همشهری آنلاین_ثریا روزبهانی: برخلاف روز نخست که شهروندان از اجرای طرح واکسیناسیون کووید ۱۹ در بازار بزرگ ایران مال باخبر شده و در محوطه این مرکز ازدحام کرده بودند، اکنون آرامش همه فضا را در برگرفته است. شهروندان براساس اعلام وزارت بهداشت در گروههای سنی مشخص برای دریافت واکسن مراجعه میکنند و خبری از شلوغی نیست. همه مراحل از نظم و اصول ویژهای پیروی میکند؛ از پذیرش گرفته تا مرحله استراحت پس از تزریق واکسن.
از هنگام ورود تا پایان مرحله واکسیناسیون، شاید بیش از ۱۰ دقیقه طول نکشد. چون در این مرکز ۱۲۰ باجه تزریق برای انجام واکسیناسیون فعال شده و زمان انتظار به کمترین میزان رسیده است. این مرکز با همکاری و نظارت وزارت «بهداشت درمان و آموزش پزشکی» راهاندازی شده و قادر است روزانه بیش از ۲۰ هزار نفر را واکسینه کند. در این گزارش با «ایرج حریرچی»، معاون کل وزارت بهداشت و «ماهرخ علایی»، رئیس مرکز بهداشت غرب تهران گفتوگو کردهایم.
همزمان با افتتاحیه بزرگترین مرکز تجمیعی واکسیناسیون کشور، خدمترسانی به سالمندان گروه هدف آغاز شده است. ۱۲۰ باجه تزریق همزمان واکسن کووید و ثبت همزمان اطلاعات در سامانه «سینا» در طبقه همکف مجموعه نمایشگاهی ایران مال تعبیه و طراحی شده که با صرف حدود ۵ دقیقه زمان، اشخاص مراجعهکننده هدف مطابق با گروههای اعلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، واکسینه میشوند. علاوه بر آن در این مجموعه سالنهای انتظار مجزای مبله برای توقف ۲۰ دقیقهای پس از تزریق واکسن در نظر گرفته شده است.
همچنین پزشک و تیم اورژانس مقیم در این مجموعه مستقر شدهاند. «ایرج حریرچی»، معاون کل وزارت بهداشت، در اینباره میگوید: «با حضور ۲۴۰ واکسیناتور، تنها در یک روز، بیش از ۴ هزار واکسن تزریق میشود که تقریباً ۲/۵ درصد واکسن تزریقی کشور در یک روز است. این رقم بسیار قابل توجهی است و میتوان با استفاده از پتانسیلهای این مجموعه در طبقات دیگر نیز میزان واکسیناسیون را افزایش داد. در واقع ایران مال قابلیت افزایش ظرفیت واکسیناسیون به ۲۵ هزار واکسن روزانه را نیز در طبقات بالا دارد.
به همین دلیل از مسئولان این مرکز درخواست کردهایم که اقدامات لازم را برای گسترش فضای واکسیناسیون انجام دهند. از شهروندان تقاضا داریم که بر اساس پروتکلها و ابلاغهایی وزارت بهداشت که از صداوسیما اعلام میشود و در سراسر ایران به یک شیوه است، به این مرکز مراجعه کنند. مراکز تجمعی و خودرویی مانند ایران مال، مراکز اصلی تزریق واکسیناسیون خواهند بود. در همین راستا برای سرعتبخشیدن به روند تزریق واکسن در کشور، در هفتههای آتی، تزریق واکسن از مراکز بهداشتی درمانی در شهرهای بزرگ به مراکز تجمعی در سالنهای بزرگ ورزشی، تجاری، اداری یا مساجد منتقل میشود. برای همین مردم نگران نباشند؛ برای همه ایرانیان، واکسنهای وارداتی و داخلی پیشبینی شده است.
در نهایت همه جمعیت باید تحت پوشش واکسن قرار بگیرند و قرار نیست فردی از این اقدام ملی حذف شود. اما به سبب اینکه بتوانیم مدیریت بهتری در این زمینه داشته باشیم و خدمات با کیفیتتری به شهروندان ارائه کنیم، تقسیمبندی صورت گرفته است. سهم واکسن هیچکس سوخت نخواهد شد. به تازگی، ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واکسن کرونا وارد کشور شده است که این واکسنها برای گروه سنی بالای ۶۵ سال و بیماران زمینهای اختصاص خواهد یافت. همچنین در این میان واکسن داخلی نیز به تدریج تولید خواهد شد. اگر به هر دلیلی، بیمار یا گرفتاری، نتوانست مراجعه کند، بیشک او در اولویت خواهد بود. یعنی اگر به ردههای سنی پایینتر نیز واکسن کرونا را تزریق کنیم، ردههای سنی بالاتری که تزریق نکردند نیز در اولویت هستند و سهمیه آنها از بین نخواهد رفت.»
- ترزیق واکسن به ۱۰ هزار نفر
صندلیهای سبز رنگ با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، پشت سرهم چیده شدهاند و هر شهروند با توجه به نوبتش به باجه تزریق مراجعه میکند. «ماهرخ علایی»، رئیس مرکز بهداشت غرب تهران، که به نمایندگی از وزارت بهداشت مدیریت این مرکز را برعهده دارد، درباره فعالیت و خدمات این پایگاه در غرب تهران میگوید: «پایگاه ایران مال یکی از بزرگترین مراکز واکسیناسیون تجمیعی کشور است. این مرکز از ظرفیت بسیار بالایی برای ارائه خدمات واکسیناسیون و دسترسی آسان شهروندان باتوجه به تمهیداتی که در نظر گرفته شده، برخوردار است. در این مرکز بر اساس پروتکلهای وزارت بهداشت، هر روز از ساعت ۸ تا ۱۶، تزریق واکسن انجام میشود.
روزهای ابتدایی به دلیل استقبال بسیار زیاد مردم تا ساعت ۲۲ خدمات ارائه میشد، اما اکنون که به وضعیت مطلوب خود رسیده است، زمان فعالیت این مرکز نیز مانند سایر مراکز واکسیناسیون خواهد بود. هرچند که باتوجه به مراجعه و حضور بیش از پیشبینی شهروندان، این ساعت میتواند افزایش پیدا کند.
اگر شرایط مطابق با پیشبینیها و برنامهریزیهای انجام گرفته پیش برود، بی تردید به مرحله واکسیناسیون عمومی نیز خواهیم رسید. تاکنون در این پایگاه بیش از ۱۰ هزاردوز واکسن به شهروندان تزریق شده و از این موضوع خرسندیم که به این حجم قابل توجه از شهروندان، خدمات با کیفیت مطلوبی ارائه شده است.
متولیان بهداشت کشور بر این باورهستند که همه شهروندان باید واکسیناسیون را انجام بدهند تا بتوانیم با ویروس کرونا مقابله و آن را مهار کنیم.» بهزودی دو مرکز جدید دیگر به مراکز واکسیناسیون در غرب تهران اضافه میشود که شامل ورزشگاه «آزادی» در منطقه ۲۲ و علاوه بر مرکز فتح در منطقه ۹، سوله «الزهرا» (س) است.
- رعایت پروتکلهای بهداشتی ادامه دارد
فرزندی دست پدر را گرفته است و او را به سمت باجه تزریق میبرد. بدون درنگ و معطلی بر روی صندلی مینشیند و واکسیناتور واکسنش را میزند. علایی در ادامه به مدارک مورد نیاز برای واکسن و شرایط حضور در این پایگاه اشاره میکند و میافزاید: «شهروندان در هنگام مراجعه تنها «کارت ملی» خود را به همراه داشته باشند.
همچنین برای ثبتنام اینترنتی، سایتی طراحی شده است که میتوانند براساس گروه سنی خود وارد شوند و ثبتنام کنند. بعد از ثبتنام براساس محل سکونت فرد، نزدیکترین مراکز تزریق واکسن در منطقه محل زندگیشان معرفی میشود و آنها انتخاب میکنند. سپس از سوی مرکز با آنها تماس میگیرند و برای آنها نوبت تعیین میشود. البته برای پیشگیری از ازدحام جمعیت، تعداد مراکز واکسیناسیون در غرب تهران افزایش یافته است. همه میدانیم حتی اگر واکسن هم زده شود باید همه ملاحظاتی را که برای پیشگیری از کرونا از ابتدا شیوع ویروس تاکنون رعایت میکردیم و در رسانهها و فضای مجازی نیز به آنها اشاره شده است مانند فاصله اجتماعی و شستوشوی مداوم دستها و زدن ماسک را باید رعایت و حفظ کنیم. به شهروندان توصیه میکنیم تنها به یک پایگاه مراجعه نکنند.
اگر بخواهند همه فقط یک پایگاه و مکان را برای واکسن زدن انتخاب کنند، تجمع غیرمعمول و غیرمعقول به وجود میآید و هیچکدام از موارد بهداشتی رعایت نمیشود، ممکن است هم برای خودشان و هم کارکنانی که میخواهند به آنها خدمات ارائه دهند، مشکلی پیش بیاید. با توجه به گروههای اعلام شده، هیچگونه محدودیتی برای تزریق شهروندان وجود ندارد. برخی از شهروندان سؤال میکنند که بیماری قلبی داریم، آیا واکسن بزنیم یا خیر. آنها از تزریق واکسن میترسند. در واقع محدودیت خاصی ذکر نشده است. تنها آن دسته از افرادی که آلرژی دارند، باید پیش از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنند تا پزشک گواهی دهد که آلرژی آنها شدید است یا خیر. چون ممکن است در هنگام تزریق دچار شوک شوند و ما نمیتوانیم برای آنها این کار را انجام دهیم.»
- تشکیل پرونده برای شهروندان دارای بیماری زمینهای
فرد مسن دیگری وارد سالن میشود. راه رفتن برایش دشوار است. به همین دلیل برای راحتی و آسایش او «ویلچر» میآوردند و نیروهای مستقر او را تا مراحل پایانی همراهی میکنند. شرایط دریافت واکسن برای بیماران خاص اندکی با سایر شهروندان متفاوت است.
علایی در اینباره و همچنین در پاسخ به این سؤال که شهروندان کرجی نیز میتوانند برای دریافت واکسن به ایران مال مراجعه کنند، میگوید: «مجاورت این پایگاه سبب نمیشود تا ساکنان کرج به این پایگاه بیایند. آنها تحت پوشش منطقهای و استان «البرز» هستند و باید به محدوده مرکزی تحت نظر مراجعه کنند. همچنین بیماران خاص چون دوره درمان آنها در مراکز درمانی و بیمارستان انجام میشود مانند بیماران سرطانی که در حال شیمی درمانی هستند، سهمیه آنها به همان بیمارستان واگذار شده است و باید از همان بیمارستان واکسن را دریافت کنند یا بیماران دیالیزی و پیوند کلیه نیز همینگونهاند.
همچنین افرادی که بیماری پیشزمینهای مانند بیماریهای قلبی یا دیابت دارند، اگر پرونده بهداشتی در مرکز بهداشتی درمانی نزدیک محل سکونت خود ندارند، بهتر است تشکیل پرونده بدهند تا با اعلام تزریق واکسن برای بیماران دارای بیماریهای زمینهای از سوی وزارتخانه، مراقبان سلامت با آنها تماس بگیرند. نخستیندوز واکسن را که در هر مرکزی زدند، دوز دوم واکسن را نیز باید به همان مرکز مراجعه کنند.
همچنین در کارت واکسیناسیون نوع واکسن تزریق شده ذکر میشود تا اگر دریافتکننده واکسن، مسافر باشد و به شهر دیگری برای واکسن مراجعه کند، تزریقکنندگان بدانند چه واکسنی به او تزریق شده است. حتی کد واکسن نیز در سامانه قید میشود و بلافاصله هنگامی که کد ملی را وارد سیستم کنند، میفهمند که تاکنون چنددوز دارو دریافت کردهاند. واکسیناسیون کرونا برای گروههای سنی که ابلاغ میشود، هیچ هزینهای ندارد و رایگان است. بهزودی در غرب تهران سایتی برای تزریق در خودرو راهاندازی و این فرایند در خودرو نیز انجام میشود که نشانی و مکان آن اعلام خواهد شد.»
۶۴ هزاردوز واکسن کرونا تا تاریخ ۱۹اردیبهشت ماه در مرکز بهداشت شمال غرب تهران برای گروههای هدف اعلام شده از سوی وزارت بهداشت تزریق شده است.
هنگام پارک خودرو در پارکینگ ایران مال از ستونهای اطراف که شمارهها و حروف مربوط به مکان پارک خودرو شما را نشان میدهد، عکس بگیرید تا در زمان بازگشت به راحتی خودرو خود را پیدا کنید.
در مراسم افتتاح مرکز واکسیناسیون کرونا در ایران مال، یادداشت تفاهمنامه سه جانبه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و بنیاد خیریه تات و ایران مال برای گسترش همکاری در زمینه واکسیناسیون کرونا امضا شد.
دکتر جلیل کوهپایهزاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، این نوید را داد که در واکسیناسیون عمومی بخش عمده تزریق واکسن در این منطقه و مرکز ایرانمال انجام میشود.
- ازدحام ممنوع
مهمترین مشکلاتی که شهروندان دریافتکننده واکسن در این مرکز به آن اشاره میکنند، رعایت نکردن گروه سنی اعلام شده است. «علی محمدی» از جمله شهروندانی است که برای تزریق واکسن از محله «جنتآباد» به ایران مال آمده است.
او میگوید: «من ۸۰ سال دارم و میتوانم واکسن بزنم، اما برخی از افرادی که در صف پذیرش برای دریافت نوبت ایستاده بودند، سنهای متفاوت و کمتر از گروههای سنی اعلام شده داشتند. همین موضوع موجب شد تا این پایگاه، شلوغ و مراحل واکسن افراد سالمند با تأخیر انجام شود. اگر با توجه به گروه سنی اعلام شده به پایگاههای دریافت واکسن مراجعه کنند، هرگز شلوغ نمیشود.
این موضوع میتواند در گسترش و انتقال ویروس کرونا تأثیر داشته باشد.» ساعت حدود ۲۰ است و همچنان متقاضیان برای تزریق واکسن به ایران مال میآیند. خود را «موسی گرجی» معرفی میکند و وقتی علت پذیرش نشدنش را جویا میشویم، میگوید: «من ۶۲ سال دارم.
وقتی اعلام کردند که برای زدن واکسن به ایران مال مراجعه کنید، فکر میکردیم برای همه گروههای سنی تزریق خواهند کرد. به همین دلیل همراه خانوادهام به اینجا آمدیم، اما اکنون میگویند براساس جامعه هدفی که وزارت بهداشت اعلام کرده است، واکسن میزنند و از پذیرش ما معذورند. شاید یکی از دلایل ازدحام جمعیت اطلاعرسانی ناکافی و واکنش اشتباه مردم نسبت به این خبر بوده است.» از خدماتی که ارائه شده راضی و خرسند است. «مریم مواکبیان» میگوید: «اینجا نظم و شکل دارد و شهروندان میتوانند بهترتیب و بدون هیچگونه اتلاف وقت، واکسنشان را دریافت کنند.
خدمات بهگونهایی بود که در کمترین زمان توانستیم این واکسن را تزریق کنیم، متأسفانه به دلیل ازدحام زیاد شهروندان، اینساز و کار اجرایی با مشکلاتی مواجه شد و مقصر آن هم شهروندان بودند، اما به خوبی مدیریت شد و توانستیم واکسنمان را تزریق کنیم.»
- نشانی پایگاههای تزریق واکسن کرونا در غرب پایتخت
منطقه ۵/ مرکز کن شهران، کوهسار، روبهروی خیابان یکم شهران، خیابان شهید ادهمی.
کلینیک شهرداری منطقه ۵، میدان صادقیه، فلکه دوم، ابتدای اصفهانی.
سرای محله اکباتان، اکباتان جنب انجمن الزایمر.
مرکز سولقان، نشانی سولقان، مرکز خدمات جامع سلامت روستایی.
منطقه ۲۱/ کلینیک صاحب کوثر، تهرانسر، بلوار گلها، بلوار لاله، پلاک ۲.
گلزار شهدای وردآورد، محله ورد آورد، خیابان طالقانی، حسینیه گلزار شهدای وردآورد.
منطقه ۲۲/ دانشگاه علامه طباطبایی، انتهای غربی یزگراه شهیدهمت، دانشگاه علامه طباطبایی.
بازار بزرگ ایران مال، انتهای بزرگراه شهید خرازی، ورودی شماره ۲، مجموعه نمایشگاهی ایران مال.
نظر شما