هشهری آنلاین – گروه سیاسی: با پیروزی انقلاباسلامی بود که مردم ایران طعم شیرین استقلال را چشیدند و با جمع شدن دستوپای آمریکاییها و انگلیسیها از عرصههای متکثر جامعه، قدرت تصمیمگیری درباره زندگی مردم در ساحتهای مختلف پس از سالهای طولانی، بار دیگر بهخود آنان واگذار و بنیادی پیریزی شد که نتیجه امروز آن، خودبنیادی و خودکفایی در بسیاری عرصهها و دستیابی به پیشرفتهای بومی در بسیاری از میدانهاست.
حافظه تاریخی ایرانیان فراموش نمیکند که تا پیش از پیروزی انقلاباسلامی، وابستگی به آمریکا و بهطورکلی غرب، همه عرصههای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... را تحتتأثیر قرار داده بود و ایران با برچسب «ژاندارم منطقه» تنها به ابزاری برای اجرای نیات بلوک غرب در منطقه خاورمیانه و خلیجفارس تبدیل شده بود.
براین اساس هم بود که رهبرمعظمانقلاب روز یکشنبه در دیدار شرکتکنندگان در چهلویکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن تأکید کردند که «تفاوت ملت ایران با بسیاری از ملتهای دیگر این است که ملت ایران جرأت دارد بگوید آمریکا متجاوز، دروغگو، فریبکار و مستکبر است و «مرگ بر آمریکا» بگوید؛ موضوعهایی که دیگران هم حس میکنند، اما جرأت به زبان آوردن آن را ندارند.
بهدنبال گسست بندهای وابستگی ایران در ۲۲ بهمنماه ۱۳۵۷، «استقلال» بهعنوان دستاورد بنیادین انقلاباسلامی، زمینهساز آغاز فصل بینظیری در شکوفایی ظرفیتها و استعدادهای داخلی شد و با وجود همه تحریمها، کارشکنیها و فشارهای غربی، امروز ثمرات آن از حوزه دفاعی و تسلیحاتی گرفته تا علم و فناوری و... قابل مشاهده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
چرا میگوییم استقلال داریم؟
طی دهههای گذشته از پیروزی انقلاب اسلامی، در برهههای گوناگون شاهد ظهور و بروز مصادیق دستیابی به «استقلال» بودهایم که برخی از نمونههای آن را در ادامه میخوانید.
۱
اشغال لانه جاسوسی آمریکا
- تحقیر آمریکا: ویلیام داگرتی، از گروگانهای سفارت آمریکا در ایران در مصاحبهای با شبکه آمریکایی سی. ان. ان تأکید میکند: «وقتی اینطور کشور شما (آمریکا) را تحقیر میکنند که ما (منظور کارمندان سفارت آمریکا در زمان اشغال سفارت) را کردند، اینجور چیزها به یاد آدم میماند».
- نمودی از استقلال سیاسی: هامیلتون جردن، از مقامهای ارشد کاخسفید در دوره ریاستجمهوری جیمی کارتر در کتاب «بحران؛ آخرین سال ریاستجمهوری کارتر» اذعان میکند که آمریکاییها پس از تسخیر سفارتشان در ایران تحقیر شدند.
۲
حمله به عینالاسد
- حمله بینظیر به آمریکا: شبکه آمریکایی سی. بی. اس در مستندی که اسفندماه ۱۳۹۹ پخش شد، تأکید کرد که حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی «عینالاسد» در عراق، بزرگترین حمله موشکهای بالستیک علیه آمریکاییها در تاریخ بود.
۳
توسعه صنعت هستهای
- رتبه نخست آب سنگین ایران: ۱۹ مردادماه گذشته بود که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژیاتمی ایران اعلام کرد ایران موفق به کسب رتبه نخست دنیا در تولید آب سنگین کیفی شدهاست.
- ایران در جمله ۵ کشور برتر جهان: در نخستین روز اسفندماه ۱۴۰۲ بود که رئیس سازمان انرژیاتمی تأکید کرد صنعت هستهای، ایران را جزو ۵ کشور اول دنیا در خیلی از رشتهها و سرفصلهای هستهای قرار دادهاست.
۴
خودکفایی تسلیحاتی ایران
- خودکفایی در تولید تسلیحات: امیر محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع دولت سیزدهم در فروردینماه ۱۴۰۳ تأکید کرد ایران در تولید بسیاری از تجهیزات نظامی - دفاعی به مرحله خودکفایی رسیدهاست و با بومیسازی انجام شده، نیازمندی به سایر کشورها وجود ندارد.
- اعتراف به قدرت نظامی ایران: آنا کاسپرین، روزنامهنگار آمریکایی در دیماه گذشته در گفتوگو با شبکه «العالم» تأکید کرد که توان نظامی ایران برتر و فراتر از هر چیزی است که آمریکا در عراق دیده است. اگر کسی در آمریکا تصور میکند نابودی ایران برای آمریکا کار سادهای است، باید انتظار چیز دیگری داشته باشد.
۵
توسعه علم
- رتبه جهانی در تولیدات علمی: در میانههای آذرماه ۱۴۰۲، یکی از مقامهای ارشد وقت وزارت علوم اعلام کرد که رتبه جهانی ایران در تولیدات علمی در سال ۲۰۲۲ با بیش از ۷۸هزار تولید علمی به رتبه ۱۵جهان رسیده است.
۶
بالندگی فناورانه
- توسعه فناورانه: در آذرماه ۱۴۰۳، مسئولان مؤسسه ISC اعلام کردند ترکیه، ایران و مالزی بیشترین تولیدات علمی را در فناوریهای نسل پنجم صنعت داشتهاند و ایران نیز در تولیدات علمی فناوریهای نسل پنجم صنعت، موفق به کسب رتبه دوم شدهاست.
۷
استقلال در سیاستگذاری
- سیاستگذاری بومی: پس از پیروزی انقلاباسلامی، سیاستهای داخلی و خارجی کشور براساس منافع ملی و بدون وابستگی به قدرتهای بزرگ طراحی شدهاست؛ برای مثال، ایران در قبال مسائل منطقهای مانند فلسطین و... مواضعی مستقل از غرب و شرق اتخاذ کردهاست.
۸
استقلال در سیاستگذاری منطقهای
- تأثیرگذاری منطقهای ایران: همین چند روز قبل بود که در تازهترین گزارشی که در تارنمای پارلمان انگلیس انتشار یافت، تأکید شد که ایران با وجود همه تحریمهای غرب و تحولات اخیر منطقه، همچنان یک قدرت تأثیرگذار در معادلات خاورمیانه محسوب میشود و روابط آن با کشورهای کلیدی جهان درحال گسترش است.
۹
نقشآفرینی مستقل بینالمللی
- به چالش کشیدن نظم سنتی جهان: در نشست سالانه دستگاههای اطلاعاتی آمریکا با قانونگذاران که در آخرین روزهای اسفندماه ۱۴۰۲ برگزار شد، یکی از مهمترین محورها، به چالش کشیدن نظم سنتی بینالمللی ازسوی قدرتهای منطقهای، مانند ایران بود؛ موضوعی که بیش از هر چیز نشاندهنده رویکردهای مستقل ایران در عرصه تحولات بینالمللی است.
۱۰
فرهنگ روی ریل استقلال
- عبور از غربزدگی: مقاومت در برابر نفوذ فزاینده فرهنگی غرب یکی از مهمترین مصادق استقلال ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه فرهنگ است. رهبرمعظمانقلاب ۱۴ خردادماه ۱۳۹۵ طی سخنانی در مراسم بیستوهفتمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) تأکید کردند: «استقلال اقتصادی مهم است، [اما] اول در زمینه فرهنگی عرض بکنم؛ استقلال فرهنگی به اعتقاد بنده از همه اینها مهمتر است. استقلال فرهنگی در این است که سبک زندگی را، سبک زندگی اسلامی - ایرانی انتخاب بکنیم».
نظر شما