براساس آمار بانک مرکزی، بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی در سالهای اخیر بهطور دائم رو به افزایش بوده و از 6/23هزار میلیارد تومان در سال 83 تا پایان سال 87 بالغ بر 5/5هزار میلیارد تومان بیشتر شده است.
بخش دولتی شامل 2 زیرگروه «دولت» و «شرکتها و مؤسسات دولتی» میشود که آمار سال 87 بیانگر افزایش بدهی دولت به سیستم بانکی و کاهش بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی است.
از کل 1/29هزار میلیارد تومان بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی در پایان سال گذشته، بالغ بر 7/20هزار میلیارد تومان آن بدهی خود دولت و 4/8هزار میلیارد تومان آن بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی به سیستم بانکی بوده است.
آمار نشان میدهد درحالیکه در سالهای اخیر بدهی دولت به سیستم بانکی بهطور دائم بیشتر شده، بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی از سال 84 تاکنون روند نزولی داشته است.
بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی به سیستم بانکی در پایان سال 84 نزدیک به 10هزار میلیارد تومان بود که تا پایان سال 87 بیش از 1500میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.
بدهی بانکها به بانک مرکزی در سال گذشته 74درصد رشد کرد. براساس آمار دایره آمارهای پولی اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی، مجموع بدهی بانکهای کشور به بانک مرکزی در طول سال 87 بیش از 10هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و از 7/13هزار میلیارد تومان ابتدای سال به 9/23هزار میلیارد تومان در آخر سال رسیده است.
علت رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی در سالهای اخیر، فشارهای ممتد دولت به بانکها برای پرداخت وام بوده که بهعلت محدودیت منابع بانکها آنها مجبور به اضافه برداشت از بانک مرکزی شدهاند.
اوج افزایش اضافه برداشت بانکها به بانک مرکزی در سال 86 بود که موجب شد بدهی بانکها به بانک مرکزی 151درصد رشد پیدا کند. عامل رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی در سال گذشته، اعتباراتی است که بانک مرکزی از اواسط سال برای تقویت توان وامدهی بانکها تحت عنوان خط اعتباری در اختیار بانکها قرار داده و در محاسبات جزء بدهی بانکها به بانک مرکزی محسوب شده است.
مقایسه بدهی بانکها به بانک مرکزی در پایان سال 87 با پایان سال 83 بیانگر 11برابر شدن آن در این مدت است. بدهی بانکها به بانک مرکزی در پایان سال 83 حدود 2150میلیارد تومان بود که در پایان سال گذشته به حدود 24هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.