گروه پژوهش سرطان سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که شیرین‌کننده مصنوعی رایج موجود در نوشابه‌های رژیمی و سایر نوشیدنی‌ها و غذاهای عاری از قند به نام آسپارتام را به‌عنوان یک ماده سرطان‌زای احتمالی رده‌بندی می‌کند، اما گروه ایمنی غذایی این سازمان می‌گوید شواهد دراین‌باره هنوز قانع‌کننده نیست.

coke

به گزارش همشهری آنلاین از ان‌بی‌سی نیوز در مقابل سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)اعلام کرده است که با این نظر که آسپارتام باید به‌عنوان یک ماده سرطان‌زای احتمالی رده‌بندی شود، موافق نیست.

FDA در بیانیه‌ای گفت: «آسپارتام یکی از مطالعه‌شده‌ترین افزودنی‌های غذایی در تدارک غذای انسانی است. دانشمندان FDA درصورتی‌که آسپارتام بر اساس شرایط تصویب‌شده، مصرف شود ازلحاظ ایمنی آن نگرانی ندارند.

آسپارتام با نام‌های تجاری گوناگونی فروخته می‌شود و در بسیاری از نوشابه‌های گازدار رژیم و نیز برخی از آدامس‌ها و دسرهای کم‌کالری عاری از قند یافت می‌شود.

مقامات سازمان جهانی بهداشت تأکید کردند که به شرکت‌ها توصیه نمی‌کنند که فراورده‌هایشان را از بازار بیرون بکشند یا مردم به‌کلی مصرف آسپارتام را کنار بگذارند.

دکتر فرانچسکو برانکا، رئیس بخش تغذیه و ایمنی غذایی سازمان جهانی بهداشت گفت: «ما فقط توصیه می‌کنیم مصرف این با اندکی احتیاط و در حد متوسط باشد.»

بیانیه‌های به‌ظاهر متضاد گروه‌های کارشناسی وابسته به سازمان جهانی بهداشت

این بیانیه‌های به‌ظاهر متضاد از سازمان جهانی بهداشت (WHO)- به‌وسیله دو گروه کارشناسی جداگانه وابسته به این سازمان صادرشده است.

یک گروه یعنی «آژانس بین‌المللی پژوهش سرطان» (IARC) بر شناسایی عوامل سرطان‌زا متمرکز است. گروه دیگر به نام «کمیته مشترک کارشناسی سازمان جهانی بهداشت/سازمان جهانی کشاورزی (فائو) درباره افزودنی‌های غذایی» ایمنی افزودنی‌های غذایی و اینکه آیا برای مصرف‌کنندگان خطر دارند یا نه، را بررسی می‌کند. این گروه پس‌ازآن این بازبینی را آغاز کرد که یک هیئت مشورتی در سال ۲۰۱۹ اعلام کرد این ترکیب از «اولویت بالا» برای بازبینی برخوردار است.

IARC این هفته اعلام کرد که آسپارتام را به‌عنوان یک ماده سرطان‌زای احتمالی طبقه‌بندی می‌کند، به این معنا که شواهدی وجود دارد که این ماده می‌تواند در انسان‌ها سرطان ایجاد کند، اما آن چنانکه که مری شوباوئر بریگان، رئیس موقت برنامه تک‌نگاری‌های IARC می‌گوید شواهد دراین‌باره قطعی نیست (قرار گرفتن در معرض ماده سرطان‌زا به معنای آن نیست که فرد حتماً سرطان خواهد گرفت).

اما نتیجه‌گیری کمیته کارشناسان درباره افزودنی‌های غذایی سازمان جهانی بهداشت این بود که با توجه محدودیت شواهد در حال حاضر هیچ تغییری را ازلحاظ حد مربوط به مصرف ایمن آسپارتام ایجاد نکند.

این حد که به نام «دریافت روزانه پذیرفتنی» آسپارتام از آن نام برده می‌شود- بسیار بالاست: یعنی ۴۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هرروز یا ۴۰ میلی‌گرم به ازای هر یک کیلوگرم وزن شخص.

این حد به معنای آن است که یک فرد حدود ۷۰ کیلوگرمی نیاز به مصرف بیش از ۹ تا ۱۴ قوطی نوشابه گازدار رژیم در روز نیاز دارد تا از این میزان روزانه قابل‌قبول مصرف عبور کند، به شرطی که از سایر غذاها و نوشیدنی‌ها آسپارتام دریافت نکند. یک قوطی ۳۴۰ گرمی نوشابه رژیمی به‌طورمعمول حاوی ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم آسپارتام است.

حد مجاز تعیین‌شده به‌وسیله FDA حتی بالاتر است، یعنی ۵۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز.

آیا آسپارتام عمل ایجاد سرطان است؟

آژانس بین‌المللی پژوهش سرطان به این موضوع توجه می‌کند که آیا برخی از ترکیبات، ارگانیسم‌ها یا عوامل سرطان‌زا هستند یا نه.

این سازمان یافته‌هایش را در چهار گروه طبقه‌بندی می‌کند: گروه ۱ موادی هستند که «باعث ایجاد سرطان می‌شوند». این مواد شامل دود سیگار و پرتوهای ماورای بنفش نور خورشید هستند. گروه ۲ الف (2a) که شامل موادی می‌شود که «احتمالاً سرطان‌زا» هستند و شامل چیزهایی مانند گوشت قرمز و داروهای کورتونی یا استروئیدی می‌شوند. گروه ۲ ب (2b)- که آسپارتام در آن قرار گیرد- موادی هستند که «ممکن است سرطان‌زا باشند» و شامل سبزی‌های ترشی‌انداخته ‌شده، گازهای خروجی موتور و گیاه آلوئه ورا می‌شوند. گروه ۳ موادی هستند که «غیر قابل‌طبقه‌بندی» هستند، یعنی شواهد معتبری تا به امروز وجود ندارد که آن‌ها عامل ایجاد سرطان باشند. گروه ۳ برای شامل ماده‌ای مانند کافئین می‌شود.

تصمیم IARC درباره آسپارتام بر اساس سه بررسی در انسان‌ها است که رابطه‌ای میان مصرف نوشیدنی‌های دارای این شیرین‌کننده مصنوعی و شایع‌ترین نوع سرطان کبد (کارسینوم سلول کبدی) یافته‌اند. همچنین شواهدی از افزایش بروز تومورها در موش‌های آزمایشگاهی که همراه با غذایشان به آن‌ها آسپارتام داده شده است، مشاهده شده است، اما این گروه یادآور شده است که این بررسی‌ها دارای نقایصی هم هستند. چکیده‌ای از این ارزیابی این هفته در نشریه پزشکی«لنست» منتشر شد، اما گزارش کامل این آژانس شش ماه دیگر آماده خواهد شد.

در مقابل دکتر برانکا که نتیجه‌گیری‌ها کمیته مشترک سازمان جهانی بهداشت/سازمان جهانی کشاورزی درباره افزودنی‌های غذایی را ارائه می‌کرد، گفت هیئتی شامل ۱۳ کارشناس از ۱۵ کشور شواهد مربوط به رابطه میان آسپارتام و سرطان را قانع‌کننده نیافته است.

برانکا در اجلاس خبری‌اش گفت: «این هیئت به این نتیجه رسید که بررسی‌هایی که به نتایج مثبت رسیده بودند، ازلحاظ طراحی و کیفیت تفسیر داده‌ها محدودیت دارند.»

دانشمندان FDA قبلاً بررسی‌های ذکرشده به‌وسیله IARC را بازبینی کرده‌اند و به گفته این سازمان «کمبودهای قابل‌توجهی در آن‌ها شناسایی کردند.»

هنوز روشن نیست که آسپارتام چطور می‌تواند به‌طور بالقوه سرطان ایجاد کند. کارشناسان می‌گویند هیچ پاسخ قطعی درباره سازوکارهای احتمالی چگونگی ایجاد اثر سرطان‌زای این شیرین‌کننده وجود ندارد. پژوهش‌های قبلی نشان داده‌اند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی اثری منفی بر میکروبیوم روده دارند و این اثر به‌طور بالقوه ممکن است نقشی در خطر ایجاد سرطان داشته باشد، هرچند که پژوهش‌های بیشتر موردنیاز است.

کد خبر 773524

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha