همشهری آنلاین_حسن حسنزاده: بقاع متبرکه امامزادگانی که مثل نگینی درخشان در دل آبادیهای دیروز و محلههای امروز شمال شهر میدرخشند و در مناسبتهای مختلف اهالی قدیمی شمیران را گرد هم جمع میکنند. امامزادگانی که به دلیل تهدید خلفای اموی و عباسی به آبادیهای شمیران پناه آوردند و گاهی چراغ اول یک آبادی را روشن کردند. در این صفحه به معرفی بقاع متبرکه امامزادگان شمیران به عنوان مهمترین جاذبههای فرهنگی-مذهبی شمال شهر پرداختهایم.
امامزاده عزیز(ع) /محله اوین
درهای چوبی و پنجرههای رنگارنگ آستان مقدس امامزاده عزیز(ع) و درختان سرو و کاج محوطه امامزاده، قرنهاست که مأمن اهالی محله اوین و آرامشبخش روزهای دلتنگی اهالی این محله است. بارگاه امامزاده عزیز(ع) در زمینهای بالادست اوین قرار دارد و برای زیارت آستان مقدس این امامزاده باید راهی دانشگاه شهید بهشتی شوید. نسب امامزاده عزیز(ع) که عموی امامزاده مطیب(ع) دیگر امامزاده محله اوین است به امام رضا(ع) میرسد. نخستین سکونتگاههای آبادی اوین هم در اطراف آستان مقدس این امامزاده شکل گرفت.
امامزاده مطیب(ع) /محله اوین
گنبد امامزاده مطیب(ع) در شمال محل اوین مثل نگینی در دل پسکوچههای این محله میدرخشد. درختان کهنسال حیاط امامزاده و سنگ قبرهای قدیمی آن نشان از قدمت این آستان مقدس در دل محله اوین دارد. نسب امامزاده مطیب بن زید بن محسن(ع) که در جوانی به شهادت رسید به امام موسی کاظم(ع) میرسد و هنوز هم محل اجتماع و گردهمایی اهالی محله در فعالیتهای مذهبی و فرهنگی است. امامزاده مطیب(ع) برادرزاده امامزاده عزیز(ع) است.
امامزاده سید محمد والی(ع) /محله درکه
اهالی قدیمی درکه معتقدند امامزاده سید محمدوالی(ع) نخستین فردی است که در آبادی درکه ساکن شد و چراغ اول را برای شکلگیری یکی از باصفاترین محلههای شمیران روشن کرد. نسب طایفههای قدیمی درکه به امامزاده سید محمدوالی(ع) میرسد که از نوادگان امام سجاد(ع) و پنجمین نسل از این امام بزرگوار است. آستان مقدس امامزاده سید محمد والی(ع) در خیابان شهید میراسماعیلی، محرم هر سال محل اجتماع اهالی و عزاداران محله قدیمی درکه است.
امامزاده قاسم(ع) /محله امامزاده قاسم(ع)
اگرچه درگذشته محله امروزی امامزاده قاسم(ع) به دزج علیا معروف بود اما اهالی شمیران این محله را با آستان مقدس امامزاده قاسم(ع) میشناسند. با وجود توسعه ساخت و سازها در این محله هنوز هم صحن و سرای امامزاده قاسم(ع) مثل نگینی سبز در دل محله قدیمی میدرخشد. امامزاده قاسم(ع) که از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) است در قرن سوم هجری به خاک سپرده شد و بارگاه نورانیاش هنوز هم محل اجتماع اهالی محله و زائرانی از نقاط مختلف شهر است.
امامزاده صالح(ع) /محله فرحزاد
آستان مقدس امامزاده صالح(ع) در شمال شرق روستای فرحزاد سالهاست محل گردهمایی اهالی این آبادی قدیمی و ریشهدار شمیران است. صحن و سرای امامزاده که در آغوش درختان سرسبز اطرافش آرام گرفته، نه تنها در ایام عزاداری محرم و سفر و لحظه تحویل سال پذیرای زائران است، بلکه در تمام روزهای سال از زائران پرشمارش میزبانی میکند. بقعه مبارک امامزاده صالح فرحزاد(ع) که از نوادگان امام سجاد(ع) است در سالهای اخیر بازسازی شده است.
امامزاده علی اکبر(ع) /محله چیذر
گنبد سبز و معماری سنتی بارگاه امامزاده علیاکبر چیذر(ع) در نزدیکی میدان امامزاده علی اکبر(ع) مهمترین شاخص محله چیذر است. محوطه سرسبز و شبستان این امامزاده علاوه بر عزاداریهای محرم، در دیگر مناسبتهای مذهبی مانند ولادت، اعیاد مختلف و… نیز از زائران پرشمار میزبانی میکند. برخی زمان ورود امامزاده علی اکبر(ع) از نوادگان امام سجاد(ع) به شمیران را ۹۰۰ سال پیش و برخی آن را مقارن با ورود حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) به ری میدانند.
امامزاده صالح(ع) /محله تجریش
نام محله و میدان تجریش با نام فرزند بلافصل امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا(ع) گره خورده است. امامزاده صالح(ع) از جمله سادات عالی رتبه است که بعد از ولی عهدی امام رضا(ع) به ایران سفر کرد اما پس از رسیدن به شمیران، در حوالی آبادی تجریش به شهادت رسید. تجریشیها به احترام این امامزاده بزرگوار، بارگاهی برای ایشان ساختند که هنوز هم پس از چند قرن، زیارتگاه عاشقان اهل بیت(ع) و منشأ خیر و برکت فراوان است.
امامزاده ابوطالب(ع) /محله فرحزاد
به جز آستان مقدس امامزاده صالح(ع)، فرحزاد از بارگاه نورانی یک امامزاده دیگر نیز میزبانی میکند. بقعه مبارک امامزاده ابوطالب بن فضل بن زید بن علی بن الحسین(ع) نگین دیگری در شمالیترین بخش محله فرحزاد است. بخشی از بنای این بقعه مبارک مربوط به دوره فتحعلی شاه و قسمت دیگری از بنا به دوره ناصرالدین شاه قاجار تعلق دارد. مسیر مزار شریف این امامزاده از میان قبور قدیمی محله گذشته و در دامنه کوه قرار گرفته است.
نظر شما