میکند. این دارو به بیماران دچار سکته مغزی حاد ناشی از اختلال خونرسانی به مغز (سکته مغزی ایسکمیک) داده شد که همزمان درمان حلکننده لخته خون برای برقرار دوباره جریان خون به مغز هم دریافت کرده بودند.»
جیا میگوید:«بیمارانی که بوتیلفتالید دریافت کرده بودند، علائم عصبشتاختی با شدت کمتری و کیفیت زندگی بهتری در دوره ۹۰ روزه پس از سکته مغزی در مقایسه با افراد دریافتکننده دارونما داشتند.»
به گفته جیا اگر این نتایج در کارآزماییهای دیگر تایید شود، ممکن است گزینههای بیشتری برای درمان افراد دچار سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون قرار میگیرد.
یافتهها این بررسی در کنفرانس بینالمللی سکته مغزی انجمن سکته مغزی آمریکا ارائه شدند.
یافتههای این بررسی به معنای تجویز خوردن دانههای کرفس نیست
بررسیهای پیشین در چین نشان داداند که بوتیلفتالید بالقوه میتواند مغز را از آسیب ناشی از سکته مغزی به علت لخته شدن خون در مغز حفاظت کند.
جیا و همکارانش این موضوع را بررسی کردند که آیا درمان با بوتیلفتالید میتواند پیامدهای ۹۰ روزه را در بزرگسالانی که درمان استاندارد ضد لخته شدن خون مانند تزریق داخلوریدی داروی حلکننده لخته به نام فعالکننده پلاسمینوژن بافتی یا tPA دریافت کردهاند یا برداشتن مکانیکی لخته خون یا هردوی آنها دریافت کردهاند، بهبود بخشد یانه.
این بیماران در یکی از ۵۹ مرکز پزشکی در چین در فاصله سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ درمان شدهبودند. این بیماران به همراه درمان ضد لخته اولیه که پزشک نوع آن را انتخاب کرده بود، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند که یک گروه بوتیلفتالید و گروه دیگر دارونما به صورت تزریق روانه برای ۱۴ روز و سپس کپسول خوراکی برای ۷۶ روز دریافت کردند. نه این بیماران ونه پژوهشگران نمیدانستند که بیمارن چگونه تقسیم شدهاند.
این پژ>هشگران پیامدها را در هنگامی «مطلوب» تعریف میکردند که بیمار پس از ۹۰ روز در یکی از ردهها قرار میگرفت: سکته مغزی در ابتدا خفیف تا متوسط و بدون علامت پس از درمان؛ سکته مغزی در ابتدا متوسط تا جدی و بدون علامت یا دارای علائم خفیف که مانع انجام فعالیتهای روزانه پس از درمان نبود؛ سکته مغزی در ابتدا جدی تا شدید و بدون علامت یا دارای ناتوانی خفیف که برخی از فعالیتها را پس از درمان مختل میکرد.
در میان ۱۲۱۶ بیمار، ۶۰۷ بیمار بوتیلفتالید مصرف کردند و ۶۰۹ بیمار دارونما دریافت کردند. میانگین سنی بیماران ۶۶ سال بود و ۶۸ درصد بیماران مرد بودند.
در مجموع در افراد دریافتکننده فنیلبوتالید در مقایسه با گروه دارونما با احتمال ۷۰ درصد بیشتر پیامد مطلوب ۹۰ روزه داشتند.
بوتیلفتالید همچنین کارکرد همه بیماران از جمله بیمارانی که در ابتدا tPA دریافت کرده بودند، افرذادی که برداشت مکانیکی لخته برایشان انجام شده بود و افرادی که هر دو درمان را دریافت کرده بودند، بهبود بخشیده بود.
سایر پیامدها مانند سکته مغزی عودکننده و خونریزی مغزی میان دو گروه تفاوت قابلتوجهی نداشتند.
این پژوهشگران میگوند که پژوهش بیشتری برای تایید این نتایج باید انجام شود. پژوهشگران هنوز نمیدانند بوتیلفتالید در بدن چگونه عمل میکند یا بیماران دریافتکننده بوتیلفتالید در صورتی که در ابتدا درمانهای دیگری به جز tPA یا برداشتن مکانیکی لخته دریافت کنند، چه پاسخی ممکن است بدهند.
کارشناسان میگویند گرچه نتایج این بررسی جالب است، اما این بررسی شمار نسبتا کوچکی از افراد را در برمیگیرد شامل جمعیت تقریبا انتخابشدهای در چین هستند.
یک نکته دیگر مورد اشاره کارشناسان این است که نباید بوتیلفتالید را به طور مستقیم با دانههای کرفس یا مکملهای حاوی عصاره دانه کرفس مرتبط کرد.به گفته آنها، گرچه ظاهرا این ماده مشتق از دانههای کرفس موثر به نظر میرسد، دریافت آن مشابه خوردن خود دانههای کرفس نیست و بازماندگان سکته مغز باید همیشه با متخصص نورولوژی (متخصص بیماریهای مغز واعصاب) درباره رژیم پس از سکته مغزی مشورت کنند.
نظر شما