قرار دادن مواد غذایی گوناگون و متعدد برای مدت طولانی در داخل یخچال،کار بسیار راحتی است. اما معمولاً افراد خانواده از مواد غذایی که در داخل یخچالشان وجود دارد غافل میشوند و آنها را به فراموشی میسپارند.
به خاطر بسپارید که خوراکیها و مواد غذایی در یخچال برای همیشه تازه نمیمانند و روزی خواهد رسید که شما حجم زیادی از آنها را دور میریزید و یا این که مردد میشوید و از خود میپرسید آیا این مواد خوراکی هنوز سالم و قابل استفاده هستند و یا این که فاسد شدهاند.
کارشناسان میگویند برای اینکه از سالم بودن مواد غذایی اطمینان حاصل کنیم همیشه نباید به برچسبهای روی آنها که توضیحاتی در مورد تاریخ مصرف داده است اطمینان کرد. اگرچه بعضی از مواد غذایی دارای چنین برچسبهایی هم نیستند. سایر مواد خوراکی دیگری که دارای چنین توضیحاتی هستند هم ممکن است گاهی اوقات مصرف کننده را گیج و سرگردان کند.
بیشتر مردم به محض اینکه درب قوطی کنسروها و مواد غذایی را باز می کنند، نمیتوانند تشخیص بدهند که آیا آنها تازه و قابل مصرف هستند یا خیر. بنابراین بسیار مهم است که بدانیم کدام یک از مواد غذایی و خوراکی به محض آنکه در یخچال قرار میگیرند، ماندگاری و طول عمر کمتری دارند و سریعتر فاسد میشوند.
اگر مواد خوراکی که برای تهیه غذا در یخچال نگهداری میشوند، پس از گذشت یک مدت طولانی مورد مصرف قرار بگیرند، میتوانند موجب فاسد شدن غذایی که ما مصرف میکنیم شوند و در نهایت خطرات و مشکلات بسیار جدی برای سلامت ما ایجاد میکنند.
بطریهای حاوی آب میوه که مخصوص کودکان است از زمانی که درب آن باز میشود، به مدت یک تا سه روز در یخچال قابل استفاده و نگهداری هستند و تازه میمانند. گوشت و سبزیجات تازهای که برای کودکان تهیه میشود هم باید پس از یک تا دو روز نگهداری در داخل یخچال، دور ریخته شوند. این یک اصل است: هرگز غذای کودکان را بیشتر از سه روز در داخل یخچال نگهداری نکنید.
خطری که گاهی اوقات غذای کودکان را تهدید میکند این است که والدین ممکن است کودکان خود را با شیشه شیر غذا بدهند. با این عمل بزاق دهان که به شیشه منتقل میشود میتواند به رشد باکتری، پس از آنکه که شیشه را مجدداً به داخل یخچال میگذارند کمک کند. اگر شما بطری حاوی مواد غذایی کودک خود را بیشتر از یک بار مصرف میکنید، برای هر بار استفاده از آن حتماً اطمینان حاصل کنید که به مقدار کافی از آن برای کودک خود برداشتهاید. با این عمل مجدداً قاشق کثیف وارد بطری نمیگردد.
نگهداری سس گوجه فرنگی در یخچال
سسهایی که اساساً با گوجه فرنگی تهیه میشوند به محض آنکه درب آنها باز میشود، تنها به مدت 5 روز در یخچال میتوانند نگهداری شوند و تازه بمانند. نگهداری این نوع سسها به دقت زیادی احتیاج دارد.
این نوع سسها را نباید به مدت طولانی در یخچال نگهدارید تا کپک بزند. گاهی اوقات ممکن است شما پس از 5 روز، کپکی که بر روی سس ایجاد می شود را نبینید. اما آن سس آنقدر کهنه شده است که دیگر قابل استفاده نخواهد بود. بعضی از کپکها و یا قارچها ایجاد سمومی میکنند که میتوانند بسیار مضر باشند. کپکها در محیطهای خیلی مرطوب رشد میکنند و عاملی که باعث گسترش و افزایش آنها میگردد، حجم بیش از حد رطوبت است. طبخ و پخت آنها نیز نمیتواند سموم آن را نابود کند و از بین ببرد. بنابراین برای امنیت و سلامت بیشتر، بهتر است که آن را دور بریزید.
نگهداری سس مایونز در یخچال
این نوع سس از زمانی که درب آن باز می شود میتواند به مدت دو ماه در یخچال نگهداری و استفاده شود. سس مایونز به دلیل آنکه حجم چربی آن بالا است، مانع رشد باکتری و کپک میشود، اما روغن موجود درآن پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از تاریخ مصرف آن شروع به تجزیه شدن میکند و طعم و بوی آن را تغییر میدهد و دیگر مزه خوبی نمیدهد.
گاهی اوقات ممکن است که شما در تغییر بوی آن دچار اشتباه شوید و قادر نباشید تشخیص دهید که بوی آن تغییر کرده است، بنابراین کاملاً دقت کنید و در این گونه موارد هرگز ریسک نکنید و حتماً آن را حتی اگر متعلق به یک کارخانه معتبری است، پس از گذشت دوماه نگهداری در یخچال، دور بریزید. برای سایرچاشنیهای دیگر مثل ترکیبات رب گوجه فرنگی و قارچ، سس سالاد حتماً به تاریخ مصرف آن که معمولاً دقیق و درست هستند مراجعه کنید.
پیگیری کردن و به خاطر سپردن اینکه چه مدت غذای شما در یخچال مانده و نگهداری شده است کارآسانی نیست. به همین دلیل پیشنهاد میشود که یک قلم و کاغذ بردارید و تاریخی که شما درب هر نوع کنسرو یا بطری را باز می کنید بنویسید و از تاریخ ها به عنوان علامت مرجع استفاده کنید. به محض اینکه تاریخ مصرف آن از زمانی که شما یادداشت کردید گذشت، باید آن ماده خوراکی را دور بریزید.
نگهداری پنیر در یخچال
پنیرهای نرمتر ماندگاری و عمرحیاتشان کمتر از پنیرهای سفت است. ما میتوانیم پنیرهای سفت مثل پنیر سفید و پنیرهای سوئیسی را پس از آنکه درب آن را باز میکنیم، به مدت 3 تا 4هفته در یخچال نگهداری کنیم.
پنیرهای نرم، مثل پنیرهای پرچرب را تنها به مدت یک هفته میتوانیم در یخچال نگهداری کنیم. برای اینکه از سالم بودن پنیرکاملاً اطمینان حاصل کنید، میتوانید به تاریخ تولیدآن نگاه کنید. اما بهترین روش این است که پنیر را امتحان کنید. یعنی دقت کنید و ببینید آیا کپکی بر روی آن وجود دارد یا خیر.
شما میتوانید دوام و ماندگاری پنیر را قبل از اینکه آن را در یخچال نگهداری کنید افزایش دهید. یعنی حفاظ پلاستیکی روی پنیر را که محکم بر روی آن کشیده شده است بردارید و پنیر را در کاغذهای موم دار قرار دهید و آن را کاملاً با کاغذ بپوشانید.
شما میتوانید پنیری را که بر روی آن کپک وجود دارد مصرف کنید اما باید در این مورد خیلی دقت کنید. با چاقو، به اندازه یک کمی بیشتر از سطحی را که با کپک پوشیده شده است ببرید و سعی کنید چاقو را تمیز نگه دارید تا از گسترش و افزایش کپک خودداری کنید و سپس آن را مجدداً با مقداری از کاغذی که به موم آغشته است بپوشانید.
نگهداری تخم مرغ در یخچال
تخم مرغها را میتوانید حداقل به مدت 3 تا 5 هفته در یخچال نگهداری کنید. به خاطر داشته باشید که تخم مرغها را حتی اگر یک جای مخصوص و مجزا برای آن دارید در قسمت جلوی یخچال قرار ندهید. اگر آنها را در جلوی یخچال قرار دهید خیلی سریع تر فاسد میشوند.
تخم مرغ، شیر و مواد غذایی خام مثل ماهی، گوشت و مرغ را در قسمت عقب یخچال قرار دهید. برای اینکه قسمت عقب یخچال سردتر است و باکتری در جایی که درجه حرارت پایین و فضا خنک تر است کمتر رشد می کند. عقب یخچال معمولاً خنکترین و سردترین قسمت یخچال شماست.
بنابراین بهتر است مواد خوراکی که مستلزم این هستند که تازهتر بمانند درآن جا نگهداری کنید. شما میتوانید مواد خوراکی مثل کره را درجلوی یخچال که گرمتر است نگهداری کنید. کره، بطری آب و سایر نوشیدنیهایی که درب آن باز است کمتر مستعد فاسد شدن هستند و با دمای یخچال هیچ گونه مشکلی ندارند.
نگهداری باقی مانده غذاها در یخچال
شما میتوانید باقی مانده غذاها را به مدت سه تا چهار روز در یخچال نگهداری کنید. انواع گوناگون پیتزا، مرغ و سالاد ماهی تن را باید حداقل در عرض مدت کوتاه، حدوداً دو ساعت پس از سرو و مصرف کردن آن، برای کاهش دادن خطر بیماریهایی که از طریق غذای فاسد منتقل میشود در داخل یخچال بگذارید.
هرگز باقی مانده غذاها را در آشپزخانه نگهداری نکنید و به محض اینکه آن را پخت و تهیه کردید، فوراً در یخچال قرار دهید. به این دلیل که هوای خنک و سرمای داخل یخچال میزان رشد باکتری را کاهش میدهد. برای مواد خوراکی که حجم بیشتری دارند و فضای زیادی را اشغال میکنند، مثل سالاد ماکارونی و غذاهایی نظیر غذاهای چینی با حجم زیاد را به جای اینکه در داخل یک ظرف بزرگ بریزید، آن را در داخل چندین ظرف کوچک قرار دهید و سپس در داخل یخچال بگذارید.
با این روش سرمای یخچال به سرعت و به طور یکنواخت غذا را خنک میکند. برای چنین غذاهایی اگر از یک ظرف بزرگ استفاده کنید، به دلیل آنکه سرمای یخچال کاملا و به طور یکنواخت غذا را خنک نمی کند، خطر اینکه باکتری یا هرچیز دیگری در وسط غذا تولید و رشد کند بسیار زیاد است.
منبع: CBSnews.com
6 آگوست 2007