همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: برگزاری تقریبا همزمان دو رویداد بزرگ فرهنگی؛ هفته کتاب در جمهوری اسلامی ایران و کنفرانس بینالمللی کتابخانهای دبی در امارات متحده عربی، این روزها حال و هوای متفاوتی به بخشی از خاورمیانه داده که در آن، بیشتر مباحث و گفتوگوها پیرامون اثرگذاری فرهنگ با محوریت کتاب در جوامع امروزی و حتی معادلات منطقهای است و کارشناسان و متخصصان حوزه فرهنگ تازهترین رهاوردهای این حوزه در حل بحرانهای سیاسی و اجتماعی را به اشتراک میگذارند. ویژهبرنامههای هفته کتاب با تنوع و گستردگی فراوان در سراسر کشورمان در حال برگزاری است و در همسایگی کشور ما، امارات متحده عربی، نخستین کنفرانس بینالمللی کتابخانهای دبی با شعار «کتابخانههای ما: گذشته، حال، آینده» به میزبانی کتابخانه محمد بن راشد آغاز شده است.
- نقش حیاتی کتابخانهها در تسهیل تبادل دانش جهانی
درباره برنامههای هفته کتاب در کشورمان تازهترین خبرها لحظه به لحظه در رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی بروزرسانی میشود اما درباره کنفرانس بینالمللی کتابخانهای دبی میتوان گفت این کنفرانس بینالمللی از ۲۵ تا ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۳ با اهداف «نقش حیاتی کتابخانهها در تسهیل تبادل دانش جهانی»؛ «ارتقاء موقعیت دبی به عنوان یک فانوس فرهنگی و مقصد مترقی برای متخصصان حوزه کتاب و کتابخانه»؛ «گرامیداشت کتابخانهها بهعنوان شاهکارهای معماری، مراکز فرهنگی، و آرشیو گنجینههای میراثی و نسخههای خطی»؛ «درک تنوع کتابخانهها و تمایز آنها»؛ «جذب متخصصان و کارشناسان بینالمللی در زمینههای مختلف برای شکل دادن به آینده کتابخانهها»؛ «اثرگذاری کتابخانهها در به کارگیری فناوریهای مدرن و پیشرفته مانند هوش مصنوعی و پایگاههای اطلاعاتی الکترونیکی»؛ و «مقابله با چالشهایی که تغییرات اجتماعی معاصر برای کتابخانهها ایجاد میکند» در حال برگزاری است.
- سخنرانان کنفرانس کتابخانهای دبی
در این کنفرانس متخصصان و مدیرانی از کشورهای مختلف شرکت میکنند و بیش از ۶۰ صاحب نظر از ۲۵ کشوربه سخنرانی خواهند پرداخت که شارون ممیس، دبیرکل ایفلا؛ عبدالرحمن العاصم، رئیس کمیسیون کتابخانههای وزارت فرهنگ عربستان سعودی؛ احمد زاید، مدیر کتابخانه اسکندریه مصر؛ اومیدا تشابائوا، مدیر کتابخانه ملی ازبکستان؛ و آلیشیا یو، مدیر کتابخانه ملی سنگاپور از جمله آنها هستند.
- درباره کتابخانه محمد بن راشد
محمد بن راشد آل مکتوم در فوریه ۲۰۱۶ همزمان با «سال خواندن دبی» ایده این کتابخانه، به عنوان بزرگترین پروژه فرهنگی دبی، را اعلام کرد. کتابخانه محمد بن راشد در خرداد ۱۴۰۱ با چشمانداز «تبدیل شدن به فانوس دانش، فرهنگ و خلاقیت» افتتاح شد. این کتابخانه که به شکل یک کتاب گشوده بر روی یک میز قرائت طراحی شدهاست، در هفت طبقه ۶۵۰ هزار متر مربع زیربنا را پوشش میدهد و برای ارائه خدمات سالانه به ۹ میلیون نفر پیشبینی شدهاست. کتابخانه محمد بن راشد چهار و نیم میلیون کتاب چاپی، دیجیتال و صوتی را در خود جای خواهد داد. قرارداد ۱ میلیارد درهمی ساخت کتابخانه محمد بن راشد بزرگترین پروژه فرهنگی در دوبی بودهاست. عملیات ساخت کتابخانه در سپتامبر ۲۰۱۶ آغاز شد و تا نیمه سال ۲۰۱۸ به پایان رسید. تا دسامبر ۲۰۱۷ ساخت کتابخانه ۲۲ درصد،و تا ۲۰۱۸ به میزان ۷۲ درصد پیشرفت داشتهاست. این مجتمع عظیم علاوه بر اینکه محلی برای مطالعه یا کار با لپتاپ است، ویژگیهایی دارد که سایر بازدیدکنندگان را نیز شگفتزده میکند. طراحی این ساختمان باشکوه به گونهای است که شبیه یک کتاب باز به نظر میرسد، اما در واقع از رحل که برای گذاردن قرآن استفاده میشود، الهام گرفته است.
نظر شما