مجموع نظرات: ۱۹۴
سه‌شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۰
۱۲ نفر

خانه تاریخی و کمتر شناخته‌شده انیس‌الدوله (سوگلی ناصرالدین شاه قاجار و مشهور به نخستین ملکه ایران) در تملک اتحادیه صنف گوشت گوسفندی تهران است. همین بهانه عجیب، کافی است تا برای تهیه گزارش راهی این خانه تاریخی با ارزش و در فهرست آثار ملی شویم. به ویژه این روزها که سریال پرطرفدار «جیران» پخش می‌شود.

عمارت

همشهری آنلاین - سحر جعفریان: خانه سلطنتی یا عمارتی یک طبقه که پشت دیوارهای بلند، آجری و رسوب گرفته در جایی از جنوب خیابان ولیعصر (عج)، بالاتر از چهارراه مولوی، روبه‌روی مهدیه تهران، از نظرها پنهان شده‌ است. جایی کمتر کسی از اهالی و کسبه، از آن مطلع است. رهگذران هر روز و هر ساعت از کنارش می‌گذرند، بی‌آنکه بدانند در پس همان دیوار بلند، آجری و رسوب گرفته، عمارتی است خاطرانگیز که بخش مهمی از تاریخ کشور در آن رقم خورده است. هنوز هم بعد از بیش از ۱۷۰ سال، زیباست و مجلل. از حیاط و حوض فیروزه‌ای‌اش گرفته تا تالار و ایوان با طاق نیم‌دایره‌ای، اندرونی ۸ دَر و سالن شاه‌نشین‌ش، چشم را می‌نوازد. البته به شرطی که مجوز ورود به ملک «اتحادیه و شرکت تعاونی صنف تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران» را داشته باشید! بله؛ درست خواندید! برای بازدید از این بنای ملی باید نظر مساعد مسئولان اتحادیه صنف گوشت گوسفندی تهران را جلب کنید. تا انتهای گزارش همراه‌مان باشید تا از چرایی «مورد عجیب خانه انیس‌الدوله» آگاه شوید!

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

تابلوی اتحادیه صنف گوشت گوسفندی سر در عمارت

از سمت میدان راه‌آهن، وارد خیابان ولیعصر (عج) می‌شویم. مسافرخانه‌های قدیمی و هتل‌های تازه قد عَلَم کرده ۲ طرف خیابان دیده می‌شوند؛ شلوغ و پرهیاهو. حدود ۵۰۰ متر، خیابان ولیعصر (عج) را به سمت شمال، پیاده پیش می‌رویم. درست روبه‌روی مهدیه تهران، تابلوی بزرگ «اتحادیه و شرکت تعاونی صنف تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران» نمایان می‌شود. اما برای یافتن خانه انیس‌الدوله باید بیشتر دقت کرد و از نگاه‌های روزمره فراتر رفت. اینگونه است که تابلوی کوچک و تقریبا ناپیدایی با مظنون، «خانه انیس‌الدوله» از لابه‌لای انواع تابلوهای شهری، راهنمایی و رانندگی و درختان چنار قدیمی و جدید، به سختی دیده می‌شود. اگر علاقه‌مند به تماشای سریال «جیران» باشیم با یافتن همین تابلوی کوچک و ناپیدا، صحنه‌هایی از سریال در ذهن‌مان مرور می‌شود. بعد هم سر و کله چند حس دیگر مانند کنجکاوی، تعجب و هیجان پیدا می‌شود که پس عمارت انیس‌الدوله کجاست که تابلوی راهنما و اطلاعاتش، اینجا کنار تابلوی بزرگ اتحادیه و شرکت تعاونی صنف تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران، نصب شده است؟

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

عمارتِ بانوی نخست حرمسرا

برای یافتن پاسخ به گذشته بازمی‌گردیم. گذشته‌های دور. خیلی دور. دور و دورتر. لطفا باز هم دورتر. حدود سال ۱۲۳۰ خورشیدی؛ اواسط دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار. بله، دقیقا همین جا خوب است. طبق معمول، ناصرالدین شاه قاجار، عزم شکار می‌کند؛ این بار در حومه روستای «امامه» (رودبارقصران؛ بخش‌هایی از شهرستان شمیرانات استان تهران). آنجا دختر چوپان و خوش‌زبانی را می‌بیند با نام «فاطمه».

دختری نوجوان که ظاهرش با معیارهای زیبایی آن زمان متناسب بود. برای همین خیلی زود مهرش به دل شاه نشست. شرایط دراماتیک (!) تا آنجا پیش رفت که دختر چوپان، چاره‌ای جز راهیِ تهران و کاخ گلستان و همراه شدن با خدم و حشم ندید. او مدتی را نزد جیران، نخستین سوگلی‌ حرمسرا به خدمت پرداخت و آداب قصر و اندرونی آموخت.

بعد از مرگ زودهنگام جیران نیز به شاه داغدیده، نزدیک شد و دیری نپاید که توفیقاتی مانند ازدواج رسمی با شاه مملکت، دریافت «نشان حمایل آفتاب»، سفر به فرنگ، ریاست اندرونی و حرمسرا و تاثیرگذاری در تصمیمات مهم خاندان سلطنت را حاصل کرد. به مجموع توفیقات انیس‌الدوله، در روایت‌هایی نامعتبر و تایید نشده، امتیازِ سکونت در عمارت جیران را که اهل حرمسرا جملگی چشم به آن داشتند نیز می‌افزایند؛ یعنی همین عمارتِ مورد بحث.

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

داستان یک عمارت سلطنتی

عمارت سلطنتی انیس‌الدوله در شرق دروازه گمرک و اوایل ورودی تهران از سمت غرب قرار داشت و به نحوی تابع محله «سنگلج» و جزء اراضی «وزیر» (از شمال به باغ وسیع جنت گلشن و از غرب به ضلع غربی حصار ناصری(خیابان کارگر) و از جنوب به خیابان دروازه گمرک (مولوی) و از شرق به خانه هایی انگشت شمار محدود می‌شد) بود. این عمارت در دوران پهلوی اول، فروخته شد و از کاربری مسکونی به کاربری آموزشی تغییر یافت که پروفسور «محمود حسابی» نیز یکی از دانش‌آموختگان نام‌آشنای آن است.

سال ۱۳۳۰، شخصی با نام نادر اصفهانی آن را خرید و دوباره کاربری مسکونی برای خانه انیس‌الدوله، تعریف شد. اما این قصه سر دراز داشت. چرا که دهه ۵۰ به سبب نزدیکی ملک عمارت به کشتارگاه تهران در محدوده میدان بهمن فعلی، اتحادیه و شرکت تعاونی صنف تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران، خانه انیس‌الدوله را خریداری می‌کند.

خرید ملکی که طبق ماده قانونی (اختصاصی میراث فرهنگی) مجازات اسلامی، اجازه و اختیار تغییر در بنای اصلی آن وجود نداشت. با این حال دهه ۶۰ ساختمانی در ضلع جنوبی و غربی حیاط عمارت که سابق بر آن محل نگهداری دام و طیور بوده، بنا می‌شود. تغییراتی در رنگ بنا، کف‌پوش حیاط نیز اعمال شده‌است.

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

تماشای تاریخ در یک اتحادیه صنفی

بعد از پیگیری‌های بسیار، از در اصلی وارد حیاطی می‌شویم که پیش‌تر، باغی وسیع بوده و انباشته از درختان سر به آسمان ساییده. درختانی که طبق اسناد تاریخی اوایل دهه ۵۰، با هدف گسترش فضای باز، قطع شده‌اند. به یک باره مقابل چشمان‌مان، عمارتی با معماری قاجاری خودنمایی می‌کند. میانه حیاط، حوض فیروزه‌ای، خالی از آب، با بقایایی از ستون‌های کوچک و تزیینی و البته چند درخت قرار دارد. همان نزدیکی حوض می‌توان دریچه قناتی را دید که پوشانده شده‌است. حیاط، حالا به پارکینگی برای خودروی کارکنان اتحادیه تبدیل شده‌است. خودروها، مقابل ۸ ستون کوتاه طبقه هم‌کف پارک شده‌اند.

طبقه همکف با اختلاف یک پله از کف حیاط پایین‌تر است و شامل فضاهایی از جمله یک ایوان در ضلع جنوب، ۲ فضای (سالن یا تالار) اصلی در شمال ایوان، یک انباری در منتهی الیه غربی، آشپزخانه، حمام، رختکن و سرویس بهداشتی در منتهی‌الیه شرقی می‌شود. سقفِ طبقه هم‌کف دارای تقسیمات مستطیل شکل است که با گچبری آذین شده است.

۷ در بیرونی و درهای داخلی این طبقه نیز چوبی با رنگ سفید و یک قوس باربر بنا شده‌اند. درهایی که همگی قفل هستند و فقط اجازه عکاسی از پشت شیشه‌های خاک گرفته آن را داریم. برای ورود به طبقه اول، باید از راهروی شرقی و یک پیش فضا عبور کرد. طبقه‌ای که یک ایوان جنوبی با ۲ سالن بزرگ و مرتفع در قسمت شمالی دارد. یک فضای پشتیبانی (آبدارخانه فعلی) و یک راه‌پله ارتباطی با طبقه هم‌کف نیز مشاهده می‌شود. ۶ ستون در این طبقه تعبیه شده که تزیینات گچبری سرستون‌های آن به سبک یونانی بسیار چشمگیر است و می‌توانند ساعت‌ها، نگاه‌تان را بربایند.

به علت تغییر کاربری، چهارچوب درهای تراس جنوبی تعویض شده‌اند اما این حال طاق نیم‌دایره آن با همه تزیینات خاص، هنوز جلب توجه می‌کند. دیوارهای داخلی سالن‌ها و ایوان طبقه اول با طرح‌هایی از گل، طبیعت و فرشته‌های کوچک آراسته شده است. در کنار همه این زیبایی‌های تاریخی و معماری، کارکرد اداری با وسایل و تجهیزاتی مانند میز، کمدهای فایلی، کتابخانه، آبسردکن و کارکنان در حال کار را ببینید که جایشان آنجا نیست.

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

دشواری امرارمعاش در یک بنای تاریخی

یکی از کارکنان اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران که میز کارش درست کنار یکی از ۴ شومینه عمارت قرار گرفته، می‌گوید: «طی این سال‌ها فقط یک مرتبه این بنای تاریخی از سوی سازمان میراث فرهنگی، مرمت شده است. چند باری هم برای بازدید آمده‌اند اما خبری از خرید آن نیست. اتحادیه تمایل فروش دارد ولی سازمان‌های متولی پیشقدم نمی‌شوند. به هر حال برای ما هم کار کردن در این عمارت قدیمی و هویتی که فرسوده شده و نیاز به مرمت تخصصی دارد، دشوار است. همکاران، همگی مراعات می‌کنند تا آسیبی به بنا وارد نشود. برای این منظور سعی شده بیشتر نیروهای اداری در ساختمان جنوبی و غربی که خود اتحادیه احداث کرده، مستقر شوند.»

پیرو صحبت‌های کارکنان و رئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گوسفندی تهران با روابط‌عمومی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تماس گرفتیم تا عدم تملک این عمارت تاریخی را از سوی سازمان متولی، جویا شویم که پاسخی دریافت نشد.

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

راه‌های حفاظت از خانه انیس‌الدوله

«سجاد عسگری»، دبیر کمیته پیگیری حفاظت از خانه‌های تاریخی تهران، در این ارتباط می‌گوید: «خانه انیس‌الدوله به هر حال، مانند هر ملک دیگری، خرید و فروش شده است. با این تفاوت که خانه انیس‌الدوله بار تاریخی و هویتی دارد که باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد تا هم حفظ و هم شرایط برای بازدید عموم فراهم شود. برای این منظور راه‌های بسیاری از جمله تهاتر و معوض وجود دارد که پیشنهاد می‌کنم شهرداری هم پای کار بیاید.»

عسگری همچنین ادامه می‌دهد: «امتیازی که خانه انیس‌الدوله علی‌رغم عدم هماهنگی موضوعی‌اش با کارکرد مشخص شده از سوی مالک دارد، این است که مورد استفاده برای ساخت فیلم و سریال و یا عکاسی‌های خاص قرار نمی‌گیرد. امتیازی که به نوعی حفاظت نسبی محسوب می‌شود.»

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

در اولویت است

«مهرشاد کاظمی»، رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران با تاکید بر اهمیت و ارزش خانه انیس‌الدوله می‌گوید: «مذاکراتی با مالک این خانه تاریخی و ملی شده است که نیاز به پیگیری‌های مجدد و جدی دارد. این خانه جزء پروژه‌های فرهنگی اولویت‌دار منطقه ۱۱ به شمار می‌آید. با این حال نباید فراموش کرد که شهرداری به عنوان متولی ثانوی، محدودیت‌ بودجه دارد که براساس آن، سالانه به یک یا ۲ خانه و ابنیه با چنین ویژگی‌ها و شرایطی می‌تواند بپردازد.»

خانه سوگلی ناصرالدین شاه و هووی جیران کجاست؟

کد خبر 672286

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 137
  • نظرات غیرقابل انتشار: 28
  • IR ۲۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    139 8
    چقدر زیباست تورو خدا خرابش نکنین
  • امیر عبدالرضایی IR ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    سوگلی ناصرالدین شاه چقدرشبیه مهران غفوریانه البته من مهران غفوریان رو ازصمیم قلب دوسش دارم ولی چون کمد ینه دوس دارم باهاش شوخی کرده باشم.
  • علیرضا IR ۲۲:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    79 14
    ولش کن میخواستم یه چیزی بگم اما پشیومون شدم
  • IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    تاچندسال پیش میگفتیم خوبه تودورانشون دنیانیومدیم امالآن اینقدرفشارزندگی داره ازپادرمون میاره که میگیم خوشبحالشون لااقل آرامش داشتن،زیباییهای زندگی روداشتن،آب وهواداشتن،ارتباط فامیلی وهمسایگی داشتن وخیلی چیزای دیگه داشتن که ماالان حسرتشونوداریم.هواپیماوقطارنداشتن سواربشن ماکه داریم پولشونداریم.حکیم باشی ارزون داشتن مادکترداریم اماخوددرمانی میکنیم چون پولشونداریم.کلابه هرچی فکرکنیم اونانداشتن ماداریم میرسیم به اینجاکه ماهم پولشونداریم
    • جعفر فرانکی IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
      تو کی پول هیچی نداری چطور پول نت و گوشی و ... رو داری؟؟
    • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
      لایک
  • محمد IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    حکومت‌ها در ایران. اول مثل الماس درخشیدن اما جانشینان آنها همه به سمت عیاشی ووطن فروشی کارشان ختم. وننگ را در تاریخ به دودمان خود جا گذاشتند وبدترین صدمه را به ملت .وطن زدند
  • سام IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    اینا با این ندانمکاری و بی مسئولیتی ها کل مملکت و آثار تاریخی رو از بین بردن. کشورهای دیگه واسه خودشون و تاریخ خودشون چقد ارزش قائل هستن! اونوقت اینا دستی دستی همه چیز به باد فنا میدن. واقعاً جای تاسف داره بیچاره نسلهای آینده. امان از مسئولین بی تعصب و نادان
  • رنگین کمان IR ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    شاهان ایران هیچ عرضه ای نداشتن کارشون فقط تن پروری و زن گرفتن بوده برا همینه هیچ وقت پیشرفت نکردیم.
  • کارا IR ۰۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    86 54
    جان هرکه دوست دارید بهم بگید این عکس شاه ناصر هست یا سوگلش????!! انشالله که من اشتباه کرده باشم ،ولی اگه ایشون سوگلش هست ،معلومه که چه شاهی بوده وچه سلیقه ای داشته ،احتمالا تو اون دوران قحطی بوده ،أکیدا 🤔😐
    • نا IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
      30 13
      باشما موافقم ولی آخر تواین کارهم مالی نبودند
  • یوسف IR ۰۵:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    51 28
    با دیدن این سوگلی خیلی دلم به حال ناصرالدین شاه سوخت بنده خدا حق داشت را به را زن بگیره
    • علیرضا IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
      48 7
      خدا این خانم بیامرزه اونم دل داشته طفلک آدم بودا
  • عسل IR ۰۵:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    37 12
    حیف همچنین خونه ای حتما باید ميراث فرهنگي دنبال این قضیه باشه تا همه بدونن .. حیف .. کاش فیلم جیران در این خونه فیلم برداری میشد .. نه که با بیخیالی سیر بشه
  • IR ۰۶:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    78 6
    خیلی زیباست اما افسوس که ازش محافظت نمیشه اتحادیه گوشت گوسفند تهران اخه؟؟؟
  • زهره IR ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    66 8
    من‌عاشق اینجور خونه هام زندگی در اون خونه صدرصد حال افسرده منو خوب میکنه
  • ولی IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    46 6
    برای خودش مردی بوده
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    59 6
    چه زیباتوروخدابگیریدتبدیل کنیدمکان گردش گری ومیرا ث فرهنگی و..... حیفه این چه بی فرهنگیه.
  • ولی IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    38 17
    دوجنسه است
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    42 23
    واقعا حیفه میشد خیلی بهتر نگهداری بشه .ولی وقتی خودمون بی ارزشیم وای به حال آثارمون.
  • سعید IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    35 5
    خدا به من ام یکی از لنگه همین تپ سوگلی یا قسمت م کنه همگی بگین ایشالاح
  • Fati IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    41 6
    ناصر الدین شاه چشم بازار و دراورد با این انتخابش😂
  • حسام IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    39 6
    از هر چی سوگلی ست دیگه حالم بد شد
  • نا IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    31 4
    شما خوب به نفر پشت سرش که پرده را گرفته نگاه کنید اونوقت دلیل سوگلی بودن انیس الدوله دستتون میاد
  • حمید IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    13 5
    ماشاالله به سوگلی ناصرالدین شاه کاش منم یه سوگلی مثل ناصر داشتم!! منم میخوام .....
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    31 8
    قدیم ها دکتر و جراح زیبایی نبود که کلا همه جای زن تغییر اساسی کنه الان همه ی زن ها یک شکل شدن بعضی وقت ها مرده قیافه زن خودشم یادش میره
  • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    36 3
    والااینکه قذافی رهبرسابق لیبی هست
  • به نظر من IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    30 2
    عکس رو انگار عکس کارت ملی و شناسنامه ماست 😂
  • قلی خان IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
    22 1
    سوگولی اول باس سیبیل را می‌زد بعد عکس می‌گرفت