همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: نوع قرار گرفتن شما پشت صندلی بسیار مهم است؛ به ویژه هنگامی که مجبور باشید مدت طولانی پشت میز قرار بگیرید. البته نوع صندلی و انتخاب مناسب آن برای کارهای مختلف هم موضوع مهمی است که باید به آن توجه شود. اما به طور کلی باید بسیار راحت باشد؛ به ویژه وقتی قرار است به مدت طولانی از آن استفاده شود.
ویژگی صندلیهای راحت و سالم
فرقی نمیکند در اداره کار کنید یا در خانه؛ در هر صورت صندلی کامپیوتر شما یکی از مهمترین وسایلی است که باعث بالا رفتن بهرهوری، خستگی کمتر و راحتی کارتان میشود.
توجه داشته باشید صندلی نامناسب میتواند بر سلامت شما تأثیر گذار باشد؛ همان گونه که صندلی مناسب هم میتواند به حفظ تمرکز بر کار و سلامت شما اثر بگذارد؛ البته خود شما هم باید از چگونگی نشستن صحیح اطلاع داشته باشید.
برای انتخاب صندلی مناسب باید نخست توجه داشته باشید ارتفاع آن قـابـل تنظیم باشد تا بتوانید آن را متناسب با قدتان تنظیم کنید.
همچنین دقت کنید وقتی کف پای شما روی زمین قرار بگیرد، زانو باید زاویه ۹۰ درجه داشته باشد و رانها نیز مـوازی با سطح زمین باشند.
نکته مهم دیگر، نشیمنگاه صندلی است که نباید خیلی نرم باشد چون در این صورت، قدرت حرکت و تغییر حالت از او سلب میشود. همچنین نباید خیلی هم سفت باشد تا باعث خستگی لگن و اخلال در خـون رسانی به پا شود.
لبه صندلی هم نباید به طوری باشد که بـر عروقی که از پشت زانو رد میشود فشار بیاورد. چون میتواند بـاعـث ایـجـاد خواب رفتگی در پاها شود.
نشستن صحیح روی صندلی
صندلی مناسب در نشستن صحیح نقش مهمی دارد. اما هر چقدر هم که صندلی خوب و مناسب باشد، طرز صحیح نشستن روی صندلی هم موضوع بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
سعی کنید طوری روی صندلی قرار بگیرید که بتوانید به راحتی به پشتی صندلی تکیه بدهید. بنابراین بهتر است بخشی از فشار وزن
خود را به جای عضلات کمر به پشت صندلی وارد آورید.
چگونگی قرار گرفتن زانو
نحوه قرار گرفتن زانوها نیز هنگام نشستن موضوع مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. یعنی اگر زانوها بالاتر از حد معمول باشند مفصل زانوها زمان زیادی خمیده میماند و بعد از مدتی دچار محدودیت حرکتی میشود.
همان گونه که برای اغلب ما پیش آمده پس از ساعتها نشستن روی صندلی وقتی میخواهیم بلند شویم؛ علاوه بر اینکه نمیتوانیم پاهایمان را صاف کنیم احساس درد هم خواهیم داشت. چون عضله پشت زانو از حالت طبیعی خارج و کوتاه میشود
بسیاری از ما هنگام کار کردن و نشستن پشت میز ساعتها در یک حالت قرار میگیریم و این موضوع یکی از مهمترین مشکلاتی است که منجر به کمر درد، پا درد و خستگی و کوفتگی اعضای بدن خواهد شد.
شما چگونه روی صندلی مینشینید؟
افراد به شکلهای مختلفی روی صندلی کار خود قرار میگیرند که معمولاً هم اشتباه است و به بدن آسیب میزند. مثلاً بعضی افراد بیش از حد قوز میکنند و عدهای دیگر هم در تمام مدت زمان قرار گرفتن پشت صندلی، پاهای خود را روی هم میاندازند؛ کاری که فشار زیادی به ستون فقرات وارد میکند.
اما هنگام نشستن پشت میز، بدن باید فرم مناسبی داشته باشد. برای جلوگیری از فشار بیش از حد به عضلات گردن و کمر، باید با پشت صاف و شانههای رو به عقب روی صندلی بنشینید.
نحوه صحیح نشستن پشت صندلی
بهترین نوع نشستن روی صندلی به عوامل زیادی مانند قد فرد و نوع صندلی بستگی دارد. اما به طور کلی بهتر است هنگام نشستن پشت میز کار یا مطالعه دقت کنید فاصله کمی بین پشت زانو و صندلی داشته باشید. شانهها را شل کنید و ساعد و زانو را موازی با زمین نگه دارید.
هنگام صاف قرار گرفتن روی صندلی نباید به گردن فشار بیاید. یعنی باید بتوان بدون فشار آوردن به گردن به جلو نگاه کرد.
سعی کنید موقع کار کردن طولانی با کامپیوتر چشم باید در راستای صفحه نمایش قرار بگیرد و هر چند وقت یک بار نیز حتماً از جای خود بلند شوید و تغییر وضعیت بدهید.
نحوه قرارگرفتن کی بورد هم باید به گونهای باشد که کمترین فشار را به عضلات گردن، مچ و دست واردکند. چون در این صورت به قسمت پشت بدن فشار زیادی وارد خواهد شد.
عوارض و پیامدهای نشستن اشتباه روی صندلی
خستگی زودرس، درد و ضعف عضلات گردن، از بین رفتن تناسب اندام، کاهش گردش خون، کاهش راندمان قلب و ریه و مشکلات گوارشی از جمله عوارض نشستن ناصحیح روی صندلی هستند.
در واقع کسانی که به مدت طولانی پشت میز در وضعیت نامناسبی قرار میگیرند ممکن است دچار مشکلات ستون فقرات و ابتلا به دیسک گردن و کمر شوند.
نکاتی که میتواند به نشستن صحیح کمک کند
بهتر است هنگام نشستن پشت میز کار از روی هم انداختن پاها اجتناب کنید. البته بسیاری از ما به این کار عادت داریم. ولی باید سعی کنیم با تغییر وضعیت هنگام کار کردن، مانع از انداختن وزن بدن روی یکی از پاها شویم. انداختن وزن یک پا روی پای دیگر به معنای فشار بیش از حد به کمر است که میتواند منجر به افزایش درد شود.
سعی کنیم گردن را بیش از حد خم نکنیم و همچنین بدن هم به یک طرف تمایل پیدا نکند. چون توزیع نابرابر وزن باعث درد بیشتر در ناحیه کمر و زانو خواهد شد.
افرادی که با کامپیوتر کار میکنند اغلب به سمت صفحه نمایش متمایل میشوند که این کار هم فشار زیادی به کمر وارد میکند.
یکی از علل اصلی درد پا، بیحسی یا گزگز آن هنگام نشستنهای طولانی، گردش خون نامناسب است. بنابراین برای افزایش گردش خون باید پس از مدتی تغییر حالت بدهید. چون مهمترین عاملی که باعث میشود هنگام کار احساس درد در رانها، ساقها و حتی مچ پا داشته باشید؛ نشستن به مدت طولانی در حالتی است که خون در پاها جریان کافی ندارد.
نظر شما