اکبر کمیجانی،معاون رئیس کل بانک مرکزی درباره اولویتبندی پرداخت تسهیلات بانکی به بخشهای مختلف اقتصادی توسط نظام بانکی کشور گفت: بانکها وضعیت مشتری، ریسک پروژه، توانمندی بازپرداخت تسهیلات مشتری و سایر ملاکها و معیارها در پرداخت تسهیلات را مورد توجه قرار می دهند و بر اساس آن به متقاضیان تسهیلات می پردازند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به حساسیتهایی که در این زمینه مطرح است، افزود: با این وجود نظام بانکی ما از شناسایی بخش تولید از بخش غیرتولیدی عاجز و ناتوان نیست.
به گفته کمیجانی، هر متقاضی دریافت تسهیلات از سیستم بانکی به ویژه کسانی که خود را فعال اقتصادی معرفی میکنند، نوع تقاضا و حجم تقاضایی که میطلبند، معرف جایگاه آن فعال اقتصادی است و مستندات تعیین تکلیف میکند که این فعال اقتصادی متقاضی تسهیلات بانکی در کدام بخشهای اقتصادی فعالیت میکند.
او با اشاره به مسئله و نگرانیهایی که همواره در این زمینه مطرح است، مبنی بر اینکه تسهیلاتی که فعالان اقتصادی دریافت میکنند، در مسیر واقعی به کار گرفته شود و انحرافی از بخش تولید و بخشی که تقاضا در آن صورتگرفته، نباشد ؛افزود: در این زمینه باید نظارتهای دقیقی صورت گیرد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی رقم تسهیلات پرداختی نظام بانکی طی 8 ماهه ابتدای امسال را هزار و 227 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: حدود 38 تا 39 درصد این رقم به بخش صنعت و کشاورزی اختصاص یافتهاست و اگر این دو بخش را به عنوان بخشهای تولیدی تلقی کنیم، سهم قابل ملاحظهای از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در همین مدت به بخشهای اقتصادی تولیدی پرداخت شدهاست.
کمیجانی گفت: درست است که خدمات و بخشهای بازرگانی باید در اولویتهای بعدی دریافت تسهیلات پس از تولید قرار گیرند و دقیقتر و با ریزبینی به این موضوع توجه کنیم، اما در بخش خدمات و بازرگانی نیز فعالیتهایی در جریان است و خدماتی تولید میشود که بخش تولید نیازمند آن خدمات است و نمیتوانیم آنها را تعطیل کنیم.
او ادامه داد: در عین حال نمیتوانیم به سیستم بانکی اعلام کنیم که از پرداخت تسهیلات به بخشهای خدمات و بازرگانی که البته طبقهبندیشده نیز هستند، امتناع کنند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی با تاکید بر این نکته که به پرداخت تسهیلات به بخشهای غیر مولد اعتقادی ندارم، عنوان کرد: در میان فعالیتهای اقتصادی چیزی بهعنوان مولد و غیرمولد نداریم. ارزش افزودهای که بخش خدمات ایجاد میکند با بخش تولید یکسان است.