همشهری آنلاین-شهره کیانوشراد: یعقوبی تیرماه ۱۳۷۸ و زمانی که ۱۴ سال داشت وارد بازار تهران شد و در حجره داییاش کار خود را شروع کرد. بهزاد یعقوبی ۲۰ ساله بود که به دلیل عضویت در شاخه جوانان حزب موتلفه با حاج احمد بیشتر آشنا و شیفته اخلاق نیک او شد. یعقوبی مهمترین ویژگی حاج احمد کریمی را ایجاد وحدت میان اصناف و بازاریان مختلف میداند. او در آستانه چهلمین روز از درگذشت حاج احمد کریمی، در گفت و گو با همشهری برایمان از دوستی دیرینه و چندین ساله خود با فردی میگوید که مستقل، انتقادپذیر و اخلاقمدار بود.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
از همان ابتدا اسم حاج احمدآقا را میشنیدم اما شناخت زیادی از او نداشتم. سال ۱۳۸۴ در حزب موتلفه با حاج احمد آقا آشنا شدم. از سال ۱۳۸۹ به بعد عضویت در هیات امنا و جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار و حزب موتلفه فرصتی بود تا من بیشتر با حاج آقا و خصوصیات ارزنده او آشنا شوم. بازار تهران با وسعت ۱۱۰ هکتار و متشکل از ۶۰ هزار واحد صنفی و ۳۴۰ هییت امنا و شورا و بیش از ۵۰۰ سرا و پاساژ است که هماهنگی بین این افراد و صنوف با سلیقه های متعدد کار هر شخصی نیست الا کسی که کسبه بازار زعامت او را قبول داشته باشند.
در بازار گروهها، تشکلها و ارگانهای مختلفی از سازمان اوقاف، اصناف، شهرداری و ... فعالیت میکنند و حاج احمد آقای کریمی به معنای واقعی زعیم بازار بودند. نه تنها مشکلات و مسائل مربوط به صنف و بازار را پیگیر بودند بلکه رابط بین بازار با دستگاهای حاکمیتی نیز بودند.حاج آقا کریمی نقش مهمی در ایجاد وحدت بین گروههای مختلف داشتند و به جرات میتوانم بگویم که او مصداق بارز وحدت میان بازاریان و تشکلهای بازار بود. از سال ۱۳۹۲ به بعد هر دو هفته یکبار با حاج آقا ایشان جلسه داشتیم و درباره مسائل مختلف بازار تبادل نظر میکردیم و این ارتباط منجر شد تا بیشتر به خصوصیات اخلاقی او پی ببرم.
انتقادپذیر و اخلاقمدار بود
یکی دیگر از ویژگیهای حاج آقا این بود که خیلی آدم مستقلی بودند و وامدار هیچ فرد و تشکیلاتی نبود. بسیار انتقادپذیر بود و از گفتن حرف حق ابایی نداشت. ممکن بود میان او و اعضای انجمن بازار یا تشکلها اختلاف سلیقه حتی به لحاظ سیاسی وجود داشته باشد، اما به شدت انتقاد پذیر بود و میگفت اگر حرف و استدلال منطقی باشد، قابل قبول است. سومین ویژگی حاج احمدآقا، اخلاق مداری بود. همیشه به بازاریان توصیه میکرد اگر از همکار خود ناراحت هستید یا گلایهای دارید به جای غیبت و بدگویی یا دعوا و خدای نکرده بددهنی، سعی کنید مشکل را با هم و از طریق گفت و گو حل کنید.
حامی ازدواج جوانان
حاج آقا موسس و عضو هیات مدیره چند صندوق قرضالحسنه بود. هنگامی که متوجه میشد مراجعه کنندهای وام برای ازدواج یا تهیه جهیزیه لازم دارد، تلاش میکرد بیشتر از مصوبه صندوق به فرد مورد نظر کمک کند تا بتواند ازدواج کند یا جهیزیه دخترش را فراهم کند. حامی ازدواج جوانان بود و شرایط وام را برای ازدواج جوانان مهیا میکرد.
کار باید برای خدا باشد
حاج آقا کریمی معتقد بود نباید کار مردم را معطل کرد و رضایت خدا و مردم باید در اولویت باشد. یادم هست یک روز همراه همدیگر در حال بازدید از بازار بودیم. فرد معتادی گوشه بازار در حال مصرف مواد بود. حاج آقا به او نزدیک شد و سوال پرسید: چند ساله مصرف میکنی و آیا دوست داری ترک کنی یا نه؟ وقتی حاج آقا دید که آن فرد که حدود ۶۰ ساله بود تمایل به ترک اعتیاد دارد، به من گفت که سریع کارهای لازم را انجام بدهم تا در کمپ اعتیاد بستری شود. همه هزینهها را هم خود حاج آقا تقبل کرد. تا جایی که من با خبر هستم آن فرد موفق شد، اعتیاد را ترک کند و پاک شد.
حاج آقا در زمان حیاتشان اهل مصاحبه نبود و دوست نداشتند خودشان را مطرح کنند. همیشه میگفت کارهای بازار به صورت گروهی به ثمر میرسد و نمی خواهم اسمی از من در جایی برده شود. میگفت کار که برای خدا باشد، همه چیز به خودی خود جور میشود و مزدش را هم از خدا میگیریم. حتی روزهای آخر حیاتش که در بیمارستان بستری بودند، به من میگفت که برای چی به بیمارستان آمدی؟ برو به بازار و به کار مردم رسیدگی کن.
پیرو ولایت و انقلاب اسلامی
امنیت اقتصادی و آرامش بازار برای حاج آقا مهم بود. حتی بارها در دیدار با مسئولان اداره دارایی این موضوع را مطرح کرده بود که شما بروید سراغ گردنکلفتهایی که فرار مالیاتی انجام میدهند، تولیدکننده خرد که کار تولید ایرانی را با مشقت و زحمت دارد انجام میدهد تحت فشار قرار ندهید. در دورههای مختلف انتخابات و هر زمانی که موضوع حمایت از کاندیدها مطرح میشد، حاج احمد آقا مبنای حمایت را پیروی از ولایت و انقلاب اسلامی می دانست. معتقد بود اگر فردی این دو اصل را قبول دارد، از او حمایت و کمکش میکنم.
نظر شما