همشهری آنلاین - زهرا بلندی: اینجا از گذرهای معروف تهران و در ابوابجمعی محله سنگلج بود. الان جنوب آن میشود خیابان شهید فیاضبخش و شمال آن هم میشود خیابان امام خمینی(ره).
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
«نصرالله حدادی»، تهرانشناس، در بیان ماجرای قتل نایب کنسول سفارت آمریکا در این محدوده میگوید: «حوالی نیمه دوم تیر سال ۱۳۰۳ هجری شمسی ناگهان در تهران شایعه شد که سقاخانهای در خیابان آشیخهادی معجزه کرده و نابینایی شفا یافته و یا اینکه فردی قصد داشته در آب سقاخانه زهر بریزد، نابینا شده و آنچه در دوران قاجار بلای جان ملت ایران شده بود - فتنه فرقه بابیه - و در اینجا نیز رخ داد و مردم در مقام ضدیت با آنها شعار سر میدادند: «چهارراه آشیخ هادی، پول ندادی بهآبی، از معجزه ابوالفضل(ع) کور شده چشم بابی!» در این میان «ماژور رابرت ایمبری»، نایب کنسول سفارت آمریکا، در تهران بود؛ آن زمان قرار بود که در ایران کمپانی نفتی امریکایی سینکلر بیاید و اکتشاف نفت کند، اما انگلیسیها این وسط آمدند زرنگی کردند و با بهرهگیری از این شایعه توطئهای برای آمریکاییها چیدند.»
ماژور ایمبری که علاوه بر مسئولیت کنسولگری برای مجله جغرافیایی ملی آمریکا، عکس تهیه میکرد، در صدد برآمد تا از این حادثه و اتفاق، گزارش تهیه و عکاسی کند. حدادی واقعه را شرح میدهد: «در خیابان آشیخ هادی مشغول عکاسی بود که مردم بنا به تحریک عدهای عوام با این تصور که او فردی است که به منظور مسموم کردن آب به آن منطقه آمده، دنبالش کردند و رسیدند تا گذر تقیخان (پایانه اتوبوسرانی فیاضبخش). آنجا او را مضروب میکنند و بعد در بیمارستان نظمیه کشته میشود و دولت آمریکا ۹۰هزار دلار از ایران بابت این مسئله غرامت میگیرد. ضمن اینکه ناوی که میآید او را ببرد آن هم پولی میگیرد. روایت میشود که شخصی به نام «بالوین سیمور» که همراه ایمبری در اینجا بوده محرک این قضیه بوده که او بیاید خیابان شیخ هادی و عکس بگیرد.
اما در این ماجرا مهمترین چیزی که وجود داشت این بود که انگلیسیها توانستند آمریکاییها را از ایران بیرون کنند. این را هم اضافه کنم که دولت آمریکا به ایران میگوید این ۹۰هزار دلاری را که از شما گرفتیم در بانکی میگذاریم به نام شما و بر پایه سود حاصل از آن ، هرسال ۶۰ دانشجو را بفرستید بیایند اینجا تحصیل کنند که دولت ایران چنین مسئلهای را قبول نمیکند و آن پول به جیب دولت آمریکا میرود .
نظر شما