خبرنگار فیگارو در این گفتگو که در شماره چهارم ژوئن(15 خرداد) این روزنامه منتشر شدهاست، از پوتین پرسید: شما به زودی با نیکلا سارکوزی، رییسجمهور جدید فرانسه آشنا خواهید شد که دوست آمریکا و مدافع حقوق بشر معرفی شدهاست، شما تحول روابط روسیه و فرانسه را چگونه ارزیابی میکنید؟
پوتین پاسخ داد: من همیشه با مشاهده افرادی که بر حقوق بشر تأکید میکنند، خوشحال میشوم. من گزارش عفو بینالملل را به تازگی خواندهام. این گزارش سؤالهای زیادی نه تنها در خصوص روسیه، بلکه در مورد دیگر کشورهای عضو گروه هشت مطرح کردهاست. ما باید به حقوق بشر توجه کنیم. من درخصوص دوستی آقای سارکوزی با آمریکا نیز بسیار خوشحالم، ما نیز به رغم مذاکرات بسیار دشوار در زمینه سپر موشکی آمریکا، دوستان آمریکاییم؛ مسئله دوست بودن نیست بلکه یافتن راهحلی برای تقویت سیستم امنیت بینالمللی مطرح است. به علاوه هنگامی که نیکلا سارکوزی گفت، دوست آمریکاست، یادآور
شده بود این به منزله آن نیست که اختلافهایی با این دوست ندارد. در خصوص روابط ما با فرانسه نیز باید گفت؛ این روابط عمیق است. ما منافع و دیدگاههای مشترک زیادی بر سر مسائل زیاد بینالمللی و اقتصادی داریم. درگفتگوی تلفنی که با رئیسجمهور جدید فرانسه داشتم پی بردم که حق با من بود که تصور کنم میتوانیم با همدیگر بهطور سازنده کار کنیم. ما با همدیگر در آلمان دیدارخواهیم کرد و مطمئنم میتوانیم پایههای خوبی بنا کنیم. این آرزوی من است.
فیگارو از پوتین پرسید: شما با استقرار سپر موشکی آمریکا در جمهوری چک و لهستان مخالفت میکنید، علت مخالفت شما چیست؟
پوتین گفت: روسیه با اجرای پیمان تسلیحات متعارف در اروپا به طور یکجانبه به خلع سلاح روی آورد اما در ازای آن شاهد تجمیع تجهیزات نظامی در رومانی و بلغارستان و امروزه استقرار رادار ضد موشک در لهستان و جمهوری چک بودهایم، پس جای نگرانی دارد. به همین علت ما خواهان تعلیق پیمان تسلیحات متعارف شدهایم، باید دانست که هنگامی که سیستم ضدموشکی آمریکا نصب شود، به طور خودکار با تجهیزات هستهای آمریکا در ارتباط خواهد بود. برای اولین بار در تاریخ عناصری از سیستم هستهای امریکا در اروپا نصب خواهد
شد. این به طور اساسی تعادل نظام بینالمللی را برهم میزند. به ما میگویند این برای حفاظت در برابر موشکهای ایرانیاست، اما ایرانیان موشکهایی با برد پنج هزار و هشت کیلومتر ندارند، پس توجیهی برای استقرار آن نیست.
وی افزود: ما به منطق و عقل تکیه میکنیم و منتفی ندانستهایم که آمریکا از تصمیم خود منصرف شود اگر این طور نشود، باید به اقدامات مقابله به مثل روی آوریم برای حفظ تعادل با سیستمهایی نیاز داریم که در سیستم ضد موشک نفوذ کنند اما ما طرفی نخواهیم بود که مسابقه تسلیحاتی را در اروپا به راه انداختهاست. شاید هدف برخیها این است که ما به اقدامات تلافیجویانه روی آوریم تا مانع نزدیکی روسیه با اروپا شوند.
فیگارو پرسید: آیا به زمانی بازخواهیم گشت که موشکها به سوی اروپای غربی هدف گرفته شده بود ؟
پوتین پاسخ داد: بله درحال بازگشت به همان دوره هستیم. کارشناسان نظامی ما به ما میگویند که سامانه ضدموشکی خاک روسیه را تا منطقه اورال تهدید میکند. اگر بخشی از توان هستهای آمریکا در اروپا نصب شود باید پاسخی در قبال آن پیدا کنیم. البته باید اهدافی در اروپا پیدا کنیم با چه روشی این کار را میکنیم با موشکهای بالیستیک و موشکهای کروز و دیگر سامانههای تسلیحاتی؟، اینها مسائلی فنیاست. من با هر نوع مسابقه تسلیحاتی مخالفم و ما با شوروی چنین تجربهای را داشتهایم و نمیخواهیم دوباره چنین شود.
پوتین تأکید کرد: آمریکا میلیاردها و میلیاردها دلار هزینه خواهد کرد، ما پاسخی غیر متقارن و بسیار ارزانتر اما مؤثر خواهیم داشت.
در ادامه این مصاحبه خبرنگار روزنامه فرانسوی فیگارو پرسید: اگر واشنگتن به شما پیشنهاد کند در سپر موشکی مشارکت کنید آیا آمادهاید درباره آن با ناتو مذاکره کنید؟
پوتین پاسخ داد: آمریکا فقط پیشنهاد کردهاست موشکهایمان را به آنان بدهیم تا به عنوان هدف مورد استفاده قرار گیرند. از آنجا که سپر موشکی به سیستم بازدارنده هستهای آمریکا متصل است، برای آمریکا غیرمنطقیاست که اجازه دهد روسیه به این سامانه دسترسی پیدا کند.
فیگارو پرسید: برخیها میگویند روسیه به علت آنکه به اندازه کافی دموکراتیک نیست جایگاهی در گروه هشت ندارد.
پوتین گفت: این احمقانه است، روسیه به نهمین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شدهاست و در بسیاری از زمینهها از اعضای گروه هشت پیشی گرفتهاست، اما در زمینه حقوق بشر گزارش عفو بینالملل میگوید، آمریکا بزرگترین ناقض حقوق بشر در سطح جهانیاست.
فیگارو پرسید: از آنجا که شما با استقلال کوزوو مخالفید، چه چیزی برای کوزوو میخواهید؟
پوتین پاسخ داد: ما با گفتگو و اجرای قوانین بینالمللی و حفظ تمامیت ارضی کشورها موافقیم. اگر بخواهیم بر این اصل، اصل خودگردانی را ترجیح دهیم باید در سراسر جهان از جمله اوستیای جنوبی و آبخازی و دنیستر نیز اینگونه عمل کرد. در غرب نیز چنین گزینهای موجب تجزیه بسیاری از کشورهای اروپایی خواهد شد. مثلاً اسکاتلند و باسک و کاتالونیا چنین خواهند شد. من اعتقاد ندارم ملتی اروپایی نظیر ملت صربستان باید این چنین تحقیر شود. باید صبور بود و هنوز همه راههای دستیابی به توافق مورد بررسی قرار نگرفتهاست.
فیگارو پرسید: آیا شما با آقای بوش موافقید که میگوید نباید ایران به سلاح هستهای دست یابد؟
پوتین گفت: بله کاملاً با او موافقم، اما در این قضیه نیز طرفدار گفتگو هستیم.
فیگارو پرسید: آیا میتوان تصور کرد آندری لوگوووی از روسیه تحویل انگلیس داده شود که در آن کشور به اتهام قتل آلساندر لیتویننکو تحت تعقیب است؟
پوتین گفت: بله اما برای آن باید قانون اساسی روسیه را تغییر داد، انگلیسیها علت درخواست استرداد خود را اعلام نکردهاند، از سوی دیگر در روسیه نیز تحقیقاتی در این زمینه آغاز شدهاست. اگر بازپرسان ما به این نتیجه برسند که لوگوووی یا هر کس دیگر باید تحت پیگرد قانونی قرار گیرد، وی به دادگاه فرستاده خواهد شد. آنهایی که درخواست استرداد کردهاند از قانون اساسی روسیه اطلاعی ندارند و رفتارشان اینجا زیر سؤال است. این
احمقانه است. مقامات انگلیسی اجازه ورود دزدان و تروریستها را به خاک خود دادهاند و خودشان مسئولند.
فیگارو پرسید: ظاهراً روسیه میخواهد اجازه بهرهبرداری از میدانی گازی را از شرکت انگلیسی بی پی بگیرد. چرا؟
پوتین در پاسخ گفت: آیا شما توافق اولیه را در خصوص تقسیم تولید خواندهاید. این توافقی استعمارگرانه و مغایر منافع ملی روسیه بود، من متاسفم که در اوایل دهه 1990 روسیه موافقتنامههایی امضا کرد که برای آنها برخی مسئولان میبایست به زندان میافتادند. این توافق هیچ سودی ندارد هیچ، اما شرکتها قوانین ما را نقض کردند و این تقصیر آنهاست.
وی ادامه داد: گاز پروم پیشنهادی برای اتحاد با تی ان کی بی پی دریافت کرده بود اما پس از بروز مشکلات زیست محیطی گازپروم این طرح را با هشت میلیارد دلار سرمایهگذاری
نجات داد.
در ادامه این مصاحبه روزنامه فرانسوی فیگارو از رئیسجمهور روسیه پرسید: شما به نگرانیهایی در اروپا، در خصوص مشارکت روسیه در سرمایه شرکتهای روسی نظیر ای ای دی اس چگونه پاسخ میدهید؟
پوتین گفت: چرا باید ترسید شرکتهای روسی سرمایههای لازم را به اروپا میآورند. دزدی که نمیکنند بلکه کارآفرینی میکنند. اگر قراردادهای سرمایهگذاری امضا میکردیم، تعدادی از فرصتهای شغلی در ایرباس حفظ میشد و مانع اخراج گسترده کارکنان میشدیم. ما در حال ایجاد شرکتهای بزرگ هوانوردی هستیم. مثلاً هواپیمای بی دویست تولید میکنیم که دستگاههایی برای مبارزه با آتشسوزی هستند. چرا نباید این هواپیماها در اروپا مورد استفاده قرار گیرند؟
پوتین افزود: اگر اروپا ما را نمیخواهد ما به سراغ شرکای دیگری خواهیم رفت. اگر گازپروم وارد شبکههای توزیع گاز اروپا شود خودش مایل به پر کردن شبکههای گاز نیز خواهد شد و من نمیدانم مشکل کجا است. از ما به علت خط لوله انتقال گاز منطقه بالتیک انتقاد کردهاند. ما پاسخ دادهایم که این خط از عبور از برخی از کشورها اجتناب خواهد کرد، اما
شیرهای گازمان را نخواهیم بست بلکه بر عکس راه انتقال جدیدی ایجاد خواهد شد.
فیگارو گفت: گرهارد شرودر شما را دموکرات ناب توصیف کردهاست آیا شما واقعاً دموکرات هستید؟
پوتین پاسخ داد: بله البته البته که من دموکراتی ناب و مطلق هستم، تراژدی این است که من تنها دموکرات ناب در جهان هستم. به آمریکا بنگرید شکنجههای وحشتناک افراد بیسرپناه گوانتانامو؛ به اروپا بنگرید تظاهرات خشونتآمیز به شدت سرکوب میشود. حتی اوکراینیها نیز بیاعتبار شدهاند و به سوی وحشت پیش میروند. از هنگام مرگ گاندی من دیگر هیچ همصحبتی پیدا نکردهام.
فیگارو در آخرین سؤال پرسید: شما پس از آنکه مردم روسیه در ماه مارس آینده، رییسجمهور جدیدی تعیین کردند، چه میکنید ؟
پوتین پاسخ داد به کار ادامه خواهم داد زیرا هنوز به سن بازنشستگی نرسیدهام. ایدهای برای آنچه انجام خواهم داد، دارم اما برای بیان آن هنوز زود است. همه چیز به نحوه پیشرفت روند سیاسی در اواخر امسال و اوایل سال 2008 بستگی دارد، چند گزینه هم پیش رو است.