به گزارش دویچه وله، این برنامه که شامگاه یکشنبه (۱ سپتامبر / ۱۰ شهریور) برگزار شد و نود دقیقه به طول انجامید، تنها مناظره تلویزیونی میان دو رقیب انتخابات پارلمانی آلمان خواهد بود. این انتخابات قرار است یکشنبه ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) برگزار شود. چهار مجری از شبکههای تلویزیونی دولتی و خصوصی آلمان این برنامه را که گفته میشود بیش از ۱۵ میلیون بیننده داشته، هدایت میکردند.
خانم آنگلا مرکل صدراعظم آلمان که در این مناظره که به طور زنده از چند شبکه تلویزیونی و رادیویی آلمان پخش میشد، ضمن دفاع از کارنامه چهار ساله خود گفت که موفقیتهای آلمان طی این دوران نتیجه ائتلاف حزب متبوعاش (دموکرات مسیحی) با حزب لیبرالها است.
پر اشتاین بروک، رقیب خانم مرکل اما دولت وی را متهم کرد که ظرف چهار سال گذشته بیش از یکصد میلیارد یورو بدهی به بار آورده است.
بحران سوریه و سیاست خارجی آلمان
در موضوع سیاست خارجی آلمان، بحران سوریه از جمله موضوعات اصلی مناظره روز گذشته بود. هر دو رقیب انتخاباتی ضمن محکوم کردن کاربست سلاح شیمیایی در سوریه، در این باره اتفاق نظر داشتند که آلمان نباید در سوریه مداخله نظامی کند.
پر اشتاین بروک در مناظره تلویزیونی همچنین از ایالات متحده آمریکا خواست تا در تصمیمگیری خود در قبال سوریه حقوق و قوانین بینالملل را در نظر گیرد. وی همچنین از صدراعظم آلمان خواست تا در حاشیه نشست اقتصادی گروه جی ۲۰ (بیست اقتصاد بزرگ جهان) که قرار است در سنت پترزبورگ روسیه برگزار شود، با رهبران شرکت کننده در این نشست گفت و گو کند تا به راه حلی سیاسی برای پایان بخشیدن به بحران سوریه دست یابند.
آنگلا مرکل نیز تاکید کرد که دولت وی هرگونه رفتار در مورد سوریه را در توافق با ناتو، سازمان ملل یا اتحادیه اروپا انجام خواهد داد.
اختلاف نظر درباره سیاست اقتصادی آلمان در قبال یونان
بحران مالی در کشورهای حوزه یورو نیز از دیگر مباحث اقتصادی مناظره روز گذشته بود. پر اشتاین بروک تاکید کرد، کمک از طریق بستههای مالی به کشوری نظیر یونان تا زمانی که محرکهای رشد اقتصادی در این کشور ایجاد نشود، بی فایده خواهد بود.
نامزد حزب سوسیال دموکرات انتخابات آلمان گفت، چنانچه نیاز به سومین بسته مالی برای یونان احساس شود، میتوان نتیجهگیری کرد که سیاستهایی که تاکنون دولت آلمان در قبال نجات یونان از بحران اقتصادی دنبال کرده، با شکست روبرو شده است.
آنگلا مرکل نیز با انتقاد از دولت ائتلافی سوسیال دموکراتها و سبزها به صدراعظمی گرهارد اشرودر گفت: «این دولت وقت آلمان بود که موافقت خود را با ورود یونان به کشورهای حوزه یورو اعلام کرده است و این در حالی است که در آن زمان یونان از شرایط لازم برای پیوستن به کشورهای حوزه یورو برخوردار نبوده است.»
افشاگری اسنودن موضوع مناظره تلویزیونی
جنجال ارسال دادههای دیجیتالی کاربران آلمانی به ایالات متحده آمریکا و شنود و جمعآوری اطلاعات مربوط به ارتباطات شهروندان آلمانی توسط آمریکا که چندی پیش توسط ادوارد اسنودن، همکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا فاش شد، نیز از دیگر موضوعات مطرح شده در مناظره تلویزیونی شامگاه گذشته بود.
پر اشتاین بروک، صدر اعظم آلمان را متهم به عدم واکنش مناسب و تصمیمگیری صحیح در این باره کرد. آنگلا مرکل نیز در پاسخ گفت که از طریق افشاگریهای صورت گرفته، در جریان حجم و ابعاد شنود مکالمات شهروندان آلمانی قرار گرفته است.
مرکل تاکید کرد که سرویسهای امنیتی خارجی در خاک آلمان به مقررات آلمان پایبند بودهاند. صدراعظم آلمان در عین حال گفت که سرویسهای ایمیلی که از طریق سرورهای آمریکایی در اختیار کاربران آلمانی قرار میگیرند، از این قاعده مستثنا بودهاند.
آنگلا مرکل تاکید کرد که باید قانونی واحد در زمینه حفاظت از قوانین کاربران در سطح اتحادیه اروپا و در گام بعدی در سطح بین الملل تدوین شود.
به نوشتهی رسانههای آلمان نمیتوان برندهای قطعی برای مناظره روز گذشته میان مرکل و اشتاین بروک تعیین کرد. ناظران میگویند با توجه به این نکته که تا برگزاری انتخابات در آلمان سه هفته دیگر زمان باقی است، فارغ از اینکه چه کسی برنده یا بازنده مناظره تلویزیونی روز گذشته بود، تاثیرات ناشی از آن میتواند طی روزهای آینده کاهش یابد. بنا به نظرسنجیهای اولیه پس از مناظره گرچه آرای نامزد سوسیال دمکراتها تا حدودی بهبود یافته ولی اختلاف او با خانم مرکل همچنان زیاد است.