همشهری آنلاین –یکتا فراهانی: با توجه به اینکه کاربرد هوش مصنوعی در زندگی روزمره انسانها به سرعت در حال گسترش است، اغلب کسب و کارها و صنایع در تلاش برای استفاده از آن در محصولات و خدمات خود هستند.
هوش مصنوعی تعریفی است که میتواند به تمامی ماشینها و برنامههایی اطلاق شود که بگونهای همانند ذهن انسان توانایی حل مسئله و یادگیری داشته باشند.
بخش نخست
نقش هوش مصنوعی در افزایش خودآگاهی انسان
توسعه فردی یا بهبود فردی (Personal Development) عبارت است از پرورش مهارتهایی که میتوانند به افراد کمک کنند تا در راستای شکوفایی و رسیدن به حداکثر توانمندیهای خود برنامه ریزی کنند گامهای عملی بردارند؛ به عبارت دیگر، توسعه فردی فرآیندی پایدار در تمام دوران زندگی است که ما را به اهدافی که در حیطههای مختلف زندگی داریم میرساند.
این فرآیند به ویژه در زمینه اهداف حرفهای و کاری ما میتوانند از اهمیت ویژهای برخوردار باشد. از سوی دیگر، پیشرفتهای اخیر در زمینه هوش مصنوعی موجب شده است تا استفاده از آن در حوزه توسعه فردی نیز مورد توجه قرار بگیرد.
تقسیم بندیهای هوش مصنوعی
دکتر محمدحسین امیرحسینی، عضو هیات علمی دانشگاه شرق لندن و پژوهشگر ارشد هوش مصنوعی میگوید: «هوش مصنوعی بر اساس قابلیتهای خود به سه نوع اصلی تقسیم میشود. هوش مصنوعی ضعیف یا Weak AI، هوش مصنوعی قوی یا Strong AI و هوش مصنوعی فوق العاده یا Super AI که به ابر هوش مصنوعی هم شهرت دارد.
هوش مصنوعی ضعیف روی یک کار تمرکز میکند و نمیتواند فراتر از محدودیتهایی که برای آن تعریف شده است، کاری انجام دهد. این نوع هوش مصنوعی در زندگی روزمره ما بسیار رایج است و کاربردیترین نوع آن نیز محسوب میشود. اما هوش مصنوعی قوی میتواند هر قدرت ذهنی و فکری را که یک انسان توانایی آن را دارد درک کند و بیاموزد.
ابر هوش مصنوعی
به گفته دکتر امیرحسینی، عموم پژوهشهای اخیر محققان در راستای تلاش برای دستیابی به این نوع هوش مصنوعی و کاربردی کردن آن در زندگی روزمره انسان است.
ابر هوش مصنوعی در بعضی موارد از هوش انسان پیشی میگیرد و میتواند فرآیندهای مشخصی را حتی بهتر از انسان هم انجام دهد.
این نوع هوش مصنوعی عمومادر پروژههای آزمایشی (Experimental Projects) مورد استفاده قرار میگیرد و به دلایل مختلف به راحتی در زندگی روزمره ما قابل دسترسی نیست.
دلایل محدودیتهای کاربردی شدن ابر هوش مصنوعی
این محقق ارشد هوش مصنوعی میگوید محدودیت در زیرساختهای موجود، هزینه بر بودن منابع مورد نیاز و مسائل اخلاقی که باید به درستی مورد توجه قرار گیرند از جمله عواملی هستند که فعلاً کاربردی شدن ابر هوش مصنوعی را در زندگی روزمره انسانها محدود کردهاند. بنابراین توجه داشته باشیم صحبت ما بیشتر در مورد دو نوع اول هوش مصنوعی یعنی هوش ضعیف و هوش مصنوعی قوی است.
افزایش خودآگاهی انسان
دکتر امیرحسینی میگوید اولین چیزی که در فرآیند توسعه شخصی، هوش مصنوعی میتواند به آن کمک کند، افزایش خودآگاهی انسان است. یک سیستم مجهز به هوش مصنوعی میتواند به شما در درک سبک یادگیری ترجیحی خود کمک کند.
سیستم ادراکی (Representational System) ترجیحی شما در واقع راهی است که میتوانید از طریق آن مطالب را بهتر یاد بگیرید و درک کنید و ارتباط موثرتری نیز با افراد دیگر داشته باشید.
شخصیسازی تجربیات و فرایند یادگیری
به گفته این پژوهشگر ارشد هوش مصنوعی، یکی دیگر از مواردی که هوش مصنوعی میتواند به آن کمک کند، شخصیسازی تجربیات و فرایند یادگیری شخصی است.
استفاده از مدلهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین که قدرت تشخیص بسیاری از الگوهای یادگیری فردی را دارند، میتواند به ما کمک کند تا دریابیم کدام نوع تجربه یادگیری، بهترین نتیجه را برای ما به ارمغان خواهدآورد. برای مثال در سازمانها، هر کارمند سبک یادگیری ترجیحی منحصر به خود رادارد و با استفاده از یک روش خاص به موثرترین شکل ممکن فرآیندهای کاری را فرا میگیرد.
نظر شما