به گزارش همشهریآنلاین، «به جهنم خوش آمدید»، «اینجا گوانتاناموست»، این جملات بیانگر واقعیتهای وحشتناک جاری در زندانهای اسرائیل است، جایی که دهههاست، صهیونیستها مرتکب فجیعترین شکنجهها و آزار و اذیتها علیه اسرای فلسطینی به ویژه اسرای جنگ اخیر غزه میشوند.
این گزارشی درباره شهادتهای وحشتناک ۵۵ اسیر فلسطینی است که سالها در زندانهای اسرائیل در بند بوده و به تازگی آزاد شدهاند. آنها نقل میکنند، چگونه در معرض وحشیانهترین شکنجهها از تعرضهای بدنی و جنسی گرفته تا محرومیت از خواب قرار گرفتهاند و این شرایط چگونه بعد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تشدید شده است.
اظهارات این اسرا که در میان آنها زنان، کودکان، پزشکان، وکلا و افراد عادی هم به چشم میخورند، تأکید میکند که اسرائیل سیاست برنامهریزیشده و هدفمندی را در زندانهای خود دنبال میکند که بر استفاده از خشونت شدید، تجاوز جنسی، توهین، تحقیر و گرسنگی دادن عمدی استوار است.
در این راستا، روزنامه «واشنگتن پست» در گزارش مشروحی که از وضعیت زندانهای رژیم صهیونیستی منتشر کرد، نوشت که یکی از اسرای فلسطینی به خاطر پارگی در طحال و شکستگی دندهها حین ضرب و شتم توسط زندانبانان و نه حین شکنجه، جان خود را از دست میدهد؛ اسیر دیگر به خاطر بیماری مزمنی که به در زندان به آن دچار شده و مورد درمان قرار نگرفته، میمیرد و سومی هم به حال خود رها میشود تا آنقدر فریاد درخواست کمک کند که بمیرد.»
بر اساس گزارشهای سازمانهای فلسطینی، زندانهای رژیم صهیونیستی فاقد حداقل شرایط بهداشتی و درمانی مذکور در ماده ۸۵ توافقنامه چهارم ژنو و نمونه منحصر به فرد بدترین شیوه تعامل با اسرا در بازداشتگاهها و زندانهاست.
وضعیت اسفبار زندانها و بازداشتگاههای سری رژیم صهیونیستی به ویژه بعد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ باعث شده تا این رژیم با درخواستهای مکرر سازمانهای بینالمللی برای بازدید از زندانها مواجه باشد.
در این خصوص کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل چند ماه بعد از آغاز جنگ اسرائیل در نوار غزه گزارشی منتشر میکند که در آن از انواع شکنجهها سخن میگوید، این شکنجهها طبقهبندی شده و فقط مختص اسرای فلسطینی نوار غزه است که بعد از ۷ اکتبر و طی ایام جنگ توسط ارتش اسرائیل به اسارت گرفته میشوند.
به گفته گزارش رزمندگان نخبه حماس که در زندانهای رژیم صهیونیستی به سر میبرند، در معرض شدیدترین و خشونتآمیزترین شکنجهها قرار دارند، آنها در سادهترین حالت در سلولهای بسیار کوچک در میان سرما و گرسنگی و شدیدترین فشارها نگهداری میشوند.»
آغاز ساخت بازداشتگاهها و زندانهای اسرائیلی
ایده ساخت زندانها و بازداشتگاههای اسرائیلی به چند سال قبل از اعلام تأسیس اسرائیل برمیگردد، زمانی که مقاومت و مبارزه عربی و فلسطینی در برابر صهیونیستها تشدید شد، ایده ساخت بازداشتگاههایی برای اسرای مبارز مطرح شد.
در این راستا، اسرای فلسطینی اقدام به تأسیس جنبش اسرای فلسطینی کردند. این جنبش همه فلسطینیهایی را شامل میشود که از زمان آغاز اشغال فلسطین توسط بریتانیا در سال ۱۹۱۷ تا اشغال اسرائیل در سال ۱۹۴۸ و همچنین، فلسطینیهایی که در اشغال کرانه باختری و نوار غزه توسط اسرائیل از سال ۱۹۶۷ تاکنون به اسارت گرفته شدند، را در برمیگیرد.
ریشههای جنبش اسرای فلسطینی به مرحله قیمومیت بریتانیا بر فلسطین برمیگردد که قیمومیت انگلیس انقلابیون فلسطینی و عرب را بازداشت و سپس در سال ۱۹۳۳ در زندان عکا اعدام کرد.
اسناد موجود نشان میدهد که باندهای صهیونیستی طی جنگ ۱۹۴۸ و حملاتشان به روستاها و شهرکهای فلسطینی بازداشتگاههایی برای بازداشت فلسطینیها و شکنجه و اعدام آنها دایر کردند.
بارزترین بازداشتگاههای دایر شده در آن سالها میتوان به بازداشتگاه صرفند و بازداشتگاه حیفا در محله هدار پای کوه کرمل اشاره کرد.
در ادامه اسرای فلسطینی و نیروهای مبارز به بازداشتگاههای دیگری منتقل شدند که باندهای جنایتکار صهیونیستی آرگون، شیترن و هاگانا آنها را اداره میکردند.
با اینکه آمار دقیق و موثقی از تعداد اسرای فلسطینی طی سالهای ۱۹۴۹-۱۹۴۸ در زندانهای اسرائیلی وجود ندارد، اما برآوردها نشان میدهد که بین ۷ هزار تا ۱۲ هزار فلسطینی در این بازداشتگاهها نگهداری میشدند.
اداره زندانهای اسرائیل وابسته به وزارت داخلی این رژیم در سال ۱۹۴۹ تأسیس شد. مقر اصلی این اداره در شهر رمله در مرکز سرزمینهای اشغالی است و مسئولیت اداره همه زندانهای اسرائیل را برعهده دارد.
اوایل جنگ ۱۹۶۷ همزمان با اشغال کرانه باختری از جمله قدس و نوار غزه، شبه جزیره سینا و بلندیهای جولان سوریه، رژیم صهیونیستی اقدام به احداث بازداشتگاههای متعددی کرد، ساخت این بازداشتگاهها در سالهای
بعد تا سال ۱۹۷۱ ادامه یافت. بازداشتگاههای نخل، ابو زنیمه، القصیمه، وادی موسی، سنت کاترین والعریش از جمله این بازداشتگاهها بودند. در این سالها دو زندان عسقلان و بئر السبع نیز ساخته شد.
در پی اشغال لبنان در سال ۱۹۸۲، رژیم صهیونیستی بازداشتگاه انصار را دایر کرد، اما پس از عقبنشینی از لبنان در سال ۱۹۸۵ آن را بست.
تعداد بازداشتشدگان و اسرای فلسطینی
بر اساس برآوردهای باشگاه اسرای فلسطینی و انجمن حمایت از زندانیان فلسطینی «ضمیر»، تعداد اسرای فلسطینی در زندانهای اسرائیل تا اوایل ژانویه سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۰.۳۰۰ نفر رسید که ۸۹ نفر از آنها زن و ۳۴۵ نفر از آنها کودک هستند.
این عدد شامل ۳.۴۲۸ بازداشتی اداری است. بازداشت اداری یک حکم بازداشت بدون کیفرخواست است که با دستور نظامی اسرائیل به دلیل «تهدید امنیتی» صادر میشود و تا ۶ ماه با امکان تمدید ادامه مییابد.
تعداد خبرنگاران بازداشتشده فلسطینی پس از ۷ اکتبر به ۸۸ نفر بالغ شده که ۵۲ نفر از آنها در بازداشت هستند و ۶ نفر از آنها زن و ۱۵ نفر از آنها از نوار غزه هستند.
بر اساس گزارش سازمانهای حقوق بشری، رژیم صهیونیستی از زمان جنگ ۱۹۶۷ حدود یک میلیون فلسطینی از جمله حدود ۱۷ هزار زن و ۵۰ هزار کودک را به اسارت گرفته است.
مجموع شهدای فلسطینی در داخل زندانهای رژیم صهیونیستی از سال ۶۷ تاکنون به ۲۲۶ شهید بالغ میشود.
مهمترین زندانهای رژیم صهیونیستی
زندان مرکزی بئر سبع
این زندان در سال ۱۹۷۰ در شرق شهر بئر سبع در مسیر ایلات و در منطقهای بیابانی احداث شد و اولین زندانی است که توسط رژیم صهیونیستی احداث شد. در این زندان بخشهای مختلفی از جمله بخش زندانیان امنیتی، زندانیان کیفری و همچنین سلولهای انفرادی وجود دارد.
زندان نفحه
این زندان در سال ۱۹۸۰ ساخته شد، در صحرای نقب در جنوب فلسطین اشغالی قرار دارد و با بئرسبع ۱۰۰ کیلومتر و شهر قدس ۲۰۰ کیلومتر فاصله دارد.
زندان نفحه از جمله مخوفترین زندانهای رژیم صهیونیستی است که اغلب شهادتهای اسرای فلسطینی در آن رخ داده و مختص فرماندهان و رهبران فلسطینی است تا آنها را از دیگر اسرا جدا کند.
این زندان بارها شاهد اعتصاب غذای اسرای فلسطینی بود، از جمله اعتصاب غذای ۳۳ روزه اسرا در سال ۱۹۸۰ که منجر به شهادت سه اسیر فلسطینی به نامهای راسم حلاوه، أنیس دوله و علی الجعفری شد. همچنین در سال ۱۹۹۱ نیز شاهد یک اعتصاب غذای ۱۷ روز بود.
زندان ریمون
این زندان در سال ۲۰۰۶ افتتاح شد. ریمون به سبک زندانهای آمریکایی ساخته شده و دارای بخشهای مختلف ویژه زندانیان کیفری و با سابقه و قاچاقچیان مواد مخدر است و به شدت محافظت میشود.
زندان سدی تیمان
این زندان توسط انگلیسیها طی جنگ جهانی دوم در صحرای نقب در شمال شهر بئرسبع احداث شد و صهیونیستها در سال ۱۹۴۸ پس از به دست گرفتن آن، از سدی تیمان به عنوان پایگاه و مرکز نظامی استفاده کردند.
طی جنگهای رژیم صهیونیستی به ویژه جنگ این رژیم در نوار غزه در سال ۲۰۱۴ این پایگاه به مرکز بازداشت اسرای فلسطینی نوار غزه تبدیل شد.
در اکتبر ۲۰۲۳ اسرائیل از سدی تیمان به عنوان مرکز بازداشت فلسطینیهای نوار غزه استفاده کرد و خیلی زود آن را تبدیل به زندان مرکزی کرد. تحقیقات و تصاویر منتشره از این زندان نشان میدهد که ۴ هزار فلسطینی که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در سدی تیمان در بازداشت هستند، در معرض بدترین شکنجهها و تعرضها قرار دارند.
یکی از شکنجههای متداول در این زندان تهدید به شلیک مستقیم در صورت عدم اعتراف به عضویت در گروههای مقاومت، ضرب و شتم شدید و قطع ارتباط کامل آنها با دنیای بیرون است.
زندان مرکزی عسقلان
این زندان در دوران قیمومیت بریتانیا بر فلسطین به عنوان مقر فرماندهی ارتش بریتانیا بر عسقلان و پیرامون آن ساخته شد، اما پس از آنکه به دست صهیونیستها افتاد، آن را تبدیل به زندان کردند.
این زندان دارای بخش مرکز بازجویی و بازداشت اسراست که بعد از شکست اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ و افزایش مقاومت علیه این رژیم دایر شد. زندان مرکزی عسقلان از سال ۱۹۷۰ پذیرای اسرای فلسطینی بود. این زندان دارای یک تونل وحشت است که اسرا برای ورود به زندان باید از آن عبور کنند و در خلال آن مورد ضرب و شتم شدید قرار میگیرند.
این زندان وسط شهر مجدل و در ۲۵ کیلومتری شمال نوار غزه واقع شده است. دارای ۵ بخش است که یک بخش آن مختص شاباک است و در آن شاباک به شکلی ویژه از اسرای فلسطینی بازجویی میکند. در این زندان همچنین، اسرای فلسطینی به کار اجباری واداشته میشوند.
زندان شطه
این زندان که در سال ۱۹۵۳ افتتاح شد، در دره اردن و در جنوب دریاچه طبریه در نزدیکی زندان گلبوع قرار دارد.
زندان گلبوع
این زندان که در سال ۲۰۰۴ افتتاح شد، در شمال فلسطین اشغالی در کنار زندان شطه قرار دارد و توسط کارشناسان ایرلندی ساخته شد و از جمله زندانهای رژیم صهیونیستی که دارای ماهیت امنیتی بسیار بالایی است، به گونهای که یکی از امنیتیترین زندانهای رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
فلسطینیهایی که متهم به انجام عملیاتهای شهادتطلبانه و ضد صهیونیستی در داخل اراضی ۴۸ هستند، در این زندان نگهداری میشوند. این زندان در سال ۲۰۲۱ شاهد عملیات فرار موفق ۶ اسیر فلسطینی بود.
زندان دامون
زندان دامون در منطقه کرمل در حیفا قرار دارد و دوره قیمومیت انگلیس ساخته شد، اما انگلیسیها از آن به عنوان انبار استفاده میکردند. رژیم صهیونیستی بعد از ۱۹۴۸ آن را تبدیل به زندان کرد. اغلب اسرای فلسطینی انتفاضه دوم در اینجا نگهداری میشدند.
زندان رمله
در سال ۱۹۳۴ توسط قیمومیت انگلیس احداث شد. در سال ۱۹۵۳ ارتش رژیم صهیونیستی بخشی از آن را به بازداشت نیروهای مقاومت فلسطینی و عربی اختصاص داد، سپس در سال ۱۹۶۷ آن را به زندان مرکزی تبدیل کرد.
زندان رمله در مسیر بین دو شهر لد و رمله قرار دارد و بخشی از آن به اسرای زن فلسطینی اختصاص دارد. این زندان در سال ۱۹۶۸ شاهد اعتصاب اسرای فلسطینی بود که خواستار پایان دادن به تعرضها و تجاوزهای جنسی در آن شده بودند.
زندان نیتسان
این زندان در سال ۱۹۷۸ افتتاح شد و در زندان رمله قرار دارد، اما به صورت مستقل اداره میشود. این زندان ظرفیت پذیرش ۷۴۰ اسیر را دارد.
زندان تلموند
زندان تلموند میان دو شهر طولکرم و نتانیا در جاده قدیم منتهی به خضیره قرار دارد و در آن دو بخش زنان و کودکان وجود دارد.
زندان هداریم
زندان هداریم در نزدیکی شهر نتانیا واقع شده و در آن ۲۶۵ اسیر فلسطینی نگهداری میشود. این زندان به سبک زندانهای آمریکایی ساخته شده و از جمله زندانهایی است که در آن شدیدترین شکنجهها اعمال میشود.
زندان شامل ۸ بخش است و طرفیت ۶۰۰ اسیر را دارد. اسرای امنیتی فلسطینی معمولا در این زندان نگهداری میشود و بخش امنیتی زندان به صورت مستقل از بخشهای دیگر آن اداره میشود. این بخش متشکل از ۴۰ اتاق کوچک است که در هر یک از آنها دو اسیر نگهداری میشوند.
زندان شارون
زندان شارون در بتح تکفا قرار دارد و دارای بخشهایی برای اسرای زن فلسطینی و کودکان است. این زندان در دهه هفتاد ساخته شده است.
زندان کفاریونا
زندان کفار یونا در جنوب شهر حیفا در منطقه بیت لید در مسیر طولکرم – نتانیا در داخل اراضی ۴۸ قرار دارد و در سال ۱۹۶۸ ابتدا به عنوان قرارگاه نظامی افتتاح شد، اما چند سال بعد به زندان تبدیل شد.
زندان مجدو
زندان مجدو در منطقه مرج ابن عامر در تقسیمات اداری شهر حیفا در جنوب غربی شهر عفوله و شمال غربی جنین قرار دارد.
زندان اوفر
این زندان بیتونیا در جنوب شهر رامالله قرار دارد و در سال ۱۹۸۸ ساخته شده است.
زندان مسکوبیه
این زندان در شمال شهر قدس قرار دارد و در دوره قیمومیت بریتانیا ساخته شد و به زندان مرکزی محسوب میشد. این زندان دارای دو بخش بازجویی و بازداشت است.
نظر شما