همشهری آنلاین - سمیرا باباجانپور : سنگ سبز فرحزاد به دلیل رنگ منحصربهفرد، سختی و استحکامش بسیار مورد توجه بناها و معماران تهران قدیم بود. علی فرحزادی از معتمدین محله فرحزاد میگوید: «بالاتر از فرحزاد به سمت یونجهزار که زمینهای کشاورزی بسیاری آنجا وجود داشت معدن سنگ سبز معروفی با نام معدن فرحزاد قرار داشت. اغلب دیوارچینیهای باغات و حصارهای زمینها با این سنگ انجام میشد.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
دیوارچینی با سنگ سبز که به سنگ سبز لاشه معروف بود نهتنها در فرحزاد بلکه با توسعه شهرنشینی به کار آمد و یادگارهای بیشماری از سازههای سنگی در تهران بهجای گذاشت. فرحزادی دراینباره میگوید: «دورتادور میدان صنعت شهرک غرب با سنگهای سبز معدن فرحزاد دیوارکشی شده است. دیوار کارخانه قدیمی میخ سازی سعادتآباد با این سنگ ساخته شد. جالب اینکه کارخانه متروکه شد و به خاطرات پیوست ولی دیوارچینی سنگ سبزش همچنان وجود دارد.»
حاج حسین دودانگی سالها بهعنوان مدیر معدن فعال بود و استخراج و جابهجایی سنگ را مدیریت میکرد. بعد از او استخراج از این معدن راکد مانده است. فرحزادی دراینباره میگوید: «قبلاً معدن فعالیت مستمری داشت ولی به دلیل توسعه شهر و مشکلات زیستمحیطی و مهمتر از همه آلودگی صوتی مدتی است معدن بهطور رسمی فعال نیست. قبلاً فرحزادیها در این معدن کار میکردند. سنگ سبز فرحزاد یکی از بهترین و باکیفیتترین سنگهای موجود در بازار است که با زیبایی و مقاومت بالا، در پروژههای ساختمانی و تزئینی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد.
اکثر سنگهای سبزی که در معماری خانههای تهران بهکاررفته سنگ استخراجی معدن سنگ سبز فرحزاد است. رنگ سبز خاص این سنگ که به طبیعت نزدیک است. مقاومت بالا در برابر فشار، ضربه و ساییدگی دارد که برای استفاده در فضاهای پرتردد مانند کفپوشها و دیوارپوشها کاربرد دارد. سنگ سبز فرحزاد دارای عمر طولانی است و در برابر شرایط مختلف آب و هوایی مقاوم است. متأسفانه استخراج این سنگ بهطور رسمی غیرقانونی است درصورتیکه باید شرایط برای استخراج استاندارد این سنگ طبیعی فراهم شود و همچون گذشته در معماری خانههای تهران مورد استفاده قرار بگیرد.»
نظر شما