همشهری آنلاین- ثریا روزبهانی: سرنوشت این باغها در این سالهای متمادی دست خوش تغییرات شگرفی شد و برخی از آنها جایشان را به آپارتمانهای قوطی کبریتی دادند و برخی دیگر به مکانی برای شادی، شور و خوشحالی اهالی محله تبدیل شدند. مانند باغ گلستان و پارک رضوان.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
قدیمی های محله می گویند قلعه ارامنه و قبرستان ارمنیها هم در این محدوده واقع شده بود که به «لنوپارک» و بعد از مدتی به پارک کمیل کنونی تبدیل شد. در همین باغ گلستان بود که مرحوم پهلوان خلیل عقاب با شیر و خرس کشتی گرفت و وزنههای سنگین بلند کرد و همه تماشاچیان را به هلهله انداخت.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
در روزگاری که هنوز خبری از پارک تفریحی ارم (خرم سابق) نبود، باغ گلستان یکی از نخستین شهربازیهای تهران محسوب میشد که خانوادهها روزهای آخر هفته برای تفریح و تماشای جدیدترین فیلمهای سینمایی و نمایشهای خیمهشببازی که عموماً مخاطب آنها بچهها بودند، در این باغ خوشآبوهوا دور هم جمع میشدند. مجموعه تفریحی باغ گلستان که دو پرده سینمای روباز تابستانی، استخری زیبا و... داشت با تلاشهای شبانهروزی مرحوم قبادیان ساخته شد.
از مجموعه باغ گلستان ابتدا بخش سینمایی آن با ظرفیت ٣٠٠ صندلی افتتاح شد که هرکدام سالنهای نمایش جداگانهای داشتند و یکی از سالنها بیشتر فیلمهای هندی و دیگری فیلم اکشن پخش میکرد. وسایل بازی این شهربازی در همین مکان تولید شدند. قبادیان آهن و سایر ملزومات ساخت چرخفلک و ابزارهای مورد نیاز را خرید و در همین مجموعه همه دستگاههای بازی مثل تکههای پازل سرهم شدند. این کار برای اهالی جالب بود و ساعتها به تماشای ساخت تکتک بخشهای تفریحی این شهربازی میایستادند.
اجرای برنامههای خلیل عقاب و حیوانات سیرک، که از چند روز قبل از اجری مراسم داخل باغ اتراق میکردند و سر و صدای آنها و قایقرانی عصرهای بلند تابستان در استخر باغ و چرخفلکسواری یکی از خاطرات زیبا و ماندگار اهالی از روزهای آخر هفته و شبهای گرم تابستان بود که توانا از آن تعریف میکند. مجموعه تفریحی باغ گلستان امروز تبدیل به مجموعه پذیرایی تحت پوشش اداره کل تعاون و خدمات اجتماعی شهرداری تهران شده و شامل سه تالار و یک سالن برای برگزاری جشنها و مراسمها و یک استخر سر پوشیده است.
همچنین باغ دیگر این محدوده به بوستان رضوان مبدل شده و آن هم سرنوشت شنیدنی دارد. نصرالله حدادی، تهرانشناس، درباره این باغ قدیمی میگوید: «در دهه۴۰ قلعهای در این محله بود به نام قلعه ارمنیها، وقتی کودک بودم با پدرم از خیابان قزوین که رد میشدیم یادم هست که یک صلیب بزرگ کنار این محل بود. بعدها که گورستان ارمنیها به جاده خراسان منتقل شد این قلعه به پارک تبدیل شد و پارک «بابائیان» نام گرفت. استوار «آیتالله بابائیان» یکی از دو نظامیای بود که در حمله به محمدرضا شاه در کاخ مرمر سال ۱۳۴۴ کشته شده بودند. بعد از سوء قصد به جان شاه که ناکام ماند، ۲۱ فروردین ۱۳۴۵ «روز شکرگزاری» نام گرفت و از این تاریخ به بعد هر سال همین روز اطرافیان و طرفداران شاه برای نجات جانش از آن حادثه شکر میکردند.»
حدادی میافزاید: « در ماجرای ترور، فردی به نام رضا شمس آبادی که سرباز بود به سمت شاه تیراندازی کرد. اما با مقاومت و شلیک محافظان شاه مانع از کشته شدن وی شدند. استوار بابائیان و لشکری در این حادثه جان باختند و فرد ضارب نیز توسط گروهبان اصلانی از اعضای گارد جاویدان به شهادت رسید. بعد از این ترور نافرجام بود که بگیروببندها شروع شد و شاه به این بهانه تعداد زیادی از مخالفانش را توسط نیروی امنیتی خود یعنی «ساواک» دستگیر و روانه زندان کرد.»
از دهه۲۰ خورشیدی در اطراف باغها و زمینهای کشاورزی منطقه و حوالی قلعه بریانک ساخت و ساز صورت گرفت ولی عمده ساختمانها و تراکم جمعیت این منطقه به دهه ۴۰ به بعد برمیگردد.
نظر شما