امیراشکان تربیتجویی، مجری غرفه ایران در نمایشگاه جیتکس طی سالهای اخیر، در گفتوگو با خبرنگار همشهری گفت: همهساله خیل عظیمی از مشتاقان ایرانی فناوری اطلاعات و ارتباطات، شرکتهای خصوصی فعال و مدیران بخشهای دولتی و خصوصی بهمنظور آشنایی با آخرین فناوریهای ارائه شده در خاورمیانه و ارائه خدمات و محصولات خود در این رویداد بزرگ حضور دارند، اما امسال بهدلیل عدمحمایت سازمانها و دستگاههای دولتی، از سالن رسمی ایران در این نمایشگاه اثری نخواهد بود و تنها برخی از شرکتهای ایرانی بهصورت مستقل یا حتی تحت عنوان شرکتهای همکار خارجی خود در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
وی افزود: نگاه مثبتی در رابطه با مشارکت ایران در این نمایشگاه وجود ندارد و این در حالی است که مسئولان ارشد جیتکس، ایران را بزرگترین بازار فناوری خاورمیانه میدانند. به گفته تربیتجویی، خلأ حضور ایران در این نمایشگاه را، کشورهای دیگر منطقه مانند ترکیه، مصر، هند، پاکستان و بحرین پر میکنند. براساس گزارشهای منتشره، بیش از 85 درصد از سالنهای دهگانه این نمایشگاه پر شده و پیشبینی میشود تا پایان ماه جاری، 100درصد سالنها به فروش برسد.
نمایشگاه جیتکس تحت عنوان «هفته فناوری اطلاعات» همه ساله در اواخر مهر ماه در دوبی برگزار میشود. این نمایشگاه بین 150 تا 200 هزار بازدیدکننده تخصصی دارد و ایران طی 7 سال گذشته در آن حضور داشته است. گزارش خبرنگار همشهری حاکی است که برخی از نهادهای ذی ربط در ایران بهدلیل تقارن تقریبی نمایشگاه رسانههای دیجیتال در ایران با نمایشگاه جیتکس، از هر گونه حمایت یا مشارکت در این موضوع خودداری کردهاند؛ به عبارت دیگر درشرایطی که باید ایران با حضور قدرتمند و وسیع خود در چنین صحنههایی، از فرصتهای موجود برای تثبیت موقعیت خود در بازارهای اقتصادی و فناوری منطقه حداکثر استفاده را بکند، در یک اقدام انفعالی، دست به یک تحریم خودخواسته زده است! از طرف دیگر، عدمحضور ایران در این نمایشگاه به معنای عدمحمایت از شرکتهای فناوری اطلاعات فعال در ایران برای ارائه توانمندیهای خود در سطح منطقه و کسب بازارهای جدید و صدور خدمات و محصولات فنی و مهندسی در زمینه فناوری اطلاعات به شمار میرود. در غیاب ایران، رقبای شرکتهای ایرانی در منطقه، جای فعالان ایرانی را پر کرده و کسب جایگاه جدید حتی در سالهای آینده مشکلتر خواهد شد.
نکته جالب توجه این است که هر ساله بخش عمدهای از بازدیدکنندگان نمایشگاه جیتکس را فعالان آی تی ایرانی تشکیل میدهند و طبق مشاهدات خبرنگار اعزامی همشهری به جیتکس 2009، در تمام راهروهای این نمایشگاه میشد به راحتی مکالمات افراد را به زبان فارسی شنید. اکنون باید دید آیا نهادهای متولی فناوری اطلاعات مانع این تحریم خود خواسته میشوند؟