لیبی میلز متخصص تغذیه و مربی آشپزی و سخنگوی آکادمی تغذیه و دیابت میگوید: "وقتی بیش از یک نوع شیرینی سرو کنیم، افراد تمایل دارند هرکدام از شیرینیها را بچشند، و این کالریهای اضافه با هر شیرینی هر چند ریز و کوچک اما زیاد به بدن میرسد آن هم در زمانی که اکثر مردم از ابتلا به بیماریهای ناشی از اضافه وزن میترسند و یا میخواهند وزنشان را پایین بیاورند. "
به همین دلیل باید در مورد اندازهی هر شیرینی یا بیسکویت که میپزیم یا میخوریم دقت کنیم و سعی کنیم از قالبهای کوچک استفاده کنیم. این مسئله خصوصاً در زمان عید و پس از آن بسیار اهمیت دارد.
هرچه به بیسکویتها افزودنیهایی مانند چیپس شکلات، آجیل، میوه، تافی، و خامه اضافه کنیم، کالری بیشتری هم خواهد داشت. بهتر این است که بیسکویتهای کالری دوست را سادهتر درست کنیم میپرسید چگونه؟ از مرنگ و زنجبیل در شیرینیهایتان استفاده کنید.
راههایی وجود دارد که میتواند شیرینیهای عید شما را سالمتر از همیشه کند. برخی افراد از این که دستور پخت شیرینیهایشان را تغییر دهند، میترسند؛ چون به هر حال این دستورها به اصطلاح امتحانشان را پس داده اند و میدانند که هر کس آنها را بچشد میپسندد؛ اما در این میان افرادی هم هستند که میخواهند با تغییری هر چند کوچک، شیرینیهای سالمتری تهیه کنند. در اینجا ده پیشنهاد برای داشتن بیسکویتهای سالمتر، بدون این که در مزه ی آنها اثری بگذارد، ارائه شده است.
معمولاً در کیکها و نان ها از نمک استفاده میشود. کاهش میزان نمک توصیه شده در دستور تهیه نان باعث کاهش سدیم میشود و تغییر چندانی در مزه نخواهد گذاشت
- آرد را عوض کنید
پختن بیسکویت با آرد کامل به جای آردهای سفید صفر یا اصطلاحاً آرد قنادی میزان فیبر بیسکوئیت را تا حدود چهار برابر افزایش می دهد، اما از سوی دیگر بیسکوئیت را چگال تر کرده و مزه ی آجیلی به آن ها می دهد؛ بنابراین اگر مزه ی آرد کامل را نپسندیدید، می توانید نیمی آرد کامل و نیمی از آرد سفید استفاده کنید، مخلوطی از هر دو آرد چندان اثری بر مزهی بیسکویت نخواهد گذاشت، ولی آن را سالمتر خواهد کرد.
- آرد جو به میدان می آید
این امکان وجود دارد که آرد جو استفاده کنید، با به کار بردن یک چهارم فنجان آرد جو فیبر زیادی را به شیرینیتان افزودهاید. اگر مایلید که دُز بیشتری از سلامتی را به شیرینیتان بیفزایید، توصیه میشود که دو تا چهار قاشق غذاخوری آرد بذرکتان به مواد خشک اضافه کنید. با این کار، علاوه بر این که مزه ی آجیلی و گرم به دست خواهید آورد، از مواد مغذی بذر کتان هم بهره خواهید برد. یکی از مواد مغذی موجود در کتان اسیدهای چرب امگا سه است که التهاب را کاهش میدهد. آرد بذر کتان برای انواع کلوچهها و بیسکویتها مناسب است.
- نمک را کاهش دهید
معمولاً در کیک ها و نانها از نمک استفاده میشود. کاهش میزان نمک توصیه شده در دستور تهیه نان باعث کاهش سدیم میشود و تغییر چندانی در مزه نخواهد گذاشت.
- در مقدار شکر تجدید نظر کنید
بعضی شیرینیهای عید باعث اشباع حس سیری میشود. اما برخی افراد میتوانند یک چهارم تا یک سوم شکر لازم و توصیه شده در دستور تهیه شیرینی را بدون نگرانی بابت تغییر مزه، بافت و رنگ کاهش دهند. بنابراین پیشنهاد ما این است که تا این میزان شکر را کم کنید.
- بیسکویت
دقت کنید که اگر یک سوم شکر را مصرف نکردید آن وقت مزه ی کم شدن شیرینی محسوس خواهد بود و اینجاست که برخی تمایل پیدا می کنند که از شیرین کننده های دیگر مانند عسل، خرما، کشمش و... استفاده کنند که قطعاً مفیدتر از شکر سفید قنادی است.
همچنین شکر و تخم مرغ روی بیسکویتها کالری اضافه به بدن وارد میکند، توصیه میشود لایهی نازکتری از شکر و تخم مرغ یا کرم بر روی بیسکویتها قرار دهید.
- جایگزینی برای چربی وجود دارد
آیا میدانستید که نیمی از کرهی ذکر شده در دستور تهیهی شیرینیها را میتوان با پورهی سبزیجات یا میوهها جایگزین کرد. پورهی میوهها شامل سیب یا گلابی، آلو یا پوره کدوتنبل، کدوسبز پوره یا چغندر که همه انتخابهای خوبی در میان سبزیجات هستند، میباشد. این پورهها خصوصاً میهمانان شما را که تمایل به مصرف گیاهان دارند به وجد میآورد و حتماً محبوب و مورد پسند آنها قرار خواهد گرفت.
اگر در هنگام ریختن آرد از میوهها و سبزیجات استفاده کنید، بافت دیگری به بیسکوئیت میدهید و آن را سنگینتر، خوردنیتر و نرمتر خواهید کرد.
نکتهی دیگر این است که روغن مصرفی در بیسکویت را به نصف برسانید و به جای آن از روغنهای مفیدی همچون روغن سویا یا روغن دانه انگور یا آووکادو استفاده کنید. دقت کنید که این توصیهها در مورد بیسکویت کرهی بادام زمینی توصیه نمیشود. توجه داشته باشید که این روشِ کاهش چربی در بیسکویتها موجب میشود خمیرتان در هنگام پخت به راحتی پخش نشود و لازم است آن را پیش از قرار دادن در فر با وسیلهای تخت و صاف کنید.
بعضی شیرینیهای عید باعث اشباع حس سیری میشود. اما برخی افراد میتوانند یک چهارم تا یک سوم شکر لازم و توصیه شده در دستور تهیه شیرینی را بدون نگرانی بابت تغییر مزه، بافت و رنگ کاهش دهند. بنابراین پیشنهاد ما این است که تا این میزان شکر را کم کنید
- از قالب های کوچک تر استفاده کنید
در گذشته بیسکویتها در اندازههای کوچک تهیه میشدند اما امروزه افراد تمایل دارند تا بیسکویتهای بزرگتری بخورند؛ این کار (استفاده از بیسکویتهای کوچک) دو مزیت دارد. این اندازهی کوچک به افراد یادآوری میکند که یک بیسکویت نرمال چه اندازهای دارد و با خوردن یک بیسکویت کوچک این امکان برایشان وجود دارد که شیرینی متفاوت دیگری را هم بچشند.
- از شکلات تلخ غافل نشوید
به جای استفاده از چیپس شکلات، از شکلات تلخ استفاده کنید؛ این تلخهای کوچک طعم شدیدتری دارند و آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به چیپس شکلات به بدن میرسانند و به علت تلخی، شکر کمتری در مزهی شیرینی حس میشود که قطعاً سالمتر است.
- برخی مواد را حذف کنید
اگر میخواهید کالری کمتری با خوردن شیرینی مصرف کنید، از میزان کشمش توصیه شده در دستور تهیه کم کنید؛ و با وجودی که آجیلها اغلب حاوی اسیدهای چرب سالمی هستند؛ اما خمیر بیسکویت را سفت میکند و مزهی بیشتری هم خواهند داشت. در صورتی که میوههای خشک یا آجیل ها از دستور حذف شوند، برای آن که مزهی بیشتری بدهید یا به اصطلاح آن را طعمدار کنید، از چند قطره عصاره پرتقال یا بادام استفاده کنید.
- میوههای خشک را مهمان بیسکویتهایتان کنید
در سوپرمارکتها و فروشگاهها انواع مرباها و مارمالاد برای پر کردن بیسکویت به فروش میرسد اما میتوانید با تهیه ی میوههای خشک در فر یا استفاده از خشکبار بازاری بیسکویتهای ترد و خوشمزه و متنوعی بپزید.
- رویهی بیسکویت را براق و هوس برانگیز کنید
همهی ما پیش از چشیدن هر خوراکی آن را ارزیابی کرده و سپس اقدام به خوردن میکنیم. برای آن که ظاهر خوبی به بیسکویتها بدهید کمی آب روی آن اسپری کنید و مقدار بسیار کمی شکر رنگی یا ساده روی آن بپاشید. دقت کنید که مقدار آن کم باشد چون بسیاری وقتی شکر را بر روی زبان و دهان حس میکنند؛ تیزی شکر برایشان نامطلوب است؛ پس مقدار کمی از شکر بهتر است.
اگر مایلید که روکشی بر روی بیسکویتها بکشید، مقدار کمی مایع مانند آب پرتقال، یا پودر شکر به آن بیفزایید.
نگران نباشید، همان طور که قبلاً گفتیم عمل به این توصیهها تغییر چندانی در مزهی بیسکویت نخواهد داد و شیرینیهای عیدتان همچنان خوشمزه باقی میماند.
منبع: تبيان
نظر شما