دکتر عزیزاله کمال زاده در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز گفت:«ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است که مانند شیر منبع بسیار خوبی از کلسیم، فسفر، روی و ویتامینھای گروه B مانند نیاسین، ریبوفلاوین و اسید پانتوتنیک است همانطور که میدانید برای جذب مناسب کلسیم بایستی بین کلسیم و فسفر نسبت مناسبی برقرار باشد که این نسبت معمولا به صورت 2 به 1 است و چنین نسبتی معمولا در شیر و ماست کم چرب وجود دارد.
نسبت بین کلسیم و فسفر در شیر و ماست بسیار حایز اھمیت است، کلسیم و فسفر موجود در شیر و ماست، برای پیشگیری از پوکی استخوان نقش اساسی دارند و برای انجام اعمال حیاتی بدن و حفظ سلامت سلولھای رودهای نیز مفید است.»
وی ادامه داد:«ماست یک ماده غذایی پروبیوتیک است، یعنی حاوی میکروبھای زنده مفیدی است که به همراه ماست وارد دستگاه گوارش میشوند و با جایگزینی در رودهھا، جمعیت باکتریهای مفید روده را افزایش داده و این عضو بدن را در مقابل باکتریھای بیماریزا محافظت میکنند و با افزایش و تداوم عمل تخمیر با تولید اسیدھای چرب کوتاه زنجیر، به سلامت سلولھای روده کمک میکنند.
مواد غذایی حاوی پروبیوتیک سطح ایمنی بدن را نیز افزایش میدهند همچنین باید گفت ماست به ھضم و جذب غذا نیز کمک میکند، زیرا اسید لاکتیک موجود در آن موجب ایجاد محیط مناسب بیولوژیکی برای بھبود فرایند جذب میشود.»
این متخصص تغذیه و متابولیسم انرژی و پروتئین افزود:«ماست، جایگزین مناسبی برای شیر برای افرادی است که مشکل عدم تحمل لاکتوز (قند شیر) را دارند چرا که در ماست لاکتوز وجود ندارد و در واقع لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل شده و این افراد می توانند با مصرف ماست از مزایای فرآورده های لبنی برخوردار شوند.»
این دانشیار دانشگاه تاکید کرد:«ماست به مانند شیر در کاھش احتمال بروز سرطان روده موثر است به این ترتیب که لاکتوباکتریاسهھای موجود در آن،موجب تحریک رشد باکتریھای مفید در روده شده و باکتریھای بیماریزایی که میتوانند به سلولھای روده آسیب برسانند را کاھش میدھند از طرفی این باکتریھا با متصل شدن به اسیدھای صفراوی، احتمال وارد شدن آسیب به سلولھای روده را کم میکنند و از تبدیل نیترات و نیتریت موجود در غذا به ترکیبات نیتروزآمین که سرطانزا ھستند، جلوگیری به عمل میآورند.
به علاوه، ماست دارای پروتئینھایی است که ھضم آنھا راحت است، البته ماست به دلیل وجود اسید لاکتیک خواب آور است و مصرف زیاد آن ممکن است موجب خوابآلودگی شود بنابراین مصرف یک کاسه ماست در افرادی که مشکل کم خوابی دارند میتواند مفید باشد. ماست هم چنین پوست صورت را روشن میکند و برای رفع جوش صورت مناسب است.»
دکتر عزیزاله کمال زاده در خصوص احتمال افزایش نشاسته توسط برخی افراد سوجود به ماست خاطرنشان کرد:« افزایش نشاسته به ماست که به منظور قوام بیشتر آن انجام میشود یک تقلب است که ممکن است در مواقع کمی توسط برخی افراد سودجو انجام شود هر چند این شیوه ممکن است خطری برای سلامت مصرفکننده نداشته باشد اما درمواقعی که از نشاسته استفاده میشود ماست زودتر ترش میگردد که برای جلوگیری ازاین عمل به آن جوششیرین اضافه میکنند در این حالت به علت کاهش اسیدیته، زمینه مناسبی برای رشد میکروبهای بیماریزا فراهم میشود.»