همشهری آنلاین- سمیراباباجانپور:آقا محمدخان در نتیجه این لشکرکشیها دهها خانواده ارمنی را اسیر کرد و همه را در تهران سکونت داد. جایی که آقا محمدخان برای سکونت ارمنیها انتخاب کرد یکی از ۴ دروازه قدیمی شهر،دروازه قزوین در محله سنگلج بود.
خواندنی های بیشتر را اینجا دنبال کنید
قبل از ورود اسیران ارمنی و زندگی در دورازه قزوین در محدوده محله سنگلج، خانوادههای ارمنی دیگری هم در سایر نقاط شهر زندگی میکردند، برای همین در محدوده محله سنگلج نمازخانه کوچکی به سبک محراب روستایی برای ارامنه وجود داشت که بهعنوان قدیمیترین مکان مذهبی ارامنه تهران شناخته میشد. در میان ارامنهای که توسط آقا محمدخان قاجار وارد تهران شدند ۲ خانواده بهنامهای «هُوسِپیان» و «استِپانیان» در سال ۱۱۷۴ خورشیدی نمازخانهٔ گئورگ مقدس را به کلیسا تبدیل کردند.
کلیسای گئورگ مقدس در ابتدا در خارج از محدوده مسکونی و در داخل حصار صفوی و نزدیک دروازه قزوین ساخته شد.این کلیسا در تاریخ ۱۹ تیر ۱۳۵۷ با شماره ثبت ۱۶۲۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. کلیسایی که نام خود را از نام سردار ارمنی به یادگار دارد.
دفن گریبایدوف در کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس | قدیمی ترین کلیسای تهران
با گسترش تهران این کلیسا در میان محلههای قدیمی پایتخت جای گرفته است و تنها یک کوچه در محدوده آن به کوچه ارمنیها معروف است.کلیسای معروف محله سنگلج جدا از سابقه تاریخی و قدمت و معماریاش بهواسطه شخصیتهای ارمنی معروفی که در قبرستان آن مدفون هستند نیز شهره است.
افرادی همچون میرزا جهانگیرخان صنعتگر قابلی بود و در سال ۱۸۸۲ میلادی توانست برای تفنگهای سپاهیان ایران فشنگ بسازد برای همین شاه او را بهعنوان وزیر صنایع انتخاب کرد. در همین سال جهانگیرخان که بانی زرادخانه در ایران بود به درجه امیر تومانی نائل آمد. ساختن کوره ذوب فلزات برای ریختن توپ در زرادخانه و برپا کردن کارخانه باروتکوبی در تهران ازجمله کارهای خاص او بود.
نظر شما