اخیراً دانشمندان انگلیسی، توانستهاند به کمک سلولهای بنیادی، حس بینایی را به موشهای نابینا برگردانند.
این موفقیت گامی به سوی درمان بسیاری از افراد نابینا محسوب میشود؛ هرچند که از درمان موشهای کور تا درمان انسانهای نابینا هنوز فاصله زیادی وجود دارد.
دانشمندان انگلیسی موفق شدهاند حیواناتی را که چشم آنها در اثر بیماریهای مشابه آنچه در انسان دیده میشود آسیب دیده، معالجه کنند. آنها با پیوند زدن سلولهای بنیادی شبکیه به چشم این حیوانات نابینا موفق به این کار شدهاند.
محققان میگویند اگر از نتایج این دستاورد بتوان برای معالجه بیماریهای چشم انسان استفاده کرد، میلیونها نفر که مبتلا به انواع مختلف بیماریهای شبکیه چشم هستند - از مشکلات ناشی از سالمندی گرفته تا دیابت - از آن بهره خواهند برد، چرا که پیش از این ترمیم سلولهای شبکیه چشم امکان نداشت.
شبکیه چشم، لایهای از سلولهای عصبی و حساس به نور مخروطی و استوانهای است که تصاویر را به پیامهای عصبی تبدیل میکند و به دلیل داشتن ماهیت عصبی، در صورت آسیب دیدگی ترمیم نمیشود.
اصولاً ترمیم سلولهای عصبی بطور طبیعی در بدن انسان بهصورت بسیار محدود انجام میشود. میتوان گفت سلولهای عصبی یا همان «نورون»ها تقریباً غیر قابل ترمیم تلقی میشوند و ازهمین روست که مثلاً یک بیمار دچار ضایعه نخاعی را نمیتوان بهآسانی درمان کرد.
به این دلایل است که گامی، هرچند کوچک، در ترمیم سلولهای عصبی، میتواند موفقیت بزرگی تلقی شود. در مطالعه اخیر، که با بودجه شورای تحقیقات پزشکی انگلستان انجام شده، دانشمندان موسسه تحقیقات چشم و بهداشت کودک وابسته به دانشگاه لندن و بیمارستان چشم مورفیلدز، سلولهایی را که از رشد بیشتری برخوردار بودند و از قبل برای تبدیل شدن به دریافت کنندههای نوری برنامهریزی شده بودند را به چشم موشهای نابینا پیوند زدند.
تیم پزشکان، سلولهای بنیادی مورد نیاز در این پیوند را از موشهای پنج روزه، یعنی زمانی که شبکیه شکل میگیرد، برداشتند. این سلولها سپس به چشم حیواناتی که از لحاظ ژنتیکی طوری طراحی شده بودند که مبتلا به بیماری چشمی شوند و به تدریج بینایی خود را از دست بدهند، پیوند زده شد.
پیوند موفق بود. سلولهای بنیادی به سلولهای شبکیه تبدیل شده و سلولهای تازه شبکیه به سایر سلول های عصبی شبکیه پیوند خوردند و به این ترتیب حس بینایی دوباره به موشهای نابینا شده بازگشت.
آزمایشها نشان داد که مردمک چشم موش به نور واکنش نشان داد و عصب چشم فعال بود و ثابت میکرد علائم به مغز ارسال میشود.
دانشمندان میگویند شاید شبکیه یکی از بهترین نقاط برای امتحان کردن پیوند سلولی باشد، زیرا نابودی دریافت کنندههای نوری در ابتدا به باقی بخشهای عصبی میان چشم و مغز آسیب نمیرساند.
تلاشهای قبلی برای پیوند زدن سلولهای بنیادی، به این امید که به دریافت کنندههای نوری تبدیل شوند، شکست خورده بود، چرا که سلولها از رشد کافی برخوردار نبودند.
با وجودی که نتایج این کار در موشها خیلی خوب جواب داده ولی تکرار کاری مشابه آن در انسان کمی مشکل است و البته این مشکل، بیشتر اخلاقی است، چرا که برای اینکه بتوان از سلولهای بنیادی انسان در مرحلهای که در حال تبدیل به سلولهای شبکیه است، استفاده کرد، باید سلولهای بنیادی از جنین در سه ماه دوم بارداری برداشته شود.
به همین خاطر، گروه تحقیقاتی دانشگاه لندن و بیمارستان چشم پزشکی مورفیلدز قصد ندارد در این مسیر حرکت کند.
دکتر رابرت مک لارن، متخصص در بیمارستان چشم مورفیلدز که در این تحقیقات شرکت داشته در این باره میگوید: «اکنون، هدف مطالعه سلولهای بنیادی بزرگسالان است تا معلوم شود آیا امکان تغییر ژنتیکی آنها به طوری که مانند سلولهای شبکیه موش رفتار کنند وجود دارد یا نه؟»
سلولهایی در حاشیه شبکیه چشم افراد بزرگسال وجود دارد که تصور میشود دارای خواص سلولهای بنیادی باشد و به گفته تیم متخصصان این پروژه تحقیقاتی، میتواند برای عمل پیوند مفید باشد.