امروز که نایب رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت بیسابقهترین دوران رکود این منطقه را اعلام میکند، باید آن را به حساب بداقبالی مان بگذاریم.
عسلویه که در دوران شکوفایی شاهد حضور 150 هزار نفری صنعتگران و متخصصان و کارگران بوده امروز تنها پذیرای آماری کمتر از 15 هزار نفر است. آماری که مقدمهای میشود برای آنکه همایون مددی از توقف طرحهای صنعت نفت خبر دهد و گلایه صنعتگران بخش نفت را به شکلی دیگر به مسئولان برساند.
صنعتگرانی که در همین دوران توقف طرحهای صنعت نفت هنوز بیش از 80 درصد از مطالبتشان را از وزارتخانه متبوع دریافت نکردهاند.نایب رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در گفتوگو با همشهری با اعلام این که پروژههای نفتی کشور طی 4 سال گذشته به دلایل مختلف در خواب به سر میبرند، میگوید: گاهی این طرحها با فعالیت مختصری مواجه شدند که آن هم به این دلیل بود که به ناچار باید به حالت افتتاح میرسیدند.
وی ادامه میدهد: در سایه توقف این صنعت، فعالیت ما سازندگان تجهیزات صنعت نفت هم متوقف شده است.مددی، با بیان اینکه به دلیل نبود حمایتهای مادی و معنوی، توقف منابع مالی و تسهیلات و همچنین تعطیلی طرحها بسیاری از شرکتهای تولید کننده اقدام به تعدیل نیرو و محدود کردن فعالیت خود با واگذاری واحدها و ساختمانهایشان کردهاند، تصریح میکند: هیچ یک از واحدها در مدار کامل تولید قرار ندارند.
با نگاهی به برنامههای تدوین شده وزارت نفت در شروع کار دولت توجه به سازندگان کالا و تجهیزات، ممنوعیت خرید کالای داخلی دارای مشابه خارجی، ایجاد نظام حمایتی برای تشویق سرمایهگذاری در ساخت تجهیزات صنعت نفت، تهیه استاندارد ایرانی صنعت نفت و موارد مشابه دیگر که همگی تاکید بر رشد و ارتقای سازندگان تجهیزات این صنعت دارد مورد نظر قرار گرفت.
مواردی که به گفته نایب رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت محقق نشده و صنعت گران این عرصه سختترین دوران کاری را طی سالهای اخیر سپری کردهاند. به گفته وی، در صورتی که سازندگان تجهیزات صنعت نفت به ظرفیت کاملی برسند هر کدام از واحدها- حداقل یک هزار واحد- میتوانند 25 درصد به نیروهای شاغل خود اضافه کنند که مجموع آن پوشش جامعه 60 تا 70 هزار نفری بیکار خواهد بود.
تاکید بر حمایت از ساخت داخل در حالی از ابتدای کار دولت مورد تاکید قرار گرفته که اقدامات صورت گرفته در این دوره به اعتقاد صنعتگران در نقطه مقابل تولید داخل بوده و راهکار عملی در این خصوص اعمال نشده است.عدم توجه به اجرای قانون حداکثر استفاده از توان داخلی موضوعی است که همواره صنعتگران بخش نفت از آن گلهمند بوده و ظرفیت بالای خود برای تولید را مورد اشاره قرار دادهاند.
مددی با انتقاد از این رویه کشور اعلام میکند: امکان تولید 65 تا 70 درصد از این اقلام در کشور وجود دارد؛ که معادل آن ارز از کشور خارج میشود این مساوی است با افزایش بیکاری و نابودی صنعت داخلی.
به گفته وی تولید بسیاری از اقلام برای صنعتگران این حوزه نه در حد نیاز کشور بلکه امکان تولید برای صادرات هم وجود دارد که در حال حاضر به دلیل نبود منابع و حمایت نکردن دولت این امکان سلب شده است.
مددی تصریح میکند: چون منابع مالی نداریم، فرصت رقابت با کشورهای خارجی را هم نداریم و هم چنان ورود کالاهایی که امکان تولید آن در داخل هست، تداوم دارد.وی، در ادامه توضیح میدهد: اگر ظرفیتهای ما را افزایش دهند اقلام پرمصرف صنعت نفت هنوز به حد اشباع از نظر تولید نرسیده و ما بسیاری از اقلام پرمصرف را تنها در حد یکپنجم نیاز این صنعت تولید میکنیم. اما برای جبران این مسئله پولی در اختیار نداریم.
به گفته وی صنعتگران این حوزه با همه مشکلاتی که میتواند برای فعالیت بازدارنده باشد درگیر هستند که همین موارد فرصت رقابت با شرکتهای خارجی را سلب کرده است.
مددی در ادامه در خصوص میزان بدهی وزارت نفت به بخش خصوصی توضیح میدهد: اگر فرض کنیم کل تعهدات وزارت نفت برای خرید تجهیزات از ما 100 باشد، تا این لحظه این نسبت به 20 درصد از پرداختیها هم نرسیده است و بالغ بر 80 درصد از مطالبات ما باقی مانده است.
وی میگوید تنها خواسته بخش خصوصی از دولت روانسازی گردش کار و مناسبسازی شرایط برای فعالیت بهینه است و در این صورت است که مشکلات قابل حل میشود. دولت باید بخش خصوصی را آزاد بگذارد.
همشهری استانها