به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وبامدی پژوهشگران آمریکایی در دانشکده پزشکی استونی بروکس در نیویورک در بررسی دادههای مربوط به ۲۰۰۰۰ فرد میانسال و سالمند مشابه با بررسیهای پیشین دریافتند که افراد دچار دیابت نوع ۲ نسبت به افراد غیر مبتلا به دیابت به طور کلی در آزمونهای حافظه و مهارتهای فکری نمرههای پایینتری میآورند.
این موضوع که بافت مغز با افزایش سن ما به تدریج تحلیل میرود و این روند تحلیل در برخی از نقاط مغز بیشتر و سریعتر از نقاط دیگر است، کاملا شناخته شده است.
این یافتههای جدید نشان میدهند که در مغز افراد مبتلا به دیابت همان نقاطی دچار تحلیلرفتگی میشود که در مغز افراد دیگر با افزایش سن تحلیل میرود.
از طرف دیگر تصویربرداری امآرآی تفاوت ها در مناطق مغزی مربوط به این مهارتها را نشان داد: افراد دیابتی تحلیلرفتگی بافتی بیشتری در این مناطق داشتند که معادل افزایش ۲۶ درصدی شتاب پیر شدن مغز طبیعی بود.
این پژوهشگران میگویند یافتههای جدید نشان میدهند که افراد دیابتی در همان نقاطی از مغز که با سالمندی تحلیل میرود، دچار تحلیلرفتگی مغز میشوند.
این یافتهها که در ژورنال پزشکی eLife منتشر شدهاند، به مجموعهای از پژوهشها درباره رابطه دیابت و سلامت مغز افزوده میشوند، از جمله بررسیهایی که دیابت را با زوال سریعتر در حدت ذهنی در سالمندی و خطر بالاتر زوال عقل پیوند دادهاند.
در دیابت نوع ۲، بدن نمیتواند به طور مطلوب از هورمون انسولین که به سلولها اجازه مصرف گلوکز (قند) خون را میٔهد، استفاده کند. در نتیجه، میزانهای قند خون به طور مزمن بالا میرود و این بالا بودن قند خون به آسیب رگهای خونی و اعصاب در سراسر بدن میانجامد. افراد دارای دیابت نوع ۲ در معرض خطر بالاتر بیماریهای وخیمی مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی و سکته مغزی هستند.
اما به گفته این پژوهشگران رابطه میان مغز و دیابت فراتر از این است. مغز یک مصرفکنننده عمده قند خون است و اگر سلولهای مغزی نتوانند با استفاده از انسولین قند را وارد خون کنند، دچار مشکل میشد. در این وضعیت سلولهای مغزی دچار گرسنگی مزمن میشود و همین عامل است که روند پیری مغز را تسریع میکند.
نظر شما