مونوسدیم گلوتامات معروفترین تشدیدکننده طعم و مزه غذاهای فرآوری شده از جمله سوپهای آماده پودری است و طبق یافتههای علمی پژوهشگران ژاپنی، مصرف بیش از حد و مستمر محصولات حاوی این افزودنی، در برخی افراد موجب حساسیت شده و میتواند به شبکیه چشم آسیب بزند و موجب بروز سردرد، تنگی نفس، تهوع و احساس سوزش در عضلات شود و احتمال تشدید آسم، حملات میگرن و اختلال در ریتم ضربان قلب را افزایش دهد.
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه فرد بیمار باید از طریق سوپ سهم عمده مواد مغذی و کالری را دریافت کند و اگر سوپ در منزل تهیه شود کارایی بهتری برای بیماران سرماخورده خواهد داشت، تاکید کرد: بسیاری از تولیدکنندگان سوپهای آماده برای طعم و قوام این محصولات از افزودنیها استفاده میکنند در صورتی که در مصرف این محصولات زیادهروی نشود مشکلی ایجاد نمیکند.
دکتر تیرنگ نیستانی درباره سوپ های آماده گفت:« بین انواع محصولات مختلف کارخانههای تولیدکننده سوپهای آماده میتواند از نظر کیفیت فرق وجود داشته باشد.
اگر این محصولات را از نظر ارزش غذایی با سوپهای خانگی مقایسه کنیم باید گفت که در ایران معمولا سوپهای خانگی بسیار غلیظ آماده میشود و انواع مواد غذایی شامل سبزیجات، حبوبات، مرغ یا گوشت در پخت آن به کار رفته است لذا این سوپها را به همین دلیل نمیتوان به عنوان پیش غذا مصرف کرد بلکه سوپهای خانگی ایرانی خود یک غذای کامل محسوب میشوند.»
وی در پاسخ به اینکه آیا سوپهای آماده دارای ارزش غذایی هستند گفت:« سوپهای آماده به درجاتی دارای ارزش غذایی هستند و دست کم مقدار پروتئین و سبزیجات و فیبر و عناصر موجود در آن قابل استفاده است.»
این متخصص تغذیه در پاسخ به اینکه آیا ادعای تولیدکنندگان سوپهای آماده درباره این که از مواد نگهدارنده درتولید آن استفاده نمیکنند صحت دارد، گفت:« سوپهای آماده به دلیل اینکه معمولا به شکل پودر تهیه میشوند نیازی به نگهدارنده ندارند.»
وی در پاسخ به اینکه آیا از افزودنیهای مضر در تهیه و تولید سوپهای آماده استفاده میشود، گفت:« بسیاری از تولیدکنندگان سوپهای آماده برای طعم و قوام این محصولات از افزودنیها استفاده میکنند و در واقع محصولات خود را مشتری پسند میکنند اما باید گفت که افزودنیها ضرورتا بد نیستند و در صورتی که به مقدار مجاز از آن در تهیه محصول استفاده کرده باشند عوارضی برای بدن نخواهند داشت.»
دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور ادامه داد:« برخی از افزودنیها دارای ارزش تغذیهای هستند اما اینکه گفته میشود اغلب تولیدکنندگان سوپهای آماده از نوعی افزودنی به به نام «مونوسدیم گلوتامات» استفاده میکنند باید گفت که این محصولات نیاز به آزمایش دارند و قانونا اگر کارخانهای از این نوع افزودنی در تولید سوپهای آماده استفاده میکند باید بر روی برچسب محصول خود آن را قید کند.»
وی افزود:« این سوال برای بسیاری از مصرفکنندگان سوپهای آماده وجود دارد که آیا به هر مقدار که محصولات حاوی این نوع افزودنی را مصرف کنند برای آنها مضر است که باید گفت علم میگوید در صورتی که این محصولات را در حد ضرورت استفاده کنند و در مصرف آن زیادهروی نکنند مشکلی ایجاد نمیکند.»
دکتر نیستانی در پاسخ به اینکه آیا استفاده از سوپهای آماده با توجه به فصل سرد و شیوع سرماخوردگی مناسب است و آیا میتواند به اندازه سوپهای خانگی برای سرماخوردهها مفید واقع شود گفت:« سوپی که در منزل تهیه میشود ترکیبات آن در اختیار خودمان است ولی این مسئله در مورد سوپهای آماده صدق نمیکند.
یادمان باشد سوپ یک غذای آبکی به عنوان پیش غذا است لذا سهم عمده مواد مغذی و کالری دریافتی از غذای اصلی تامین میشود اما در مورد یک فرد بیمار بنا را بر این داریم که از طریق سوپ سهم عمده مواد مغذی و کالری را به وی برسانیم بنابراین قطعا پیشنهاد ما این است که اگر سوپ در منزل تهیه شود کارایی بهتری برای بیماران سرماخورده خواهد داشت.»
منبع: salamatnews.com