به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یواسای تودی بیماری پارکینسون یک نشانگان تحلیلبرنده است که باعث از دست رفتن تدریجی مدارهای عصبی مغزی میشود که در حرکت، تفکر و رفتار دخالت دارند. این بیماری یکی از بیماریهای تحلیلبرنده عصبی است که مبتلایان به آن با سرعت در حال افزایش هستند.
در حال حاضر هیچ آزمایش خون یا تست آزمایشگاهی دیگر وجود ندارد که بتوان با آن پارکینسون پیش از ظهور علائم تشخیص داد. اما کارشناسان میگویند این ازمایش جدید که از مایع نخاعی استفاده میکند، میتواند نخستین گام به سوی آزمایشی کمتر تهاجمی برای شناسایی بیماری پارکینسون با استفاده از آزمایشهای خون یا نمونهبرداری از بینی باشد.
پارکینسون چطور تشخیص داده میشود؟
درمانهای فعلی میتوانند به کاهش علائم پارکینسون کمک کنند، اما علاجی برای این بیماری وجود ندارد. این بیماری میتواند باعث لرزش دست، سفتی عضلات، کندی و افتادن فرد شود به علاوه اضطراب، افسردگی و اختلال خواب هم به دنبال میآورد.
این بیماری به طور معمول بوسیله متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست با ترکیبی از ارزیابی علایم، احتمالا اسکن مغزی و پاسخ بیمار به داروها تشخیص داده میشود
اما راهی وجود ندارد به جز معیارهای بالینی اختلال حرکتی مانند لرزش دست، کندی حرکات، سفتی عضلات یا ناپایداری قامت برای تشخیص پارکینسون وجود ندارد.
شناساگر زیستی در مایع نخاعی
مدتها است که دانشمندان در جستجوی یک شاخص زیستی بودهاند که بتواند پیش از آنکه علائم در بیماران ظاهر شود، دچار بودن آنها به بیماری پارکینسون را مشخص کند.
اکنون پژوهشگران آژمایشی را به نام alpha-synuclein seed amplification assay را ابداع کردهاند که از مایع نخاعی بیماری برای شناسایی «سینوکلئین» (Synuclein) یکی از دو شاخص زیسی اصلی بیماری پارکینسون استفاده میکند.
بررسی روی ۱۰۰۰ نفر در فاصله سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۹ انجام شد که شامل بیماران مبتلا به پارکینسون و ببیمارای دارای عوامل خطرساز بالینی یا ژنتیکی بیماری اما بدون تشخیص آن و داوطلبانی برای گروه شاهد میشد.
کارشناسان میگویند با اینکه این آزمایش جای تشخیص بوسیله متخصصان بالینی را نمیگیرد، بالقوه میتواند بر روند تشخیص این بیماری از لحاظ چگونگی و زمان تشخیص اثر بگذارد.
همچنین یافتههای این بیماری میتواند بر روند ساخت دارو برای پارکینسون و مراقبت بالینی از آن موثر باشد.
این آزمایش جدید را شرکت زیستفناروی Amprion آن را با نام تجاری SYNTap برای پزشکان عرضه میکند تا برای بیمارانی که علائم پارکینسون یا اختلالات مشابه را بروز میدهند، به کار رود. اما کارشناسان میگویند انتخابها درمانی بر اساس این تست هنوز نیاز تجربه پیدا کردن بیشتر پزشکان در استفاده از آن در موقعیتهای بالینی دارد.
تشخیص زودتر بیماری پارکینسون با چنین آزمایشهایی هنگامی مزیتی شمرده میشود که درمانهای خاصی برای آن وجود داشته باشد، در حالیکه در حال حاضر درمان یکسانی بدون توجه به زمان تشخیص برای همه وجود دارد
نظر شما