سه‌شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: مصرف برخی از مواد غذایی مانند چربی‌های اشباع روند پیری را تسریع می‌کنند و موادی چون میوه‌ها و سبزی‌جات از سرعت این فرآیند می‌کاهند.

آیا برنامه غذایی شما باعث پیری می‌شوند؟

پیر شدن و فرسودگی فرآیندی طبیعی در سلول‌های بدن می‌باشد. این فرآیند طبیعی از طریق تعدادی از محرک‌های محیطی تشدید می‌شود؛ مثلا عوامل آسیب‌زایی چون آلودگی هوا، بخارات سمی، مواد غذایی سمی و سرطان‌زا و ... این روند را سرعت می‌بخشند.

پیر شدن به عنوان یک حالت التهابی مزمن معرفی می‌شود که مصرف مواد غذایی بی‌ارزش مانند هله هوله‌ها، روغن‌های ترانس، چربی‌های اشباع و نیز مصرف زیاد شکر و کربوهیدرات‌های فرآیند شده مانند پاستا، نان سفید و فرآورده های قنادی می‌توانند به کلاژن پوست آسیب زده و منجر به تخریب کلاژن در سطح پوست شوند. مصرف این گونه مواد غذایی باعث می‌شوند تا فرد مسن‌تر به نظر آید. در این مقاله سعی داریم شما را با مواد غذایی‌ای که فرآیند پیری را تسریع و مواد غذایی‌ای که از پیری در شما جلوگیری می‌کنند آشنا کنیم.

چیپس و سیب‌زمینی سرخ شده؛ التهاب‌زا و خطرناک

هر آنچه که برای مدت طولانی در روغن سرخ شود می‌تواند روند فرآیندهای التهابی را در بدن تسریع بخشد و این فرآیندهای التهابی سلول‌های بدن را در معرض فرسودگی و پیرشدگی قرار می‌دهند. بالاخص از چربی‌های ترانس پرهیز کنید؛ زیرا می‌توانند سطح کلسترول بد را افزایش و کلسترول خوب را کاهش دهند. توصیه می‌شود از مواد غذایی‌ای که در ترکیبات آن‌ها روغن‌های نباتی هیدروژنه استفاده شده است، پرهیز کنید.

مصرف دونات‌ها و شیرینی‌ها را محدود کنید

مواد غذایی که شکر زیادی دارند مانند انواع کیک‌ها، شکلات‌ها، شیرینی‌ها، نوشابه‌ها و .... روند التهاب را تسریع می‌بخشند و همین التهاب سرعت پیرشدگی را افزایش می‌دهد و چین و چروک‌ها را در صورت بیشتر می‌کنند.

مواد پروتئینی مضر را مصرف ننمایید

گوشت‌های فرآیند شده مانند سوسیس و کالباس، هات داگ، پپرونی و تمام غذاهایی که با آن‌ها درست می‌شوند چربی اشباع فراوانی دارند و از نیترات بسیاری تشکیل یافته‌اند که هر دو التهاب ایجاد می‌کنند. همچنین چربی‌های متصل به انواع گوشت‌ها سرشار از چربی اشباع می‌باشد؛ پس سعی نمایید گوشت‌ها را بدون چربی مصرف کنید . بخش‌های خاصی از مرغ مانند سینه آن چربی کمتری به نسبت ران دارند و مناسب‌تر می‌باشند.

پوستی صاف با رژیم مدیترانه‌ایبرنامه غذایی

اگر برنامه غذایی خود را به رژیم غذایی مدیترانه‌ای نزدیک‌تر کنید دیرتر اثرات پیری را مشاهده خواهید کرد و این روند به تاخیر خواهید افتاد. از فاکتورهای مهم در رژیم مدیترانه‌ای مصرف مقادیر فراوانی میوه‌ها، سبزیجات، آجیل‌ها، حبوبات، غلات کامل، لبنیات کم چرب، زیتون و روغن زیتون است. محدود کردن مصرف گوشت قرمز، چربی‌های اشباع، نمک و شیرینی‌ها و ... از جمله اصول اولیه این رژیم غذایی است. این رژیم به دلیل دارا بودن انواع میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان می‌باشد که می‌تواند با التهاب‌های ناشی از فرآیند پیری مقابله نماید. در ضمن سعی کنید اشکال تازه و طبیعی هر ماده غذایی را مصرف کنید؛ مسلما میوه‌ی تازه مزایا و اثرات بیشتری نسبت به میوه خشک شده، سس‌های میوه‌ای، نوشیدنی‌های میوه‌ای و .... دارد.

سبزیجات و میوه‌ها؛ سرشار از آنتی اکسیدان‌ها

1. سبزیجات برگ سبز را به مقدار فراوانی مصرف کنید. زیرا این سبزیجات علاوه بر دارا بودن مقادیر فراوانی فولات و منیزیم، سرشار از ویتامین‌های C و A می‌باشند که التهاب را محدود می‌کنند. از جمله این سبزی‌جات می‌توان کلم بروکلی، اسفناج، مارچوبه، کاهو و ... را نام برد.

2. میوه‌ها و سبزی‌جات قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی، گریپ فروت، هندوانه، کلم قرمز و ...سرشار از ماده‌ای طبیعی به نام لیکوپن هستند. این ماده هم جز آنتی اکسیدان‌ها می‌باشد و از بسیاری از سرطان‌ها بالاخص سرطان پروستات پیشگیری می‌کند و روند پیری را کند می‌کند.

3. سه ماده مغذی ویتامین C، روی و بتاکاروتن برای بهبود بینایی و جلوگیری از تخریب ماکولار چشم که ناشی از افزایش سن می‌باشد، مناسب هستند. سبزیجات برگ سبز، اسفناج، ذرت، فلفل، پرتقال و ... سرشار از این مواد هستند.

4. سبزیجات و میوه‌های پررنگ را بیشتر مصرف کنید زیرا هر چه رنگ میوه‌ای بیشتر باشد یعنی میزان آنتی اکسیدان آن بیشتر است؛ مثلا کلم قرمز بیشتر از کلم سفید؛ فلفل دلمه‌ای قرمز بیشتر از فلفل دلمه‌ای سبز؛ و انگور سیاه بیشتر از انگور سبز و زرد آنتی اکسیدان دارند.

5. آب انگور قرمز یکی از بی نظیرترین آنتی‌اکسیدان‌ها به نام رزوراترول را دارا می‌باشد که از سرطان، بیماری های قلبی و ... پیشگیری می‌کند.

6. ویتامین C در میوه‌ها و سبزی‌جات زرد و سبز به فراوانی وجود دارد و چین و چروک‌های موجود بر روی پوست را کاهش می‌دهد.

از مواد غذایی سالم غافل نشوید

1. امگا3 : ماهی‌ها بالاخص ماهی سالمون و ماهی تن سرشار از امگا 3 می‌باشند و برای مبارزه با التهاب‌ها و پیشگیری از سکته، آلزایمر، بیماری قلبی و ... مناسب هستند.

2. حبوبات و دانه‌ها: حبوباتی چون لوبیا چشم بلبلی، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز، منابع مناسبی از فیبر، پروتئین گیاهی و مواد مغذی می‌باشند. پوست شما برای تولد دوباره به پروتئین نیاز دارد اگر به پوست شما به مقدار کافی پروتئین نرسد به پیری و چروکیدگی منجر می‌شود.

3. غلات کامل: جو، گندم کامل، برنج قهوه‌ای و ... به دلیل دارا بودن مقادیر فراوانی از ویتامین B1 و B2 التهاب را محدود می‌کنند. این ویتامین‌ها اگر به مقدار کافی به بدن نرسند پوست دچار خراشیدگی‌ها و زخم می‌شود.

4. لبنیات: شیر غنی شده با ویتامین D علاوه بر تامین کلسیم و ویتامین D، بدن شما را در برابر بسیاری از سرطان‌ها محفوظ می‌دارد. اگر به لاکتوز حساسیت دارید می‌ ‍‌توانید از شیر سویا یا شیر بادام استفاده کنید که با کلسیم و ویتامین دی غنی شده‌اند.

منبع: webmd

کد خبر 283398

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha