بعضی افراد معتقدند که شکلات دارای ترکیبات شیمیایی موثری است که ذهن را تحت تاثیر قرار می دهد و تاثیر آن می تواند روحیه فرد را تقویت سازد. آنها می گویند، ترکیبات شیمیایی موجود در شکلات سبب میشود تا به تدریج و بدون اختیار به آن دلبستگی و علاقه پیدا کنیم و هرچه بیشتر به خوردن آن بپردازیم.
اما پیتر راجرز، روان شناس و پروفسور علم بیولوژی دانشگاه بریستول که در جشنواره علوم و تحقیقات واقع در شهر یورک تحقیقاتی انجام داده است نشان می دهد که این موضوع نمی تواند دلیل اصلی اشتیاق و علاقه افراد، به شکلات باشد.
او برای اینکه انرژی راکه شکلات به فرد می دهد، ارزیابی کند به تعدادی از افرادی که داوطلب شده بودند، نوعی کپسول های خوراکی داد که هیچ گونه طعم و مزه ای نداشتند. بعضی از این نوع کپسول ها دارای مقداری پودر کاکائو بودند. پروفسور راجرز، پس از آن که کپسول ها را به داوطلبین داد، ازآنها سوال کرد که پس از خوردن آن، چه احساسی دارند.
آیا پس از مصرف آن احساس شادی و نشاط کردندیا خیر. تنها برخی داوطلبین گفتند که کمی احساس شادی کردند، اما نه آنقدر که به وجد بیایند. به این ترتیب معلوم شد ترکیبات شیمیایی موجود در شکلات، مثلا کافئین آن نمی تواند عامل موثری جهت برانگیختن میل و هوس فرد، برای خوردن بیش از حد آن باشد.
بسیاری از این نوع مواد و ترکیبات درسایر مواد غذایی دیگر نیز وجوددارد که مانند شکلات در فرد ایجاد میل و هوس زیادی نمی کند.
پروفسور راجرز توضیح میدهد: افرادی که برای خوردن شکلات سر و دست میشکنند و می گویند که شکلات به طرز شگفتی هوس انگیز و دلچسب است در واقع به این دلیل شکلات را باب میل و دلچسب می دانند، که شیرین و خوش طعم است و به راحتی در دهان آب می شود و میشود گفت آن را در فرهنگشان، به عنوان یک ماده غذایی لذت بخش در نظر می گیرند.
البته این ماده غذایی دلربا، ضمن آنکه بسیار شیرین و دلچسب است، دارای مضرات زیادی است. چراکه دارای چربی و شکر فراوانی است.
پروفسور راجرز تاکید میکند میل و هوسی که فرد به شکلات دارد، هرگز ارضا نمی شود و در نهایت منجر به اعتیاد او میشود.
درآمریکا، با یک تحقیق و بررسی که بر روی خانم ها انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که شدت علاقه و میل آنها به شکلات دردوران قاعدگی بیشتر از زمان های دیگر است، در حالی که در اسپانیا خانم ها اظهارداشتند که میل آنها به شکلات پس از مصرف شام بیشتر می شود. اما چگونه می توانیم از میل و هوس بیش از حدی که به شکلات داریم و آن را در ذهن خود می پرورانیم فرارکنیم؟
پروفسور راجرز به این سوال اینطور پاسخ میدهد: یک روش ساده این است که سعی کنید هربار که هوس و میل شکلات را درذهن خود می پرورانید، یک نوع میوه را در ذهنتان مجسم و به آن فکرکنید.
با این روش، امیدواریم که تصمیم گیری شما برای خوردن شکلات عوض شود و میل و اشتیاق شما به سمت یک انتخاب سالم تر سوق پیدا کند. اما اگر این روش مثمر ثمر واقع نشد و در اشتیاق و علاقه شما به شکلات تغییری ایجاد نکرد و سبب شد که شما احساس ناامیدی کنید، شاید بعضی از تحقیقات دیگری که درجشنواره علوم و تحقیقات واقع درکشور انگلیس انجام شد، شما را امیدوار و کمی شادکند.
راجرکوردر ، پروفسور و متخصص درعلوم درمانی دانشگاه کویین مری واقع درلندن به این نتیجه رسیده که مصرف شکلات میتواند به سلامتی قلب کمک کند. دانه های تازه کاکائو ، منبع غنی از یک نوع ترکیب شیمیایی به نام فلاوین است که تحقیقات انجام شده برروی آن نشان داده است مولکول ها و ذرات موجود دراین نوع ماده شیمیایی، از قلب و رگ های آن محافظت می کند.
اما دانه های کاکائو، که درقالب ها و بستههای شکلات یافت می شوند، دارای مقدار بسیارکمی از ترکیب شیمیایی فلاوین هستند، به این دلیل که مقداری از این نوع ترکیب شیمیایی طی فرآیند تولید از بین می رود. درواقع، با انجام این روند، بسیاری از محصولاتی که به بازار عرضه می شود مقدار حجم کاکائو موجود در آنها نسبتا کم و میزان شکرو چربی آنها بالاست.
دانشمندان اظهارداشتند برای این که شکلات بتواند بهترین و مطلوبترین تاثیر را برروی قلب بگذارد و آن را تقویت کند، باید حجم کاکائوی خالص موجود درآن حدودا بین 75 تا 85 درصد باشد و هرفرد باید به میزان 25 گرم از آن را درروز استفاده کند .
بی بی سی
13سپتامبر2007