دوشنبه ۵ مرداد ۱۳۸۸ - ۰۷:۴۷
۰ نفر

روشنک محمدی: پیرمرد شانه‌های کمانی‌اش را بالا انداخت و گفت: من جز این کار، کار دیگری بلد نیستم. 200 سال است که همه پسرهای بزرگ خانواده ما این شغل را از پدر خود به ارث می‌برند.

من یک قهوه‌خانه دارم، روزی خودم و نان خانواده‌ام را از همین قهوه‌خانه درمی‌آوردم. چطور 200 سال خوب بوده اما حال بد شده؟بیچاره بد نمی‌گفت، تقصیر او نبود که کار قهوه‌خانه در گذر زمان تغییر کرده بود.

جایی که زمانی پذیرای اصناف، معتمدان و هیات‌های محلی برای استراحت، تفریح، رتق و فتق امور و انجام کارهای خیر همانند تهیه جهیزیه و کمک به نیازمندان و همچنین محلی برای جشن‌های مذهبی و ملی و در بعضی موارد به‌.. عنوان مرکز اعتراضات مردمی‌ علیه حکومت‌های خودکامه در گذشته‌ بود، امروز به محلی برای بروز و ظهور برخی آسیب‌های اجتماعی جدید تبدیل شده است.

عماد اولین بار مواد را با یکی از همین قلیان‌ها امتحان کرده بود. روزی که به اصرار به ظاهر دوست‌هایش در یکی از قهوه‌خانه‌های سنتی تبریز قلیان چاق شده صاحب قهوه‌خانه را به لب می‌گرفت بی‌خبر بود از این که دوستان او در آتش گداخته سر قلیان مقداری تریاک ریخته اند. همان یک بار او را تبدیل کرد به یکی از معتادان محل. حالا این بماند که چه بلایی سر دختر و همسرش آمده است.

دکتر حرم‌الله محرابی متخصص ریه در تبریز در این باره می‌گوید: تنها حضور در این اماکن و استعمال دود توتون و تنباکو می‌تواند اعتیاد ایجاد کند.وی ادامه داد: به اعتقاد همه پزشکان و مجامع و مراکز بهداشتی و درمانی و طبق آخرین تحقیقات پزشکی و علمی، مصرف این قبیل مواد دخانی برای سلامتی افراد در هر جنس و رده سنی کاملا مضر است.

در راستای اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی، نیروی انتظامی برای برخورد با هنجارشکنان و جلوگیری از استعمال مواد دخانی، که در برخی موارد مصرف مواد مخدر نیز در کنار آن شایع شده است، با قهوه‌خانه‌ها برخورد و اقدام به جمع‌آوری قلیان‌ها و بستن برخی از این اماکن کرده است.

براساس آمار در استان آذربایجان شرقی70 هزار نفر از این طریق ارتزاق می‌کنند و به نحوی زندگیشان وابسته به قلیان است. اما محمد امیر ابراهیمی آسیب‌شناس تبریزی بر این باور است که قلیان راهگشا و مدرس روی آوردن قشر جوان آذری به مواد دخانی است از این رو حذف آن می‌تواند تاثیر زیادی بر کاهش مصرف مواد مخدر در این استان داشته باشد.

وی ادامه داد: براساس مطالعات انجام شده، مصرف کنندگان قلیان در هر بار مصرف، دود بسیار زیادی را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار دریافت می‌کنند که میزان نیکوتین دریافتی در افراد مصرف کننده قلیان به اندازه‌ای است، که ایجاد اعتیاد می‌کند.

در ضمن افراد سیگاری به طور متداول 8 تا 12 نخ سیگار در روز مصرف می‌کنند و به طور متوسط با 40 تا 75 پک در روز حدود 5/0 تا 6/0 لیتر دود استنشاق می‌کنند، این در حالی است که مصرف کنندگان قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول 20 تا 80 دقیقه طول می‌کشد حدود 50 تا 200 پک می‌زند که هر پک حاوی 15/0 تا یک لیتر دود است.

وی با بیان اینکه تنباکوهای به اصطلاح میوه‌ای، عطری و اسانس‌دار نه تنها بی‌ضرر نیستند بلکه عوارض به مراتب بیشتری نسبت به تنباکوی ساده دارند گفت: مواد آروماتیک (ترکیبات حلقه‌ای) موجود در آنها بر اثر حرارت زیاد خاصیت سرطان‌زایی و سمی فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کنند به علاوه مزه و طعم مناسب و سهولت مصرف این گونه تنباکوها نسبت به تنباکوهای معمولی باعث افزایش گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به مصرف و ایجاد وابستگی به آنها خواهد شد.

همچنین مصرف قلیان در اماکن سربسته مثل سفره خانه‌های سنتی یا قهوه‌خانه‌ها عوارض آن را دو چندان می‌کند و سلامت اطرافیان به ویژه کودکان و نوجوانان را در معرض خطر جدی قرار می‌دهد.

با گشتی در پارک‌ها، اماکن تفریحی و سفره‌خانه‌های استان به راحتی می‌توان به این نتیجه غم‌انگیز رسید که اکثر مصرف‌کننده‌های این وسیله اعتیادآور، جوانان و نوجوانان آذری هستند و این زنگ خطری است برای گوش‌های شنوا تا بدانند آنهایی که امروز قلیان مصرف می‌کنند درصد گرایش آنها در آینده به انواع مواد مخدر بسیار زیادتر است.

همشهری استانها

کد خبر 86179

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز