تاریخ انقلاب اسلامی ایران
-
از جواد منصوری به عنوان مورخ و پژوهشگر پیشکسوت حوزه تاریخنگاری انقلاب اسلامی تجلیل شد
چهره برگزیده تاریخنگاری انقلاب اسلامی چه نسبتی با وقایع دارد؟
در سومین دوره جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی از دکتر جواد منصوری مشاور علمی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به عنوان مورخ و پژوهشگر پیشکسوت حوزه تاریخنگاری انقلاب اسلامی تجلیل به عمل آمد.
-
چه کسانی به دنبال حذف امام خمینی (ره) بودند؟
عباس سلیمی نمین پژوهشگر تاریخ از افرادی که قصد حذف امام خمینی (ره) را داشتند سخن گفت.
-
«او» که به جرم تقلید نکردن در روغن سرخ شد+تصاویر | سر او را طوری با مته سوراخ کرده بودند که.... | گفتند باید امضا دهید که به مرگ طبیعی مرد!
دادستان پهلوی آیتالله حسین غفاری را در متن دادنامه اینگونه معرفی کرد: «نام متهم غیر نظامی حسین غفاری، که او یک روحانی جامد، افراطی و متعصب است.» آیتالله هم از روی صندلی بلند شد و با شجاعت گفت: «آقایان حجت و حکیم به قدر این مردک نمیفهمیدند که به من گفتهاند: «تقلید بر تو حرام است.»
-
تیمور بختیار چگونه به یک جنایتکار تبدیل شد؟
جنایات قصاب تهران + تصاویر | نام او تیمور بود؛ وقتی دیگر آن جوان زن و بچهدوست ایلیاتی نبود...
تیمور بختیار عموزاده شاپور بختیار پس از نشستن بر صندلی فرمانداری نظامی تهران بیدادها کرد و هر کس را که آمریکا و انگلیس و یا محمدرضا میخواست، از دم تیغ میگذراند، او دیگر آن جوان زن و بچهدوست ایلیاتی نبود و مست قدرت شده بود.
-
بخشی از تحولات اجتماعی ایران در کتاب «آن صخرههای مرجانی» مورد مطالعه قرار گرفته است
سرگذشت پوشش زنان ایرانی در پیش و پس از انقلاب اسلامی | نقشآفرینی زن ایران در هویت تازه | سبک زندگی تازه در زندگی زنان ایرانی
کتاب «آن صخره مرجانی» با عنوان فرعی: تحولات اجتماعی پوشش زنان ایران در پیش و پس از انقلاب اسلامی به اهتمام محمدرضا امینی است که به تازگی از سوی انتشارات موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران چاپ و منتشر شده است
-
رضا پهلوی و نکته مهمی که ناخواسته در مستند پرویز ثابتی به آن اعتراف شد
مستند پنج قسمتی «پرویز ثابتی» اگرچه تحریف آشکاری علیه تاریخ معاصر بود اما ثابتی خواه ناخواه دست به اعترافاتی میزند که یک مورد آن درباره رضا پهلوی است.
-
ماجرای عبرتآموزی که محتوای تازه برای تاریخ انقلاب اسلامی دارد
نقاشی قهوهخانه میکونوس | کاظم دارابی کیست؟ | تعریف دمکراسی آلمانی در ماجرای میکونوس و حالا غزه
ماجرای رستوران میکونوس، اگر چه به لحاظ زمانی، ماجرای کهنهای (۱۹۹۲ م.- ۱۳۷۱ ش.) است و افکار عمومی و سیاسی آن را به فراموشی سپرده است، اما محتوای آن بسیار تازه و بسیار عبرتآموز است.
-
معاون وزیر آموزش و پرورش از وارد کردن اسناد لانه جاسوسی به کتاب های درسی می گوید
روایت اسناد لانه جاسوسی به زبان دانش آموزان | اسناد رسمی به کتابهای درسی راه یافت
از آبانماه سال ١٣۵٧که دانشآموزان ایرانی بیانیه دادند و اعلام کردند که ١٣آبان هر سال را بهعنوان روز دانشآموز و با هدف بزرگداشت شهدای این قشر گرامی میدارند ٤۵ سال میگذرد.
-
سفر نوجوانان به تاریخ جنگ با بسته های «تاریخ بدانیم»
دوران جنگ و دفاع مقدس و همچنین دوران پیروزی انقلاب برای نسل پدران و مادران ما که در آن دوران زندگی کرده اند، مملوس بوده و می توانند ساعتها در این باره صحبت کرده و خاطره تعریف کنند.
-
داستان کوتاه مونا اسکندری با موضوع قیام 17 شهریور | اشک جمعه
مونا اسکندری از داستاننویسان فعال در سالهای اخیر است که آثار داستانی متعددی با حوزههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دارد و در جشنوارههای ادبی هم خوش درخشیده است. یکی از آثارش، «اشک جمعه» با موضوع قیام ۱۷ شهریور است. برشی از این رمان را به مناسبت این روز تاریخی مرور میکنیم.
-
داستان کوتاه صدیقه پورعلی فومنی با موضوع قیام 17 شهریور | هوا داره سرد می شه
داستان کوتاه «هوا داره سرد می شه» نوشته صدیقه پورعلی فومنی، روایت داستانی از تاثیر اجتماعی واقعه قیام ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ بر روند زندگی خانوادهای است که فرزند خود را در آن واقعه از دست دادهاند.
-
یادگار ساعتساز و استاد ارمنی در خیابان شریعتی
حرف از «حسینیه ارشاد» است؛ یکی از بناهای تاریخی ارزشمندی که در خیابان شریعتی تهران چشم هر بیننده را میگیرد با آن گنبد فیروزهای بزرگش که در نبود دوگلدسته در کنارش دلبری میکند.
-
ببینید | روایت اسناد محرمانه در پروندههای حساس تاریخ انقلاب
پروندههای حساس تاریخ انقلاب به روایت اسناد محرمانه مجموعه مستند ۱۰ قسمتی «تارکد»، ۱۰ پرونده مهم در تاریخ انقلاب را به روایت اسناد لانه جاسوسی، ساواک، سیا، وزارت خارجه آمریکا و اسناد محرمانه داخلی بیان میکند.
-
طیب حاجرضایی معروف اینجا زندگی میکرد | دکلهای مخابرات این محله برج میلادی بودند برای خودشان
روزگاری کلهشاپوییها و داشهای این محله بروبیایی برای خود داشتند با کفشهای پاشنهخوابیده، صدای نخراشیده و چاقوی ضامندار تا ابهت خود را به رخ بکشند.
-
حدیثی درباره حجاب که شخص اول مملکت را زیر سوال برد!
شهید منتظرالقائم به خاطر مبارزات انقلابی توسط ساواک دستگیر شده بود و میدانست هر حرفی بزند که ساواک خوشش نیاید چه عواقب و شکنجههایی را در پی خواهد داشت.
-
آرامگاه ملکالمتکلمین و دیگر روزنامهنگار مشهور مشروطهخواه اینجاست
آرامگاه «شهدای مشروطه»، واقع در بخش مرکزی تهران، تنها مقبره بهجامانده از دوران مشروطه در این تکه از پایتخت است.
-
عکس یادگاری هفت نظامی آمریکایی در میدان توپخانه تهران
تاریخ را که مرور میکنیم میبینیم که آمریکاییها برای ماندن در ایران ادامه چپاول و غارتگری امید زیادی داشتند تا اینکه با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، اینها بار و بندیل خود را جمع کردند و از اینجا رفتند.
-
گفتگو با حسن احمدی، داستاننویس درباره ساواک"
شکنجههای «ساواک» را تجربه کرده ام | صدای شکنجهگران در گوشم است| چگونه تاریخ را قورت میدهم!؟
حسن احمدی دو سال پیش کتابی درباره «ساواک» شاه با عنوان «آدمهای غلط» به چاپ رساند، میگوید: «نمونههای تاریخی مورد استناد من فراون بود و از این خلال رمانم را به رشته تحریر درآوردم.» با او درباره موضوع کتاب، تاریخ و گوشههایی از ادبیاتداستانیای که میتواند مستند به تاریخ باشد، گفتگو کردهایم.
-
گفتوگوی همشهری آنلاین با عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران درباره خروج پرویز ثابتی از مخفیگاه
پشت پرده یک عکس؛ اظهارات قابل تامل سلیمینمین درباره پرویز ثابتی و خروج او از مخفیگاه | یک لحظه غفلت کنیم...| ماجرای صهیونیستها، شعبان بیمخ و ثابتی
عباس سلیمی نمین، پژوهشگر تاریخ معاصر معتقد است که به طور قطع بیرون آمدن افرادی مانند ثابتی که کار تشکیلاتی و اطلاعاتی میکنند معنای خاص خود را دارد. این اقدام پیامی را به جریان وابسته به پهلویها میدهد و نشان میدهد که گویا امکانات بسیار زیادی در پشت صحنه دارند که یک نمونه آن را علنی کرده اند.
-
مسعود رضایی پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در گفتوگو با همشهری آنلاین تشریح کرد:
خروج شکنجه گر ساواک از مخفیگاه بعد از ۴۴سال؛ هدف چه بود؟ | وقتی کفگیر به ته دیگ خورده؛ جنایتکاری که مدعی دموکراسی خواهی در ایران می شود!
مسعود رضایی معتقد است که حضور پرویز ثابتی در گردهماییهای سلطنتطلبان، نشان از ضعف و خالی بودن دست دشمنان است. ثابتی به عنوان جلاد ساواک یکی از جنایتکارانی است که مدعی حمایت از دموکراسی در ایران شده است.
-
تصاویر | اتفاق عجیب در تهران؛ حضور سران سه کشور در قلب تهران بدون اطلاع مسئولین!
دوربین یک برنامه به میان مردم رفت تا از حضور سران سه کشور در تهران نظراتی را جویا شود.
-
شعارهای جالب انقلاب ایران که نشنیدهاید | ما گوگوش و رامش نمیخواهیم ... | ... هایده مثل تانکه | ما شیر و موز نمیخواهیم ...
در دوره مبارزات انقلابی که در شهرها و شهرستانها و حتی روستاهای ایران جریان داشت علاوه بر «مرگ بر شاه» که شعاری سراسری بود، شعارهای دیگری هم مطرح میشدند که برخیهایشان جالب بودند. اغلب این شعارها نیز به فساد پهلویها مربوط بود.
-
ابتکار آیت الله خامنهای برای حفظ جان سربازان انقلابی + سند خیلی محرمانه
در یکی از اسناد ساواک، به ترفند آیتالله خامنهای در دوران رژیم ستمشاهی برای حفظ جان سربازان انقلابی اشاره شده است.
-
تصاویر | فعالیت جالب دستفروشان در بحبوحه روزهای انقلاب اسلامی ایران
پدیده دستفروشی یکی از مشاغل غیررسمی شهری است که پیشینه طولانی در تهران دارد. مروری بر عکسهای به جامانده از روزهای پرشور انقلاب اسلامی ایران نشان میدهد که دستفروشی در کوران حوادث انقلاب نیز استمرار داشته و عدهای به آن اشتغال داشتند.
-
وقتی شاه خیال میکند ابراهیم یزدی فرمانده سپاه است!
شاه پس از فرار ایران و با اطلاعات ناقصی که از این گروههای مردمی داشته، ابراهیم یزدی را فرمانده سپاه پاسداران میداند که این موضوع هیچگاه صحت نداشت.
-
ببینید | بازخوانی سرود ایران ایران توسط رضا رویگری
رضا رویگری، بازیگر مطرح سینما و تلویزیون روی آنتن زنده سرود انقلابی ایران ایران را بعد از ۴۴ سال بازخوانی کرد.
-
تصاویر کمتر دیده شده از امام (ره) در بازگشت به ایران | نماز خواندن امام در هواپیما را ببینید
این تصویر بنیانگذار جمهوری اسلامی در بویینگ ۷۴۷ در مسیر برگشت به ایران ثبت شده است.در این عکس صادق طباطبایی که چند روز بعد از پیروزی انقلاب سخنگوی دولت موقت شد، کنار ایشان دیده می شود.
-
عکس | خواننده محبوبی که در تیم استقبال از امام(ره) حاضر بود
محمد اصفهانی خواننده محبوب سالهای اخیر کشور که در ایام پیروزی انقلاب اسلامی نوجوان بود، در کمیته استقبال از بنیانگذار جمهوری اسلامی حضور داشت.
-
وقتی شرق و غرب از تاکتیکهای آقا چهار شاخ ماندهاند | ۲ بهمن ۱۳۵۷ چه خبر بود؟
از لحظهای که شنیدم آقا میخواهد بیاید دلم شور افتاده، از اول برنامه همین بوده که همه چارشاخ ماندهاند، از پکن گرفته تا مسکو و واشنگتن و لندن و پاریس هیچ کس نمیداند و نمیتواند حدس بزند که آقـا فـردا چـه خواهد کرد.
-
امام (ره) به روسری کوتاه و مانتوی همسر من در حضور جمع گفتند این یعنی حجاب واقعی
ابراهیم یزدی در خاطرات خود از همراهی با امام خمینی (ره) در پاریس از نظارت امنیتی بر غذای رهبر انقلاب در نوفل لوشاتو سخن میگوید.