به گزارش همشهری آنلاین، پیوند زدن اندامهای حیوانی به انسانها دارد رواج بیشتری پیدا میکند، اما این نوع پیوندها هنوز نادر هستند و هنوز نمیتوانند طول عمر بیماران به مقدار قابلتوجهی افزایش دهند. اما کارشناسان میگویند در مواجهه با کمبود اندامهای پیوندی انسانی در اختیار قرار گرفتن این نوع اندامهای حیوانی میتواند تحولآفرین باشد، اما هنوز چالشهای بسیاری در این مورد وجود دارد.
پژوهشگران امیدوارند به زودی بتوانند کارآزماییهای بالینی بزرگتری در بیمارانی که این اندامهای حیوانی را دریافت کردهاند به اجرا درآورند.
چنین کارآزماییهایی میتواند – استفاده از اندامهای حیوانی در گیرندگان انسانی- را به یک روال بالینی معمول بدل کند.
گیرنده این کلیه خوکی یک مرد ۶۲ سال به نام ریچارد اسلیمن بود که دچار نارسایی کلیه مرحله انتهایی بود. او که در ۱۶ مارس (۲۶ اسفند) تحت عمل جراحی پیوند قرار گرفت، اکنون به گفته پزشکان در حال بهبودی است. این کلیه از یک خوک میناتوری (یک نژاد خوکهای اهلی با جثه کوچک) گرفته شده بود که تحت شمار بیسابقه ۶۹ ویرایش ژنتیکی قرار گرفته بود. این ویرایشهای ژنتیکی برای آن انجام شده بود تا اندام اهدایی این خوک در بدن گیرنده انسانی رد پیوند نشود و خطر انتقال ویروس از طریق این اندام به گیرنده هم کاهش پیدا کند.
کارآزمایی بالینی اندامهای خوکی در راه است
لوهان یانگ، مدیر رایی شرکت «کیهان بیوتک» در هانگژوی چین و یکی از بنیانگذاران eGenesis، شرکت بیوتکنولوژی که این خوکها را در شهر کمبریج در ماساچوست آمریکا تولید کرد، میگوید که این مورد نشان میدهد که دست کم در کوتاهمدت، این اندامهای به دست آمده از حیوانات تغییر ژنتیکی دادهشده بیخطر هستند و مطابق انتظار کار میکنند.
این شرکت در حال مذاکره با سازمان غذا و داروی آمریکا است تا کارآزماییهای بالینی برای پیوندهای کلیه خوکی به انسانها و نیز پیوندهای قلبهای خوکی به کودکان بیمار و نیز استفاده از کبدهای خوکی که از بیرون بدن به گیرنده متصل میشوند، طراحی کند.
در حال حاضر، پیوندهای اندامهای حیوانی به انسانهای زنده در آمریکا بر اساس مجوز «استفاده دلسوزانه» انجام میشود که فقط در موارد نادری که زندگی شخص در معرض خطر است و هیچ درمان دیگری وجود ندارد، صادر میشود. اما امیدواری پژوهشگران این است که اکنون اجازه انجام کارآزماییهای بالینی تمامعیار در این موارد داده شود.
محمد محیالدین، جراح و پژوهشگر در دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند در بالتیمور که در سال ۲۰۲۲ نخستین پیوند قلب خوکی را به یک شخص زنده انجام داد، پیوند کلیه خوکی به گیرنده انسانی را خبر خوبی برای این حوزه میشمارد. محیالدین که رئیس انجمن بینالمللی پیوند اندامهای حیوانی به انسان است، میگوید کارآزماییهای بالینی دادههای محکم مودر نیاز برای اثبات ایمنی و کارآیی پیوند اندامهای حیوانی به انسان را فراهم خواهند آورد.
نظر شما