همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: تدارک برنامههای آموزشی با حضور مبلغان دینی و راهاندازی نرمافزارهای مختلف و همچنین ارائه خدمات ویژه به بانوان و ناشنوایان بخشی از این برنامههای تدارک دیده شده است. برای آشنایی بیشتر با این خدمات در مسیرهای پیادهروی، در گفتوگو با حجتالاسلام حمید احمدی، رئیس کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین، برخی از آنها را مرور کردهایم.
۳هزار تصویر از عمودها و موکبها
سال گذشته دو گروه تصویربردار، تصویرهای ۳۶۰ درجه را عمود به عمود و موکب به موکب تهیه کردند و اکنون ۳۰۰۰ تصویر ۳۶۰ درجه گردآوری شده است؛ این تصویربرداریها در سه مرحله زمانی به انجام رسیده که در اربعین امسال در دسترس مخاطبان قرار دارد.
چتبات پاسخگو
امسال تولیدات فرهنگی با زیرساختهای مجازی برای بزرگداشت ایام اربعین تهیه و تولید شده است. بهطور ویژه، در سال جاری یک ربات چتبات تهیه شده که همه سؤالهای قبلی زائران در آن موجود است و آنها میتوانند پاسخهای خود را از طریق این ربات دریافت کنند. همچنین تمام اطلاعیههای اربعین در این چتبات منتشر خواهد شد. علاقهمندان میتوانند برای ورود به سامانه راهپیمایی مجازی اربعین به این نشانی https://heyatonline.ir/arbaee/ مراجعه کنند.
خدمت به زائران ناشنوا با زبان اشاره
با توجه به بازنگری مسائل و چالشهای گذشته در راهپیماییهای میلیونی اربعین حسینی، توجه به ناشنوایان یکی از مسائل مهم بود. به همین منظور و با همکاری برخی طلبهها و سازمان بهزیستی، کار جدیدی در قالب تشکیل گروه ناشنوایان اربعین برای ارائه خدمت به این قشر از زائران عزیز آغاز شد. پیش از این، هیچ مبلغی در این زمینه فعالیت نداشته که با زبان اشاره آشنایی داشته باشد، اما امسال با همکاری مراجع قم و سازمان بهزیستی، حدود ۱۰ طلبه و به همین میزان بانوان طلبه آموزشهای لازم برای ارائه خدمت به ناشنوایان را فراگرفته و در ایام اربعین به این دسته از زائران خدمت خواهند کرد. همچنین محصولات فرهنگی ویژه ناشنوایان تهیه شده و ارائه میشود. برای معرفی فعالیتکنندگان در عرصه خدمت به ناشنوایان هم لوگو و لباسهای مشخصی تعیین شده که این دسته از زائران گرانقدر بهتر بتوانند با آنها آشنا شده و خدمات دریافت کنند.
روحانی مسلط به زبان عربی در ۳۰۰موکب
براساس درخواست برخی از موکبداران عراقی، حدود ۳۰۰ روحانی آشنا به زبان عربی با کمک حوزه علمیه قم به عراق اعزام شدهاند.
نرمافزار تلفن همراه
امکانات نرمافزار تلفن همراه اربعین که در سال گذشته رونمایی و تهیه شد، افزایش یافته است. یکی از امکانات جدید نرمافزار، نشان دادن جزئیات مربوط به موکبهای ایرانی در مسیر راهپیمایی اربعین است که اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار زوار قرار میدهد.
دفترچه زائر
در ارتباط با توصیههای بهداشتی و مراقبتی و همچنین آداب و رسوم مردم عراق موشنگرافی و اینفوگرافیهایی تهیه شده است. دفترچه کامل زائر نیز به کمک کمیتههای تخصصی ستاد اربعین تهیه شده تا در اختیار زائران قرار بگیرد.
اجرای برنامههای فرهنگی ویژه بانوان
امسال با توجه به هتک حرمت قرآن توسط برخی کشورهای اروپایی، برنامههای با محوریت قرآن پررنگتر از سالهای گذشته برگزار میشود. بانوان فعال قرآنی در موکبهای ویژه بانوان برنامه دارند. نخستینبار است که چند بانوی فعال قرآنی همچون گروه تواشیح و قاری در موکبهای بانوان برنامه اجرا میکنند. ۲ قاری و یک گروه تواشیح همراه با کاروان قرآنی نور به پیادهروی اربعین اعزام شدهاند.
تجلیل از موکبداران اربعین
برنامههای کمیته فرهنگی پس از هماهنگی با دستگاههای مختلف، با محوریت استفاده از ظرفیت نظام با حفظ وجهه مردمی بودن اربعین، احترام به حاکمیت و دولت عراق و مردم این کشور بهعنوان میزبان و همچنین تقویت مرجعیت دینی تدارک دیده شده است. در اربعین امسال قرار است در کنار تجلیل از موکبداران اربعین و خانواده شهدای مقاومت، برای مبلغان و گروههای مردمی برنامههایی اجرایی شود.
نغمههای اربعین
آلبوم صوتی نغمههای اربعین با عنوان «راه عشق» به زبان فارسی و چند زبان خارجی از جمله عربی، اردو و آذری عرضه میشود.
۲۳روز برنامه فرهنگی
کمیته فرهنگی اربعین روزانه بیش از ۲۰عنوان برنامه عمومی و تخصصی از ۲۷مرداد تا ۲۰شهریور برگزار میکند که البته برخی از این برنامهها تا پایان ماه صفر ادامه دارد.
۱۰۰قاری زن و مرد با ملیتهای گوناگون
فعالیتهای قرآنی امسال ستاد اربعین برجستهتر شده و با انتخاب ۵۰ قاری (۸قاری برای نخستینبار بهصورت رسمی از بانوان و ۴۲قاری و گروه تواشیح از آقایان) از قاریان ممتاز کشور و ۵۰ قاری هم از ملیتهای مختلف با همکاری جامعهالمصطفی انتخاب و همزمان با اربعین به عتبات عالیات اعزام شدند. همچنین با دعوت از قاریان ممتاز بینالمللی کشورهای لبنان، افغانستان و پاکستان، محافل مشترکی بین کشورهای اسلامی در عتبهها و مسیر راهپیمایی و شهرهای مختلف عراق برای زائران برگزار میشود.
جلوگیری از اهانت به مقدسات
طوماری با کمک گروههای مختلف مردمی ایران و عراق تهیه و در آن نامهای با محتوای تسهیل قوانین برای جلوگیری از اهانت به مقدسات ادیان و مذاهب اسلامی به دبیر کل سازمان ملل نوشته شده است. با استقبال مردم و امضای طومار چند میلیونی، میتوان این خواسته را پیگیری کرد تا دیگر کسی با عنوان «آزادی بیان» به خود اجازه توهین و اهانت به مقدسات ادیان، بهویژه اسلام، را ندهد.
به رسم قدردانی، از طرف مردم ایران
در طرح «تکریم موکبداران عراقی»، به رسم قدردانی مردم ایران از مهماننوازی و میزبانی مردم عراق، با همکاری بخشی از سازمانها و گروههای مردمی، بستههایی تهیه شده است که با حضور در مواکب تقدیم موکبداران میشود.
گروه سرود
بیش از ۱۰ گروه سرود از سوی نهادهای مردمی مختلف به عتبات عالیات اعزام شدهاند. ضمن اینکه برگزاری محافل شعر و محافل متعدد قرآنی نیز از دیگر برنامههای ستاد مرکزی اربعین است که با حضور شاعران و قاریان برجسته در کربلا و شهرهای مختلف عراق اجرا میشود.
فعالان مجازی اربعین
گروه فضای مجازی ستاد مرکزی اربعین در طول سال فعال است و پویشها و برنامههای متعددی برگزار میکند. گروه رصد نیز که از افراد داخلی و خارجی تشکیل شدند در طول سال هم محتوا تولید و هم شبکههای اجتماعی و رسانهها را رصد میکنند، بهطوری که طی دو ماه ۳۰۰ نفر در موضوع اربعین به تولید محتوا و انتشار آنها در فضای مجازی میپردازند.
پخش زنده از ۳۰ شبکه
برنامههای ستاد مرکزی اربعین از دهم صفر آغاز شده و از ۳۰ شبکه به شکل زنده و مستقیم پخش میشود. این برنامهها شبانهروزی برای شبکه رادیویی و تلویزیونی ارسال میشود.
برگزاری سوگواره دانشآموزی عبرت
برگزاری سوگواره دانشآموزی عبرت با محورهای شعر، داستان و سفرنامه، پوستر، تولیدات رادیویی، خوشنویسی، فیلم کوتاه و مستند، نقالی و پردهخوانی و عکس هم در برنامهها هست. ضمن اینکه علاقهمندان میتوانند آثار خود را از ۲۰ مرداد تا ۳۰ شهریور به دبیرخانه این سوگواره ارسال کنند.
وبینار بینالمللی «الا یا اهلالعالم»
کارگروه بینالمللی کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین، وبینار بینالمللی «الا یا اهلالعالم» را برگزار میکنند. در این وبینار ابوالفضل خوشمنش، حمید احمدی، مینو اصلانی، عظمی زرین (از پاکستان)، سمرا جیلان (از ترکیه) و پروفسور دلال عباس (از لبنان) سخنرانی خواهند کرد.
نظر شما