اوایل دهه ۸۰ وقتی نام نوجوان ۱۳ ساله مازندرانی به عنوان کم سن‌ترین داوطلب کنکور سراسری سال ۸۱ سر زبان‌ها افتاد، کمترکسی پیش‌بینی می‌کرد که فرهنگ فلاح آن‌قدر تند و تیز حرکت کند که در مدت کوتاهی در حال آماده کردن تز دکترایش باشد.

نابغه ایرانی

به گزارش همشهری آنلاین، خبرنگار همشهری سرنخ سال ۱۳۸۸ سراغ یک نابغه ایرانی رفت:

فرهنگ فلاح درس خواندن را از سه سالگی شروع کرد! سنی که بیشتر بچه‌ها در آن مهارت‌های اولیه بازی کردن را یاد می‌گیرند. اما فرهنگ از سه سالگی درس خواندن را شروع کرد و در شش سالگی مقطع ابتدایی را تمام کرد و در ۱۲ سالگی دیپلم گرفت!  

 وقت دانشجو شدن، ۱۳ سالگی از چهره‌اش پیدا نبود و حتی قبل‌تر از آن، وقتی تازه ورق زدن کتاب‌های درسی و روخوانی کردنشان را یاد گرفته بود، نمی‌شد سه سالگی را در چشم‌هایش خواند... 

گذشته برای فرهنگ پر از اتفافات ساده و پیش پا افتاده‌ای است که تکرار چند باره‌شان برایش خسته‌کننده است. می‌گوید: «من به صورت داوطلب آزاد درس می‌خواندم؛ یعنی درس‌ها را درخانه می‌خواندم و بعد از من امتحان می‌گرفتند و بر اساس آن مقطع درسی‌ام مشخص می‌شد. البته نه اینکه در آخر هر سال تحصیلی امتحان آن سال را بدهم؛ نه. من بعد از هر مقطع یک امتحان دادم؛ مثلا یادم هست که امتحانات سوم راهنمایی، اول دبیرستان و سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی را دادم و بعد در کنکور شرکت کردم».

فرهنگ فلاح در کنکور ریاضی سال ۸۱ با رتبه‌ای نزدیک به ۳هزار مجاز به انتخاب رشته و چند ماه بعد در رشته فیزیک دانشگاه علم و صنعت پذیرفته شد: «اگر اشتباه نکنم سال‌ ۷۹ بود. یک روز کتابی‌ را در کتابخانه خواهرم دیدم‌ که‌ کسی آن را به‌ او هدیه‌ داده‌ بود.

اسم‌ کتاب‌ «تاریخچه‌ زمان» بود که قوانین‌ سخت‌ فیزیک‌ را با زبان‌ ساده‌ توضیح‌ می‌داد. آن وقت‌ها من مجله‌ راه المپیاد و نجوم‌ را هم‌ می‌خواندم و در کل به فیزیک علاقه داشتم. ولی‌ با خواندن‌ این‌ کتاب‌ بیشتر جذب‌ نجوم‌ و فیزیک‌ شدم. رازهای‌ زیادی‌ در فیزیک‌ می‌دیدم که دوست داشتم کشفشان کنم چون فیزیک پایه بسیاری از علوم است و می‌تواند در زمینه‌های مختلفی مفید باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتم که در دانشگاه فیزیک بخوانم. همین قدر بگویم که هفت انتخاب اول من در دانشگاه فیزیک بود و بعد هم که وارد دانشگاه شدم روزبه‌روز بیشتر از رشته‌ام رضایت پیدا کردم. طوری که الان هرقدر در جنبه‌های بنیادی فیزیک مطالعه کنم سیر نمی‌شوم».

فرهنگ حالا گرایش حالت جامد را دنبال می‌کند که یکی از دو گرایش ارائه‌شده در دانشگاه است. می‌گوید: «در دانشگاه‌مان دو انتخاب داشتم؛ یا باید فیزیک اتمی - مولکولی می‌خواندم یا حالت جامد که من دومی را ترجیح دادم؛ چون بیشتر تکنولوژی‌های روز دنیا با این گرایش سر و کار دارد. در حقیقت فیزیک حالت جامد با مواد طبیعی دورو بر ما سر و کار دارد و بخش مهمی از آن به الکترونیک مربوط می‌شود که مورد علاقه من است».

میراث خانوادگی

در خانواده فلاح نبوغ ارثی است! سه دختر دیگر خانواده هم که همگی بزرگ‌تر از فرهنگ هستند، در تمام طول تحصیل یکی دو قدم جلوتر از هم سن و سالانشان حرکت کرده‌اند. فاضله، دختر بزرگ خانواده فرهنگ که در ۱۵ سالگی وارد دانشگاه شد، این روزها ۲۴ ساله است و تا گرفتن مدرک دکترای ریاضی محض‌اش از دانشگاه صنعتی شریف فاصله زیادی ندارد و هنگامه و هدی، دوقلوهای خانواده فلاح که یک‌سال‌ونیم از فاضله کوچک‌ترند، این روزها درگیر مقطع کارشناسی ارشد هستند.

هنگامه در رشته شیمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و هدی در رشته جغرافیای دانشگاه تهران. فرهنگ به اینجا که می‌رسد، روزهایی را به یاد می‌آورد که با خواهرانش دور هم می‌نشستند و درس می‌خواندند و اشکالات درسی‌شان را برطرف می‌کردند. او می‌گوید: «مادرم دیپلمه و خانه‌دار است و پدرم کارشناسی آمار دارد و در اداره برق کار می‌کند. اما از نظر فنی می‌شود به او مدرک دکترا هم داد! مادرم وقت زیادی برای درس خواندن ما می‌گذاشت.

این جوان انیشتین ایران است | جوان نابغه‌ در ۱۳ سالگی وارد دانشگاه شد و در ۲۰ سالگی دکترای فیزیک گرفت
آقای همیشه اول

برای هر چهار نفر ما حکم اولین معلم را داشت و با دقت زیاد درس‌های دوره ابتدایی را در خانه به‌ما یاد می‌داد. البته من از اوایل درس خواندنم چیز زیادی در ذهن ندارم. به‌هرحال خیلی کوچک بودم و فقط یکی دو تصویر از روزهایی را به یاد دارم که مادرم به من و خواهرانم درس می‌داد. فاضله ۵/۴ ساله بود که وارد راهنمایی شد. دوره راهنمایی را در مدرسه فرزانگان تهران گذراند و بعد دوباره دبیرستان را در خانه خواند و در مدرسه امتحان داد.

او خیلی سریع پیش می‌رفت. به همین دلیل فاصله ما از نظر درسی بیشتر می‌شد. از طرفی من تا هشت‌سالگی‌ خیلی‌ فشرده‌ درس‌ نمی‌خواندم‌ و وقتی هم برای استراحت و بازی داشتم. اما  از هشت‌سالگی‌ به بعد که سرعت درس خواندنم بیشتر شد، با خواهرهای دو قلویم برنامه‌ می‌گذاشتیم‌ و درس می‌خواندیم. فاضله هم که از همه ما جلوتر بود کمک‌مان می‌کرد و اشکالاتمان را برطرف می‌کرد. یکی‌ دو سال‌ که‌ گذشت، من‌ توانستم‌ از نظر درسی‌ به‌ هنگامه‌ و هدی‌ برسم‌ و از آن به‌ بعد سه تایی‌ با هم درس‌ می‌خواندیم».

قبولی فاضله در دانشگاه حکم جرقه‌ای را داشت که سه فرزند کوچک‌تر خانواده فلاح را به درس خواندن بیشتر راغب کرد. فرهنگ می‌گوید: «از همان‌ زمان‌ تلویزیون‌ و ضبط‌ را کنار گذاشتیم. از صبح‌ تا شب‌ درس‌ می‌خواندیم. برای‌ خودمان‌ زمان‌بندی کرده‌ بودیم و ۵۰ دقیقه‌ درس‌ می‌خواندیم‌ و ۱۰ دقیقه‌استراحت‌ می‌کردیم. درست‌ از هشت صبح‌ تا پنج بعدازظهر. یک‌ ساعت‌ هم‌ فوق‌ برنامه‌ داشتیم. در همان‌ ده‌ دقیقه‌ها بازی‌ می‌کردیم. بعد از ناهار هم‌ زنگ‌ ورزش‌ داشتیم».

زندگی سلام!

تابستان ۸۱ برای فرهنگ و خانواده‌اش که انتظار قبولی او در دانشگاه را می‌کشیدند یکی از بهترین دوره‌های زندگی بود. روزی که نام فرهنگ در فهرست قبولی‌های کنکور سراسری رفت و او، مدرسه نرفته وارد دانشگاه شد!

فرهنگ که از همان روز ثبت نام اعلام کرده بود؛ آمادگی دارد دوره لیسانس را یک ساله تمام کند، با محدودیت‌هایی از سوی دانشگاه و قوانین تحصیلی روبه‌رو شد که باعث می‌شد تحصیل او در این مقطع سه سال طول بکشد: «من همه مقاطع تحصیلی را در خانه گذرانده بودم و فقط پیش مادر و خواهرم درس می‌خواندم. یعنی به نوعی با محیط واقعی اجتماع ارتباط نداشتم. بنابراین وقتی وارد دانشگاه شدم، مسؤولان دانشگاه بنا به دلایلی اجازه ندادند که دوره لیسانس را یک ساله تمام کنم. در حقیقت من با احتساب دو ترم مرخصی تحصیلی، در شش ترم لیسانس گرفتم». اتفاقی که فرهنگ هنوز هم از آن با دلخوری یاد می‌کند.  

با تمام اینها فرهنگ در دانشگاه هم فضایی داشت که امکان تمرکز بیشتر او را روی دروس فراهم می‌کرد. یک سوئیت کوچک دانشجویی با امکانات معمولی که از طرف دانشگاه به فرهنگ داده شده بود: «در بدو ورود به دانشگاه، یک سوئیت در خوابگاه پسران به من دادند که برخلاف دیگر قسمت‌های خوابگاه این امکان را به من می‌داد که به تنهایی و دور از هیاهوی جمع زندگی و تحصیل کنم. البته اوایل مادرم هم کنارم می‌ماند. به‌هرحال من ۱۳ ساله بودم و در بعضی زمینه‌ها به حمایت مادرم احتیاج داشتم. اما چند وقت بعد مادرم رفت و از آن زمان من به تنهایی در این سوئیت زندگی می‌کنم».

فرهنگ خیلی زود زرق و برق محیط و جاذبه‌های تازه را فراموش می‌کند. این شاید چشمگیرترین وجه اشتراک او با نابغه‌های دیگر دنیا باشد! خلق و خویی که درس خواندن را برای او به عنوان تنها دغدغه زندگی، ساده‌تر می‌کند. خودش می‌گوید: «به محض ورود به دانشگاه همه چیز برایم عادی شد و فضای دانشگاه جای فضای خانه را برای تحصیلم گرفت. کلا همیشه خیلی زود با محیط اطرافم سازگار می‌شوم و تمرکزم را روی کار اصلی‌ام می‌گذارم. در دانشگاه هم همین‌طور بود. من با بچه‌ها راحت ارتباط برقرار می‌کردم و مشکلی نداشتم اما ترجیح می‌دهم از یک سری روابط و دلمشغولی‌ها به نفع درسم چشم‌پوشی کنم. چون به‌هرحال درس خواندن کار اصلی من است و می‌شود گفت که یکی از لذتبخش‌ترین بخش‌های زندگیم است».

همیشه اول

برای فرهنگ فلاح ۲۰ نمره‌ای است که به دست آوردنش کار سختی به‌نظر نمی‌رسد. کارنامه تحصیلی فرهنگ در تمام این سال‌ها نمره‌های ۲۰ و شاگرد اولی‌های زیادی را به خود دیده که او را مرحله به مرحله جلوتر برده است. می‌گوید: «من مقطع کارشناسی را با معدل ۹۷/۱۸ و رتبه اول دانشگاه تمام کردم و مقطع کارشناسی ارشد را هم باز با رتبه اول و معدل ۳۱/۱۹ به پایان رساندم». 

فرهنگ که حالا از مهرماه ۸۷ وارد مقطع دکترای فیزیک شده، ترم اول و دوم این مقطع را با معدل ۲۰ تمام کرده است. او می‌گوید: «در حال حاضر می‌توانم بگویم که مهم‌ترین آرزویم تمام کردن دوره دکترا با معدل ۲۰ است که تا الان خیلی به این آرزو نزدیک هستم. الان دارم روی پایان‌نامه‌ام کار می‌کنم. که البته هنوز درباره جزئیاتش تصمیم قطعی نگرفته‌ام اما می‌شود گفت که دیگر درسم در این مقطع رو به پایان است».  آینده برای فرهنگ مرزهای نزدیکی با امروز دارد.

او حالا با همان اشتیاقی که سه مقطع قبلی را طی کرده، برای فوق دکترا آماده می‌شود: «الان به هیچ چیزی جز درس فکر نمی‌کنم. کار من الان درس خواندن است و تصمیم دارم برای مقطع فوق دکترا آماده شوم و بعد هم در همین دانشگاه تدریس کنم. اینجا فرصت‌های خوبی هم برای تحقیق و پژوهش دارم».

با تمام اینها، فرهنگ خیال ندارد تحصیلاتش را در جای دیگری از دنیا دنبال کند. او برخلاف خیلی از دانشجوهای همدوره‌اش معتقد است که دانشگاه‌های ایران برای درس‌ خواندنش کافی است و به قول خودش فضای علمی ایران هر چیزی را که نیاز داشته باشد، به او خواهد داد: «من هیچ وقت خارج از کشور زندگی نکرده‌ام که بدانم دانشجویان دیگر به چه دلیلی برای ادامه تحصیل یا کار و زندگی خارج می‌روند. اما می‌دانم که هر چیزی که اینجا هست برای کار و تحصیل و تحقیقات من جواب می‌دهد. من به منابع علمی زیادی دسترسی دارم و استادان خوبی را می‌شناسم. همین به نظر من کافی است تا من در این فضا تحصیل کنم و کمبودی نداشته باشم».

تفریح برای درس

اگر فکر می‌کنید روزگار نابغه ایرانی در درس و کتاب و دانشگاه خلاصه شده، سخت در اشتباهید. برنامه روزانه فرهنگ فلاح جاهای خالی زیادی دارد که با تفریحات خاص خودش پر می‌شود؛ کوه، فیلم، موسیقی و خانواده! اینها مهم‌ترین تفریحاتی هستند که فرهنگ را از لابه‌لای کتاب‌ها بیرون می‌کشند و او را به جنبه‌های غیرعلمی زندگی پیوند می‌زند. فرهنگ می‌گوید: «تلویزیون اصلا سرگرمم نمی‌کند. سینما هم همین‌طور. ترجیح می‌دهم فیلم‌های خوب دنیا را در خانه ببینم. بقیه وقت هر روزم را هم هر روز بین پیاده‌روی و کوه و نرمش تقسیم می‌کنم. به‌هرحال همین تفریح هم در راستای درس خواندن است. من برای بهتر درس خواندن نیاز دارم که تفریحاتی هم داشته باشم».

کد خبر 768058
منبع: همشهری سرنخ

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 80
  • نظرات در صف انتشار: 17
  • نظرات غیرقابل انتشار: 44
  • احمد IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    65 19
    حالا کجایند وآیا فهم چگونه استفاده ازآنها هست یا راهی دیار غرب شدند
    • IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      25 27
      خداییش فهمیدی چی گفتی؟ فقط غرب باید مراقب باشه امثال تو راهی دیار غرب نشن
  • IR ۱۲:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    42 8
    امیدوارم متوقف نشه و در این حئ نمونه. چون اکثر این گروه تا جایی سریع می رن و بعد از بقیه عقب می مانند.
  • شقایق IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    79 4
    فرهنگ وخانواده فلاح فرزند وخانواده همه ایران هستن افتخار میکنیم چنین فرزندانی از ایران به وجود می اید افتخار هر ایرانی انشا الله در همه امور زندگی خدا پشت پناهشان باشد وموفق وسلامت و سرمایه دار دانش وبیشن وفرزندانی همچون خودشان در ایران پرورش دهند سایه پدر و مادرشان همیشه بالای سرشان آمین
    • IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      21 57
      انیشتین از پدر و مادری یهودی بود! مگه ایشان هم از پدرومادر یهودی هستن؟!
  • بازنشسته IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    64 20
    فرداروزاینقدتبعیض میشه که آنهم به خارج فرارمیکنه مطمئن باش!!!!!
  • ایرانیم و همیشه برای ایران IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    111 9
    چرا انیشتین ؟!!!هرچند که زمینه علمی و تخصص مورد علاقه ، آقای دکتر فرهنگ فلاح، فیزیک هستش ولی ما دکتر فرهنگ رو مثل بوعلی سینا دانشمند ایرانی می بینیم و وجود ارزشمند این جوان نخبه و همانند ایشون رو به ملت بزرگ و متمدن ایران زمین ، مازندرانی های خوش فکر ،خاصه پدرو مادر آقای دکتر فرهنگ فلاح( سینا ایرانی )تبریک میگویم. امیدوارم در کسب افتخارات جهانی و همچنین در خدمات رسانی به بشریت ( درعلم فیزیک و علوم وابسته به آن )بویژه هموطنان خوب مون ، بیش از پیش موفق و موید باشند ./. از استان سمنان
  • ت IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    40 3
    چجوری شد مدرسه کلا نرفتن اینا؟
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    اگه یکصدم هیکلش مغز داشته باشه باید 12سالگی دکترای فیزیک میگرفت!!!!!!!خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
  • US ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    89 81
    ما هم امیر کبیر خوندیم. پسر فکر پول و نان باش که خربزه آب است. تو ایران ۲۰ تا هم مدرک دکترای فیزیک با معدل ۲۰ داشته باشی باید بذاری در کوزه آبشو بخوری
    • جواد IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      26 43
      معلومه که توی زندگی هیچی نشدی!!!
  • میلاد IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    27 18
    با اون حجم پشتکار و بقول دانشجو و اصطلاح خودشون فلان خوانی میشه گفت نابغه نبوده ولی الان قطعا یک مغز پخته پیدا کرده و یک نابغه هست این قدرت تلاس و تدام هست
    • مدیر و تاجر IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      31 7
      ما هم دکتری مدیریت درس خوندیم ، سوم کشور ، دوره ها و .... ولی کو کار تو مملکت ، دلتو خوش نکن ، اینجا ایرانه
    • IR ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
      4 2
      محال است !!!!!
  • ایران مقتدر IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    50 7
    پسرگلم با هوش سرشارتر وپشتکار فوق العاده مدارج بالای علمی را با موفقیت پشت سر خواهی گذاشت وافتخاری برای ایرانیان هستی .همیشه درپناه خداوند رحمان سلامت وسرزنده باشی تا بتوانی به کشورعزیزمان ایران خدمت شایسته کنی ودر کنار سایر پسران ودختران ، ایرانمان را در تمام علوم قدرت برتر دنیا کنید .به امید روزهای پرافتخار برای ایران
    • محمد IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      14 2
      خیلی ها مثل اورفتن اگه مونده جای تعجب داره
  • صادق IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    تا نابود نشدی از این کشور فرار کن اینا به تنها چیزی که اهمیت نمیدن علمه
    • جواد IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      46 43
      به این جوون توصیه می کنم به این نظر این افراد گوش نده . اینا کسایی هستن که تنها چیزی که براشون مهم نیست وطنشون هست . صادق جان اگه واقعا عاشق این خاکت باشی ، برا آبادیش می جنگی نه مث افراد سست اراده ، اراده بقیه رو هم سست کنی
    • باران IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      37 4
      والا ما هم اول هدفمون علم اندوزی و مفید بودن برا جامعه بود ولی اینقدر زجر کشیدیم که این فکر از سرمون پرید ... ... ... ...
  • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    52 14
    ماشاالله ماشاالله خداوند توفیقات روز افزون به این عزیزان عنایت فرمایند ان شاالله
  • مهدی IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    زندگی صرفأ گرفتن مدرک و از بقیه جلوتر بودن نیست. مطمئن باشین همین الان خیلی خلأ داره این دوستمون. از نظر ظاهری به نظر میرسه نمایه توده بدنی بالای 32 دارن و چاق محسوب میشن پس معلومه دایمأ گرسنگی کاذب به دلیل زیاد مطالعه کردن داره. نهایتش میخواد چیکار کنه؟ تصور کنین اگه کل جهان اینجوری زندگی میکردن خوب بود؟ لطفأ زندگی واقعی رو تبلیغ کنین. من این شرایط رو نسبتأ تجربه کردم و میدونم اشتباهه نظرات یک استاد دانشگاه
    • حجت IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      38 0
      احسنت کاملا موافقم باید زندگی کرد.....من اگر پسرم هوش فوق العاده داشته باشه به اون میفهمونم اول برای خودت زندگی کن بعد به فکر پول پول در آوردن باش.....خودم الان ۵۸ سالمه گرسنگی سیری، سرما، گرما، سختی، آسونی همه اش گذشت و شدن خاطره الان حسرت زمانهایی رو میخورم که نرفتم تفریح، نرفتم گردش، نرفتم به خانواده ام که مهمترین دارایی ام بود برسم....همه اش کار و کار و کار
  • Saed44@gmail.com IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    66 9
    بدترین دانشها همان هایی اندکه فراگیرند
    • حسن IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      44 3
      احسنت
    • ح.فیاص IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      34 2
      منطقی ترین نظر همین ست.
  • IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    29 19
    عجیبه که چرا جمهوری اسلامی بی خاصیتش نکرده
  • NL ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    75 16
    بمان پسرم وبرای این مردم مفید باش
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    35 8
    خوش بحال خودش و خانواده اش خدا برایشان خواسته موفق باشی همیشه
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    63 12
    به نظرم این شکنجه محض برای بچه هاست
  • احمدی IR ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    10 6
    ایران از دیر باز دارای استعدادهای بالقوه ای بوده و هست آرزوی موفقیت روز افزون برای آقا فرهنگ و خانواده محترمشون
  • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    9 2
    خوش بحال پدرومادرش
  • شاهپور IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    9 1
    کاش مینوشتین که امروز چکار میکنن و آیا از تواناییهای ایشون استفاده میشه اگر ۸۷ وارد دوره دکتری شده که باید ده سال پیش دکتری رو تموم کرده باشه الان کجان چیکار میکنن
  • کمال IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    15 6
    چقدر خود تحقیری کمی واقع بین باشید چقدر بدبین این همه پیشرفت مگر ازجوانان نخبه وطن عزیز ما نیست ... ... ...
  • نبوی IR ۱۵:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    9 4
    رحمت به شیری که خورده دمش خیلی گرم امثال اینهارو به جامعه معرفی کنید نه یه عده بازیگر بی خاصیت به درد نخور
  • شهروز IR ۱۵:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    7 1
    با آرزوی موفقیت به این دکتر عزیز، با تمام احترام به آقای انیشتن اما خودمان خوارزمی ها بگیر تا دکتر حسابی ها و شهدای هسته ایی عزیز داریم که اگر نابغه نبودند ترور و به شهادت نمیرسیدن ،امیدوارم دولت امثال شما را در آغوش بگیرد و امکانات و مشوق های فوق ویژه در اختیار بگذارد،از رفاه بالا،تندرستی،حفاظت ،بورسیه های خاص ،خلاصه دو دستی بغل کند.
  • IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    4 1
    ۸۰ در صد روانی هست اگر نبود پس چرا در همچین حالت عادی همچین انگشت هاشو به هم فشرده انگار سخت ترین سوال فزیک رو ازش پرسیده باشی
  • منوچهر IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    20 0
    مخاطب بنده والدین این جوان هستند. واقعا به نظر شما گرفتن کودکی.نوجوانی و جوانی از بچه‌ها به هر دلیلی ارزشش را داره؟ شما بدون در نظر گرفتن خیلی مسائل فقط خواسته آید تمام ناکامی‌های احتمالی زندگی خودتان را با سرمایه قرار دادن بچه هاتون جبران کنید برای تحصیلات جهشی نمی شد از هفت سالگی شروع کرد؟ راه آسان ترک برای استاد دانشگاه شدن نبود؟ یا برای جلوگیری از هرگونه مخالفت و مقاومت احتمالی قبل از اینکه بچه دست چپ و راست را بشناسه در مسیر دلخواه خودتان قرارش دادید. برای بچه سه ساله مثل پادگان برنامه سین تنظیم کردید که در آینده فخرش را بفروشید؟ تمام خواسته شما محقق شده اما این وسط کودکی بچه‌ نابود شده که مانند بنده و خودتان و خیلی‌ها حقوق بگیر باشه. خودتان کمی فکر کنید. اگر غیر از این بود که هیچ.ولی اگر به نتیجه ای مانند نظر بنده رسیدید تا عمرتان به دنیاست از بچه‌هاتون حلالیت بخواهید.
  • CH ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    16 0
    این گزارش که سال ۱۳۸۸ تهیه شده الان ۴۰۲ که حدود ۳۵ ساله هستند چکار می کنند
  • مهدیه IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    23 8
    ماشاله همشهری . خدا ترا حفظ کنع
  • اف IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    7 12
    دوست دارم نظرشو درباره خدا و بعد مرگ بدونم
  • رضا IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    15 4
    یاشاسن.
  • ایمان IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    9 1
    مسئولین گاهی نیم نگاهی به فرهنگها بندازید فرهنگ در ایران بازم هست غافل نشید
  • GB ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    13 3
    👏👏👏👏👏
  • مینا IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    15 2
    خدا حافظت باشد نابغه جوان وطن دوست
  • مصطفی IR ۱۵:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    33 6
    یک سوال ؟از اول مقاله به سختی دهن من را درگیر کرده مخارج این همه کتاب ودانشجو راچه کسی میداد نگو با کارمندی پدرم که امکان ندارد چون دغدغه اول هر خانواده ای مخارج دانشگاه وکتاب وشهریه ها ومخارج دانشجویی است
  • IR ۱۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    14 9
    که چی؟ حالا ما چیکار کنیم؟ به ما چی؟
  • بازنشسته IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    2 0
    برای فرهنگ عزیز ونابغه ایرانی آرزوی بهترینها رو دارم وروشونو میبوسم وبوجودشون افتخار میکنم بعنوان یک ایرانی .درود به فرهنگ عزیز وخانواده معزز شون
  • زمانی BR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    28 6
    پسر گلم امیدوارم همیشه سلامت تندرست باشی .باعث افتخار ایران هستی وباوجود هوش وذکاوت شما به تمام آرزوهایت دستیابی خدا پشت وپناهت باشه.
  • Sam IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    22 5
    آفرین بر شما بمان ایران را بساز که خیلی بهت نیاز است .د پناه خداباشید.
  • محمد IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    14 3
    خدایا شکرت
  • ب پ IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    3 1
    بالاغیرتا نگذارید سر از آمریکا یاکشورهای استعمار گر دانش دربیاورد اینها سرمایه های بندرت تکرار شدنی هستند
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    13 2
    موفق و موید باشد این هموطن انشالله برای ارتقای علمی که در خدمت مردمش باشه پیروز و پایدار باشند
  • امید IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    28 10
    خداراشکر که در دودهه اخیر سازمان فضایی وانرژی هسته ای ووزارت دفاع و جهاددانشگاهی وسپاه باجذب این نخبه های توانمندو سازماندهی آنان درمرکز معتبرعلمی وپژهوهشی خودشان وحمایت ازآنان توانسته ایران به قله های دانش جهان برساند این نخبه هاناشناخته هستند ازنظرماولی مراکز علمی آنها راحذب واستفاده می‌کنند ونیازی به رفتن به خارج ندارند التبه آگر عرق ملی داشته باشند وزیادی خواه برای پول‌های زیاد نباشند ومراکز جاسوسی بیگانه انهارابه عده ووعیددام نیندازند
  • پدرام IR ۱۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    27 3
    نمی‌فهمم... برای مطلب 14 سال قبل اینقدر دارین بحث می کنید؟ اصلا ببینید این طرف الان تو ایران هست یا مهاجرت کرده یا زده تو کار ساخت و ساز و دلالی؟
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    13 7
    الان ببینید دکتر فلاح موفقتره یا مهدی طارمی! والا ما از درس خوندن خیری ندیدیم!
    • IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 2
      چه مقایسه ی بی مفهومی!! مثل طارمی در جمعیت 85 میلیونی ایران الان فقط یک نفر هست اونم مهدی طارمیه
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    18 1
    فرزندان این خانواده کاملا تک بعدی بار اومدن. در جامعه زندگی نکردن و با دردهای جامعه آشنا نیستن.در واقع توی یه قفس خودساخته بودن و به محض اتمام تحصیلات مشکلات زیادی در جامعه پیدا خواهند کرد.هرگز برای خودم چنین فرزندانی آرزو نمیکنم و برای هیچ بچه ای چنین فضایی
  • هزاران IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    5 0
    انیشتین در ۲۰ سالگی دکترا نگرفت اساسا هرگز دکترا نگرفت با مدرک لیسانس در اداره ی ثبت اختراع کار میکرد همزمان روی نظریه هاش کار میکرد درس انیشتین هیچ وقت خوب نبود . هر وقت تونست یک نظریه اساسی در فیزیک ارائه بده با انیشتین مقایسه اش کنید . دکترا گرفتن مخصوصا در ایران اصلا نبوغ نمی خواهد.
  • IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    1 3
    آینده شان بیکاری و خانه نشینی است؟؟؟ نه شغلی و نه کاری و نه درآمدی.
  • مهدی IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    1 0
    همش دروغه بچه هارو اگر سن کم داشته باشن راه نمیدن مدرسه چه جوری رفته همه جاباید پارتی داشته باشی
  • تبریزی IR ۲۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    3 0
    همیشه سبز باشید
  • آزاده IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    0 1
    جالب بود. امثال اینها باید فقط در همان دانشگاه بمانند و استاد شوند و به هیچ عنوان نباید وارد محیط کاری صنعتی شوند چون قطعا بیچاره شان می‌کنند.
  • ایران رویین تن IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    2 0
    هزاران ماشاالله. چشم بد به دور. خداوند حافظشان باشد. این خبرها همانند شیرینی است که تقدیم ملت بزرگ ایران می شود گوارای وجودشان.
  • حسن رجعتی IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    1 1
    یعنی به قرآن پرچمت تو آسمونا
  • علی IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    3 1
    با درود فراوان پیشنهاد برای تز دکترا ویا بیشتر استفاده و تولید فوتون از زمین به سمت بالا ست د ر صورت امکان شاید روزی جایگزین سلاحهای ضد هوایی به هرشکلش شود 1
  • ایرانی IR ۰۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    1 1
    و البته اختراعات و اکتشافات هم بکنه خوبه ؟ مثلا "چیزهای مورد نیاز کشور را با قیمت کمتر تولید کرده و به دست مردم برساند در رابطه با رشته اش کار آفرینی ایجاد کنه و خلاصه خیلی کارهای به درد بخور .....
  • IR ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    1 1
    درود بر فرهنگ عزیز و خواهرانش.باعث افتخار ایران و ایرانی.امیدوارم مانا باشید و در جایگاه اصلی خودتان قرار بگیرید.چون با کمال تاسف حق خوری در ایران خیلی......... زیاد است.
  • مریم IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    2 0
    به به...ماااااشااااالله و لاحول ولاقوه الاالله....هزززار آفرین..به شما و پدرومادرتون تبریک میگم....واااقعا درپناه خداوند متعال محفوظ باشی عزیزم..آدم لذت میبره یک خانواده سالم و یک نابغه کم سن و سال را میبینه...💐💐💐🌹❤❤❤❤✌✌👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏👏خوش بحال پدرو مادرش...واقعا یکی از زیباترین هدیه های خدا به هرانسانی هوش و نبوغ و فرزند صالح است الهی که خدا تورو به مادرت ببخشه وهمیشه چراغ دل و افتخار اونها و مردم ایران باشی عزیزم ..درپناه خدا محفوظ باشی
  • IR ۰۲:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    1 0
    خداوند نعمت بزرگی به کشورما هدیه کرد.
  • IR ۰۴:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    5 35
    هر کس نخبه نیست دوست عزیز! ببخشید ولی رشته فیزیک بدون کنکور اخیرا میگیرن اینقدر رشته کم مخاطبیه! دکترا و...هم دایی خود بنده ازمون داده با کمترین حد خوندن به نقل از هودش و اونهمه مشغله بهترین دانشگاه رفت هر کسی رو ازش بت نسازین و بزرگ نکنین! اینکه خانوادش تا 13 سالگی فرستادنش کلاس جهشی و بعدم رفته همچین رشته ای هدر دادن سرمایه ملی هست نه نخبگی موفق و موید باشید...دانشجو رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان
    • amir IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
      1 22
      نظر شما کاملا درسته دوست عزیز. منم مهندسی کامپیوتر میخونم. مهندسی کامپیوتر اشرف رشته های ریاضیه و با بقیه رشته ها خیلی فرق داره. منم یه دلم میخواستم برم یه رشته علوم پایه (مثل همین فیزیک) بخونم ولی خیلی کاری نمیشه باهاش کرد تو ایران ولی مهندسی کامپیوتر که باشی ترم 3 هم میتونی شاغل بشی. منم میتونستم همین فیزیکو بزنم دانشگاه خیلی بهتری بخونم رتبم هم از ایشون که 3000 شده بود بهتر بود ولی خب رفتم کامپیوتر بخونم که آینده مهندسی الان دست کامپیوتره من دولتی داخل تهران میخونم. اینی که شما گفتی درسته متاسفانه در ایران یک روزه از یه نفر بت میسازند و مثل چی میپرستند اونو و اینگونه ارزش های واقعی جامعه جا به جا میشه. امیدوارم این عادت بد در ایران ریشه کن بشه. 😉
  • حسین IR ۰۷:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    2 3
    چه فایده هدر میرن ....
  • کاسپین IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    5 0
    امیدوارم درقید حیات باشد چون آخرین مقاله اش سال ۲۰۱۳ ثبت شده
  • مهرداد IR ۰۷:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    16 0
    ماشالاه.خدا حفظش کنه
  • علی خوش روان NL ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    47 1
    ما هنوز یاد نگرفتیم مواظب نخبه گانمان باشیم !!!! چه نیازی هست ایشان به دنیا معرفی بشود تا بدخواهان یا ببرندش ویا ترورش کنند ؟؟؟!!!! کدام نخبه امریکا ویا انگلیس به روزنامه ها معرفی شد ؟ دست بردارید
  • محمدرضا IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    2 0
    ماشالله به این فرزند ایران زمین فقط از مسئولین خواهشی دارم از چنین نابغه ها نهایت استفاده و مراقبت بشه چون سرمایه گرانبهای این سرزمین هستند که سرخورده و افسرده از این همه تلاشی که کرده نشه متشکرم
  • ناشاس IR ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    1 23
    این جاش اینجا نیس ،نهایت بتونه تو یه شرکت با حقوق 8 تومن هر سه ماهی حقوق بگیره این جاش اینجا نیس
  • ناشاس IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    3 27
    درود بر شرفت یکی از دوستان پرسید الان چیکار میکنند ،با افتخار اسنپ کارمیکنند
  • امیر شورئ IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    0 2
    مطالب علمی همشهری آنلاین خوب است و من آن را دنبال می کنم و اینکه من مطالب علمی قابل توجهی در زمینه فیزیک نظری دارم که برای نشریه همشهری آنلاین مناسب است چنانچه ارتباط برقرار کنید مطالب علمی ام را برای شما ارسال می کنم تا اینکه چه افتد و چه در نظر آید
  • ناشناس IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
    0 1
    از قدیم گفتن سالی که نیکوست از بهارش پیداست بله از سه سالگی خودشو نشون داد ما باور نکردیم نخبه ایرانی