گمانه‌زنی‌ها درباره سفر نخست‌وزیر عراق به تهران در حالی همچنان ادامه دارد که برخی منابع، تحولات سوریه را محور اصلی رایزنی‌های محمد شیاع السودانی در ایران می‌دانند.

ایران و عراق

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که طی روزهای اخیر برخی رسانه‌های عراقی از سفر قریب‌الوقوع نخست‌وزیر این کشور به ایران در روز سه‌شنبه خبر داده بودند، اما «اواخر هفته آینده» به‌عنوان زمان سفر السودانی به ایران اعلام شده‌است؛ سفری که با توجه به تحولات اخیر در منطقه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

اگرچه تهران و بغداد در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی، پرونده‌های متعددی برای روی‌میز دیپلماسی دارند، اما در شرایط کنونی به‌نظر می‌رسد تحولات جاری در سوریه، با ایجاد نگرانی‌هایی برای عراق همراه بوده این موضوع، زمینه‌ساز تحرک دیپلماتیک بغداد باهدف رفع دغدغه‌هایش شده‌است.

موضع‌گیری‌های اخیر مقام‌های عراقی از دغدغه‌های امنیتی بغداد در زمینه تحولات اخیر در سوریه حکایت دارد؛ دغدغه‌هایی که برخی منابع منطقه‌ای معتقدند السودانی با تحرک دیپلماتیک در محور دمشق – تهران – دوحه، درصدد رفع آنهاست. براین اساس هم بود که یک منبع عراقی با اعلام اینکه نخست‌وزیر عراق اواخر هفته آینده به ایران سفر خواهد کرد، تاکید کرد مقام‌های بغداد پس از سقوط دولت بشار اسد رایزنی‌های گسترده‌ای را به‌منظور بررسی تحولات جاری به کشورهای منطقه، از جمله اردن و عربستان داشته است و سفر به ایران و پس از آن، احتمالا قطر نیز در راستای طرح دغدغه‌های امنیتی پیرامون وضعیت کنونی سوریه است.

تحولات سوریه، یکی از دستورکارها

درباره اهداف سفر نخست‌وزیر عراق به ایران طی روزهای اخیر گمانه‌زنی‌های مختلفی مطرح شده‌است، اما گمانه‌زنی درباره دو محور احتمالی، بیش از دیگران مورد توجه محافل سیاسی – رسانه‌ای قرار گرفته‌است.

نخستین گمانه، معطوف به احتمال تبادل پیام‌های میان حاکمان جدید دمشق و ایران به‌واسطه عراق است. درباره این گمانه، دو نکته مطرح می‌شود؛ یکی سفر اخیر هیات امنیتی عراقی به دمشق و دیدار با الجولانی، رهبر هیات تحریر الشام و دیگری موضع‌گیری تازه الجولانی درباره ایران است.

با توجه به اینکه در روزهای اخیر حمید الشطری، رئیس دستگاه اطلاعاتی عراق و مشاور نخست‌وزیر این کشور و هیات همراه در دمشق با حاکمان جدید دمشق دیدار کرده‌اند، برخی معتقدند احتمال انتقال پیامی از دمشق به تهران به‌واسطه عراق وجود دارد. ازسوی دیگر موضع‌گیری تازه الجولانی درباره ایران نیز مورد توجه تحلیلگران قرار گرفته‌است.

الجولانی در گفت‌وگویی با شبکه «العربیه» تاکید کرد که سوریه نمی‌تواند با کشوری بزرگ در منطقه مانند ایران قطع رابطه کند؛ موضعی ازسوی رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مورد توجه قرار گرفت. با توجه به این گزاره‌ها، برخی معتقدند اینکه نخست‌وزیر عراق در سفر به ایران حامل پیامی از سوی دمشق برای تهران باشد، چندان دور از انتظار نیست.

رایزنی درباره حشد الشعبی؟

دومین گمانه درباره محورهای سفر نخست‌وزیر عراق به ایران، رایزنی درباره فشارهای غربی به بغداد باهدف انحلال حشد الشعبی است. طی روزهای اخیر برخی منابع عراقی از فشارهای سیاسی – رسانه‌ای آمریکایی - غربی به دولت عراق برای انحلال سازمان حشد الشعبی خبر دادند؛ فشارهایی که گفته می‌شود با مخالفت آیت‌الله سیستانی و نخست‌وزیر عراق نیز مواجه شده‌است.

ازسوی دیگر در روزهای گذشته روزنامه «الاخبار» لبنان به نقل از یک رهبر جنبش «نجباء»، ادعا کرد که میان گروه‌های مقاومت عراقی و محمد شیاع السودانی، توافقی صورت گرفته که براساس آن، «مقاومت، عملیات نظامی علیه دشمن اسرائیلی در چارچوب حمایت از نوار غزه را متوقف کند و در برابر تغییرات سیاسی جاری در سوریه سکوت اختیار کند». در چنین شرایطی گفته می‌شود رایزنی دراین زمینه یکی از دستورکارهای احتمالی نخست‌وزیر عراق در سفر به ایران خواهد بود.

کد خبر 913939

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
    4 2
    این دفتر رئیس جمهور ایران بدون داشتن اینترنت پر سرعت نوری و با یک تلفن قدیمی ( شکسته) نمی تواند در قرن بیستم موفق باشد
  • حمید IR ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
    1 0
    تو این وضع اقتصادی چرا کسی اسمی از بدهی و خسارت جنگی عراق به ایران نمی برد . اگر چنین کشوری مثلاً عربستان ، امارات ویا هر کشور دیگری بود مسئولین ما از آن چشم پوشی می کردند. این حق ملت ماست و کسی هم اجازه چشم پوشی و گذشت از آن را به مسئو لان نداده ،