به همین علت هر رژیم سفت و سختی که داشته باشیم و هر محدودیتی برای کالری دریافتیمان در نظر داشته باشیم، در مورد این نوشیدنیها، به خودمان سخت نمیگیریم.
البته این موضوع هنوز درست است و هنوز نتایج هیچ تحقیقاتی که خلاف این رانشان دهد، منتشر نشده است، اما چه میگویید در مورد کسانی که اصولا میانوعدههایشان را جزء کالری دریافتیشان حساب نمیکنند و گمان میکنند فقط غذاهایی که بهعنوان وعده اصلی خورده شود، میتواند آنها را چاق کند؟
این گروه اخیر، کسانی هستند که چای و قهوه بیکالری را، با مقادیر زیادی شیرینی، کیک، قند یا حتی خامه مخلوط میکنند و به این ترتیب گاه معجونی میسازند که کالری آن، از یک همبرگر نیز بیشتر خواهد بود! تعجب نکنید، این حاصل محاسباتی است که انجمن مصرفکنندگان در انگلستان انجام داده و نتایج آن را به تازگی خبرگزاری بیبیسی منتشر کرده است.
در این بررسی معلوم شده انواع قهوهها و نوشیدنیهایی که در کافیشاپها تهیه و سرو میشود، یا حتی آنهایی که بعضی افراد خوشذوق در خانه درست میکنند، گاه میتواند تا یکپنجم کالری مجاز روزانه فرد را در بر داشته باشد؛ آن هم در حالی که برخی افراد فقط به محاسبه کالری وعدههای اصلی بسنده میکنند یا این که هنوز هم دلشان به این خوش است که چای و قهوه، هیچ کالریای ندارد.
بهعنوان مثال، یکی از انواع نوشیدنیهایی که کالری آن در این بررسی محاسبه شده، نوعی قهوه موسوم به قهوه «موکا» است. به گفته محققان این انجمن، قهوه موکا اگر با شیر پرچربی درست شده باشد، میتواند تا 396 کیلوکالری داشته باشد.
اگر به جای نصف محتوای چربی شیر گرفته شود و به جای آن، کمی خامه زدهشده بهعنوان تزئین استفاده شود، مقدار کالری آن به 326 کیلو کالری خواهد رسید.
به این اعداد از این منظر نگاه کنید که مقدار کالری روزانه افراد بهطور عادی بین 1800 تا 2200 کیلوکالری بیشتر نیست و 396 و 326، آن هم برای یک میانوعده یا نوشیدنی به ظاهر بیخطر، رقم قابلتوجهی است.
البته این بررسیها، روی کیکهای سروشده در کافیشاپها هم انجام شده، اما نتایج در این قسمت تقریبا قابلانتظار است. برشهای یکنفره کیکها، کالریای معادل 423 و 500 داشتهاند.
متأسفانه، بر خلاف مواد غذایی اولیه که از فروشگاهها میخریم و سپس در خانه آن را برای مصرف آماده میکنیم، مقدار کالری موجود در این نوشیدنیها و خوراکیها، بهطور مشخص روی برچسب تغذیهای درج نشده، تا مصرف آن، با آگاهی کامل از محتویات و ترکیبات و همچنین انرژی موجود در آن، اتفاق بیفتد.
انجمن مصرفکنندگان انگلیس، که چندی پیش ساندویچها و پیتزاهای شرکتها و فستفودهای مختلف را از لحاظ میزان نمک موجود در آن بررسی کرده بود و نتایج بسیار جالبی به دست آورده بود، با انتشار این اطلاعات قصد دارد نوعی احساس نیاز در مردم به وجود آورد؛ احساس نیاز به این که بدانند در خوراکیها و نوشیدنیهایی که در این مکانها میل میکنند، چه محتویات احتمالا زیانباری وجود دارد و در مورد چیزی که واقعا میخورند، حق انتخاب داشته باشند.
در گزارش قبلی از کار این محققان معلوم شده بود میزان نمک موجود در یک وعده ساندویچ یا دسر سروشده در این فروشگاهها، ممکن است به مقدار کلمجاز نمک مصرفی یک کودک باشد.