به گزارش مهر، حسن موسوی چلک در هماندیشی مطالعات پژوهشی در حوزه آسیبهای اجتماعی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در سازمان پزشکی قانونی برای بررسی آسیبهای اجتماعی گفت: خوشبختانه سازمان پزشکی قانونی درهای گفتگو را برای بررسی آسیب باز کرده است اما آسیبهای اجتماعی همچنان در ایران خط قرمز هستند و آمارها را به صورتی تهیه میکنیم که اگر کسی آن را پیدا کرد تصور میکند که گنج پیدا کرده است.
وی افزود: در حوزه آسیبهای اجتماعی دچار بیماری مزمن شدهایم. اگر حالا نیز کار در این حوزه را شروع کننیم باز هم عقب هستیم.
مدیر کل توسعه مشارکت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به مولفههای حوزه آسیب های اجتماعی خاطرنشان کرد: در هیچ آسیب اجتماعی روند کاهشی نداشتیم. در ایران با تنوع آسیب اجتماعی روبرو هستیم. در آسیب اجتماعی شیب سن به سمت پایین است نکته دیگر زنانهتر شدن آسیبهای اجتماعی است. همه اینها برای ما تهدید است. آسیبهای اجتماعی را نمیتوان در قالب یک جزیره دید و برای برخورد با آن باید همه دستگاه های مسئول وارد عمل شوند.
وی ادامه داد: براساس آخرین سرشماری جمعیت کشور 75 میلیون نفر اعلام شد که تغییرات جدی در تقسیمات داریم. در حال حاضر 71 درصد جمعیت شهری و 29 درصد روستایی هستند. این آمار 30 سال قبل برعکس بود. در حوزه زنان سرپرست خانوار نیز از سال 75 تا 85 آمار 39 درصد افزایش یافته که از سال 85 تا 90 این آمار رشد بیشتری داشته است که علت اصلی آن طلاق است. اغلب نوجوانانی که در کانون اصلاح و تربیت حضور دارند فرزندان طلاق هستند.
موسوی چلک در ادامه به آسیبهای اجتماعی حوزه سالمندان اشاره کرد و گفت: در جامعه امید به زندگی بالا رفته است. سرقت از سالمندان، قتل سالمندان تنها و خودکشی سالمندان از جمله آسیب های حوزه سالمندان است. اقدام به خودکشی در سالمندان بالا رفته است. بیشتر آزاری که سالمندان می بینند روانی است.
مخفي كردن آمار اشتباه است
وی با انتقاد به عدم انتشار آمار از سوی برخی از دستگاهها اظهار داشت: مخفی کردن آمار یک اشتباه است باید با مردم صادق و شفاف باشیم. دو سال است آمار زندان را منتشر نمیکنیم و هندوستان با یک میلیارد جمعیت یک میلیون و 200 زندانی دارد اما ما با 75 میلیون جمعیت چه تعداد زندانی داریم؟ آمار اختلاس را میدهیم اما آمار آسیب های اجتماعی را نمیدهیم. سال 58 هر سال 10 نفر در زندان حضور داشتند الان این آمار 68 نفر است.
وی به آسیبهای حوزه مواد مخدر اشاره کرد و گفت: سال گذشته 570 تن مواد مخدر در کشور کشف شد که در خوشبینانه ترین حالت 30 درصد مواد مخدری که وارد کشور شده کشف میشود. بخشی از این مواد استفاده و بخش دیگر ترانزیت میشود.
27 هزار نفر ايدز دارند
مدیر کل توسعه مشارکت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: براساس آخرین آمار 27 هزار و 41 نفر در کشور مبتلا به ایدز هستند که 90 درصد آن را مردان و 10 درصد دیگر را زنان تشکیل میدهند. افراد مبتلا به ایدز بین 25 تا 34 سال سن دارد. تا سال 90، 69 درصد این بیماری از طریق تزریق و 10 درصد از طریق روابط جنسی انتقال میيافت که در پایان سال 91 این آمار به 52 درصد از راه تزریق و 36 درصد از راه روابط جنسی تغییر یافت.
افزايش طلاق بعد از عقد
موسوی چلک به آسیبهای حوزه خانواده اشاره کرد و گفت: بیشترین طلاق برای زنان بین سن 20 تا 26 سال رخ میدهد. فاصله زندگی مشترک افراد به دو تا سه سال نزدیک میشود و طلاق بعد از عقد زیاد شده است.
در سال 92 به 91 آمار طلاق چهار درصد افزایش و آمار ازدواج 6.8 کاهش می یابد. همچنین بیش از 80 درصد کودکانی که مقیم مراکز شبانه روزی بهزیستی هستند والدین بدسرپرست دارند جرائم اطفال نیز طی سال های اخیر افزایش یافته است. دعاوی خانوادگی نیز در جامعه در حال افزایش بوده و 31 درصد قتل ها با انگیزه خانوادگی رخ می دهد.
افزايش 11 درصدي خودكشي
وی خاطر نشان کرد: درخصوص جرائم جنسی آماری نداریم اما آمار ایدز نشان میدهد در این بخش باید نگرانی داشته باشیم. خودکشی نیز 11 درصد افزایش یافته است. به ازای هر صد هزار نفر جمعیت هفت نفر دست به خودکشی می زنند.
در حال حاضر 851 سکونتگاه غیر رسمی در کشور داریم که این محل ها بستر مناسبی برای جرم است. در زمینه آسیب های اجتماعی نهادهای اجتماعی ما خوب کار نکردند و سیاست های اجتماعی مشخصی نداریم.
مدیر کل توسعه مشارکت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر به آسیب های اجتماعی سایبری اشاره کرد و گفت: نگاه ما به فضای مجازی نگاه تهدید است و این در حالی است که ما بدون فضای مجازی نمیتوانیم زندگی کنیم. آن سوی مرز خرم سلطان و بفرمایید شام برای ما درست می کنند و ما در عوض هیچ کاری نمیکنیم افراط و تفریط در جامعه باعث بروز پدیده ساپورت پوشان شده است.
نظر شما