سفرهای چندروزه و گشت‌وگذار در مسیرهای طولانی همان‌قدر که جذاب و خاطره‌انگیز است می‌تواند آسیب‌زا هم باشد. راهپیمایی اربعین را باید در زمره چنین سفرهایی قرار داد؛ یک سفر زیارتی در فضای معنوی که اگر با رعایت همه نکات ایمنی و بهداشتی همراه باشد به خاطره‌ای خوش تبدیل خواهد شد.

راهپیمایی اربعین

به گزارش همشهری آنلاین، رعایت اصول بهداشتی برای زائرانی که قصد سفر به کربلا و زیارت قبور ائمه اطهار(ع) را دارند کار چندان دشواری نیست. کافی است توصیه‌های پزشکی را جدی بگیرید تا سفر بی‌خطری داشته باشید. ما توصیه‌هایی از این دست را در قالب یک بسته بهداشتی برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

مصرف خشکبار

در طول راهپیمایی، به‌خصوص در مسیر نجف به کربلا، مواد غذایی به مقدار کافی و به‌صورت رایگان در اختیار زائران قرار می‌گیرد، اما بهتر است مقداری غذای فاسدنشدنی و خشکبار مثل خرما، بادام، انجیر و آب همراه زائر باشد. دمای هوا در مسیر راهپیمایی بالاست و در این شرایط نگهداری طولانی غذاهای گرم به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

دست‌ها را باید شست

عوامل بیماری‌زا از طریق دست آلوده به انسان منتقل می‌شود. بنابراین همواره دست‌ها را بعد از تماس با فرد بیمار، قبل و بعد از آماده کردن غذا، قبل از صرف غذا و بعد از تماس با مواد غذایی خام، تماس با حیوانات و زباله، بشویید. در صورتی عدم دسترسی به آب از ژل‌های ضدعفونی‌کننده استفاده کنید.

استفاده از ماسک

هنگام سرفه و عطسه، بینی و دهان‌تان را با دستمال کاغذی بپوشانید. اگر در طول مسیر دچار بیماری شدید، حتماً از ماسک استفاده کنید تا هنگام حرف زدن، نفس کشیدن، سرفه یا عطسه کردن جلو انتشار ذرات آلوده گرفته شود. اطمینان پیدا کنید که صورت و دهان شما را ماسک کاملاً پوشانده باشد.

توجه به علائم بیماری

در صورت تب‌داشتن یا سرفه‌کردن، سفرتان را لغو کنید. از تماس نزدیک بدون ماسک با بیماران دارای تب یا سرفه، خودداری کنید. اگر در مسیر راهپیمایی با تب، سرفه یا دشواری در تنفس مواجه شدید، مراقبت‌های پزشکی شامل حفظ فاصله با زائران و استفاده از ماسک و مراجعه به پزشک را رعایت کنید.

مصرف آب سالم

غذاهای پخته‌شده را بیش از دو ساعت در دمای محیط نگه ندارید و بیشتر از یک بار آن را گرم نکنید. از خوردن غذا در ظرف مشترک خودداری کنید. شما باید از بشقاب، قاشق، چنگال و لیوان شخصی استفاده کنید. در مورد آب آشامیدنی هم بهتر است از آب‌های سالم و بسته‌بندی شده استفاده کنید.

میوه به جای سبزی

خوردن سالاد و سبزی به زائران توصیه نمی‌شود، اما مصرف میوه‌هایی مثل موز که پوست دارند به شرط شست‌وشو منعی ندارد. برای پیشگیری از هرگونه مسمومیت غذایی از مصرف کنسروهای بادکرده، زنگ‌زده، سوراخ‌شده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارند خودداری کنید.

قبل از سفر

یکسری نکات بهداشتی را باید قبل از شروع سفر و قرار گرفتن در مسیر راهپیمایی رعایت کنید تا سفر بی‌دغدغه‌ای داشته باشید. همه زائران برای اطمینان از سلامت خود، قبل از سفر به پزشک و دندان‌پزشک مراجعه کنند. لازم است داروهای اختصاصی را به مقدار ایام زیارت به همراه نسخه‌های مربوط و نظر پزشک معالج همراه داشته باشید.

سوابق پزشکی

زائران مبتلا به بیماری‌هایی مانند تشنج و صرع، دیابت، فشارخون و... حتماً با پزشک معالج خود درباره این سفر مشورت کنند و سوابق پزشکی خود را به‌طور کامل همراه داشته باشند. همراه داشتن سوابق پزشکی موجب می‌شود در صورت بروز هرگونه بیماری ناگهانی، دست پزشکان برای درمان‌تان بازتر باشد و مسیر راهپیمایی را به سلامت پشت سر بگذارید.

توصیه به زنان باردار

زنان باردار ممکن است در معرض خطراتی مثل سقط و... قرار بگیرند. به همین خاطر پزشکان این دسته از زائران را از راهپیمایی اربعین منع می‌کنند. البته زنان باردار که ماه‌های ابتدایی بارداری را سپری می‌کنند مشکل چندانی ندارد، اما باید داروهای مصرفی روزانه و مکمل‌های دارویی مثل قرص اسید فولیک، آهن و مولتی ویتامین را همراه داشته باشند.

پیاده‌روی با عصا

یادتان باشد که مسیر راهپیمایی سخت و طولانی است. بنابراین بهتر است هنگام پیاده‌روی از عصای مخصوص استفاده کنید. این کار، سنگینی وزن بدن را از مفاصل و زانوها به عصا منتقل کند. طی کردن مسیر طولانی ممکن است شما را دچار خستگی مفرط کند. پس بهتر است در این شرایط از حمل بار اضافه پرهیز کنید و دست‌ها را آزاد بگذارید.

استراحت کوتاه

استراحت بعد از غذا برای زائران ضروری است. در این‌گونه موراد پزشکان توصیه می‌کنند که زائران بعد از صرف غذا به مدت یک ساعت استراحت کنند و بعد از آن به مسیر ادامه بدهند. پیاده‌روی طولانی بعد از صرف هر وعده غذایی موجب ضعف دستگاه گوارش و سوء‌هاضمه می‌شود. یادتان باشد که بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نکشید.

گرفتگی عضلات

اگر هنگام پیاده‌روی دچار سرگیجه شدید و تپش قلب‌تان بالا رفت بلافاصله دراز بکشید و بی‌حرکت بمانید و در صورت امکان، پاها را بالاتر از سطح بدن قرار بدهید تا حال عمومی‌تان بهبود پیدا کند. پیاده‌روی طولانی، عضلات افرادی را که اهل ورزش نیستند تحت تأثیر قرار می‌دهد. در صورت گرفتگی عضلات پا باید با چوبه‌دستی به آرامی به کف پاها بزنید و کمی استراحت کنید.

درمان تاول پا

نخستین نشانه شروع تاول پا، قرمزشدن پوست است. با دیدن این علامت، روی پوست آسیب‌دیده چسب بزنید تا از سایش بیشتر کفش با پوست جلوگیری شود. به تاول کوچک توجه نکنید و روی آن پماد بمالید اما تاول بزرگ باید پانسمان شود. اگر پای زائر زیاد تاول می‌زند، توصیه می‌شود دو جوراب روی هم بپوشد.

علائم گرمازدگی

گیجی، عدم تعادل، سردرد، تهوع و بالابودن دمای بدن از علائم گرمازدگی است. درصورت گرمازدگی خودتان را به جای خنک برسانید و مایعات خنک نوشید. در صورت اسهال، ضعف و بی‌حالی به امدادگرانی که در طول مسیر راهپیمایی حضور دارند مراجعه کنید. انقباض عضلانی ناشی از گرما معمولاً در عضلات شکم و پاها ظاهر می‌شود و بسیار شدید است.

دوری از گرد و غبار

ممکن است در پیاده‌روی اربعین افراد با گرد و غبار و انتشار ریزگردها مواجه شوند. این پدیده، کیفیت هوا و عمق دید را کاهش می‌دهد و اثرات سویی بر سلامت انسان به‌خصوص افراد دارای مشکلات تنفسی دارد. هنگام بروز گرد و غبار بلافاصله به محیط‌های بسته بروید و درها و پنجره‌ها را ببندید. استفاده از ماسک‌های فیلتردار در این شرایط توصیه می‌شود.

داروهای ممنوعه

حمل و مصرف ۱۰۹ قلم دارو از جمله استامینوفن کدئین، مورفین، داروهای بیماری صرع، داروهای بیماری سرطان (شاهدانه) و... که از موادمخدر در تولید آن استفاده شده ممنوع است و جرم تلقی می‌شود. حمل این مواد (حتی کمتر از یک گرم) مشمول جریمه مالی حداقل ۱۰تا ۳۰ میلیون دینار می‌شود و بین ۶ ماه تا یک سال به بالا زندانی دارد.

کد خبر 785520

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha