تلویزیون در دهه ۶۰ رسم و برنامه‌ای برای سریال‌سازی در نوروز و ماه رمضان نداشت. در این دهه اگرچه سریال‌های فوق‌العاده‌ای مثل هزاردستان، سلطان و شبان، سربه‌داران، بوعلی سینا و امیرکبیر ساخته شدند، اما رسم بر ساخت و پخش سریال در نوروز یا ماه رمضان وجود نداشت.

مرد هزار چهره

به گزارش همشهری آنلاین، در دهه هفتاد و سال‌هایی که تازه جنگ تمام شده بود، تلویزیون تصمیم گرفت برای عید سریال و برنامه‌های نمایشی به سبک جدید داشته باشد. سریال‌هایی که اول بیننده‌هایشان را شوکه کردند، چون هم سبک جدیدی با بازیگران جدیدی داشتند و هم تا پیش از آن سریالی که هر شب پخش شود، وجود نداشت و بعد تبدیل به عادتی برای هر سال شدند. در این مجموعه گزارش‌ها نگاهی داریم به همین سریال‌ها و برنامه‌هایی که در دهه هفتاد و بعد از آن برای عید و ماه رمضان ساخته شدند و مخاطبان زیادی داشتند:

ماجراهای مرد هزار چهره| از برداشت های سیاسی تا شکایت ثبت احوال شیراز

یکی از سریال‌های پربیننده عید که در دهه هشتاد از تلویزیون پخش شد، مرد هزار چهره از ساخته‌های مهران مدیری بود. تا آن زمان او سریال‌های شب‌های برره، پاورچین و نقطه چین را ساخته بود و مرد اول سریال‌های طنز هرشبی بود. نوروز ۸۴ هم سریال جایزه بزرگ را کار کرده بود.

مرد هزار چهره، نوروز ۱۳۸۷ از تلویزیون پخش شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت و آنطور که عبدالرضا شهباززاده، مدیرتولید آن، در همان سال در گفت‌وگویی مطرح کرده ۹۰ درصد بیننده داشته است. این سریال داستان مسعود شصتچی، کارمند ساده و مطیع ثبت احوال شیراز را روایت می‌کرد که به تدریج و با ماجراهایی که هیچ نقشی در آن ندارد، هر بار جای شخص دیگری اشتباه گرفته می‌شود و بدون این که بخواهد مجبور می‌شود نقش را ادامه دهد. هر چند به تدریج از این کار خوشش می‌آید. او در این ماجراها گاهی پزشک می‌شود، گاهی پلیس و تاجر و سر آخر هم از باند مافیا سر در می‌آورد.

در این کار مجموعه ای نویسندگان در کنار خود مهران مدیری نوشتن متن را که گفته می‌شود برداشتی از رمان «پخمه» عزیز نسین بوده، به عهده داشتند که همزمان با فیلمبرداری پیش می‌رفت. سرپرست نویسندگان پیمان قاسم‌خانی بود که پیش‌تر هم در بهترین کارهای مهران مدیری همراه او بود. در کنار او مهراب قاسم‌خانی، خشایار الوند، امیرمهدی ژوله و سروش صحت هم در تیم نویسندگان بودند.

بازیگران زیادی هم در این سریال حضور داشتند که بخشی از آنها البته در بقیه کارهای مدیری هم با او همکاری کرده‌اند. علیرضا خمسه، پژمان بازغی، شقایق دهقان، سیامک انصاری، اکرم محمدی، اسماعیل سلطانیان، روشنک عجمیان، الیکا عبدالرزاقی، اکرم محمدی، سیامک انصاری، ساعد هدایتی، بهاره رهنما، کیانوش گرامی، رسول نجفیانف سروش صحت، پرستو گلستانی، غلامرضا نیکخواه، نادر سلیمانی و نصرالله رادش از جمله این بازیگران بودند.

ماجراهای مرد هزار چهره| از برداشت های سیاسی تا شکایت ثبت احوال شیراز

مرد هزار چهره فضای کاملا متفاوتی نسبت به سریال‌های قبلی و نود قسمتی مهران مدیری داشت و علاوه بر این که یک خط داستانی اصلی داشت، لوکیشن‌های مختلفی در آن استفاده شده بود و کاملا از فضای پلاتو بیرون آمده بود. موفقیت این سریال نوروزی باعث شد سال بعد هم مهران مدیری ادامه ماجراهای مسعود شصتچی را در مرد دو هزار چهره دنبال کند.

حاشیه‌ها

مرد هزار چهره از آن سریال پرحاشیه مهران مدیری بود. در وهله اول برداشت‌های سیاسی از آن شده بود و حساسیت تلویزیون به آن بالا بود. بسیاری شخصیت مسعود شصتچی را که با جوگیری همه کاری می‌کرد، با مسئولان و مدیران مرتبط می‌دانستند. این سریال دچار ممیزی هم شد و در حالی که قرار بود در ۱۵ قسمت پخش شود، با کم شدن دو قسمت تبدیل به سیزده قسمت شد. حتی بخش‌هایی از سریال که در تیزر آن و پیش از شروع پخش، نمایش داده شده بود در سریال حذف شد. از جمله سکانس‌هایی که رضا رشیدپور در آن بازی داشت و در خانه قزافه‌مندیان با بازی علیرضا خمسه فیلمبرداری شده بود. هرچند که بعدتر مدیر تولید سریال این طور توضیح داد که این کار به دلیل تغییرات ناگهانی سریال بوده و با تغییر پایان دیگر نیازی به شخصیتی که رضا رشیدپور بازی کرده بود، وجود نداشت و تصویرش در تیزر هم به این دلیل حذف نشد که تدوینگر در کشور دیگری بود و به او دسترسی وجود نداشت!

علاوه بر رضا رشیدپور، محمدرضا حسینیان، از مجریان شبکه ۳ هم از کسانی بود که در این سریال بازی داشته و اسمش هم در تیتراژ انتهایی سریال آمده است، اما سکانس‌های او پخش نشد. او بعدها در برنامه مثلث شیشه‌ای گفت که دلیل حذف صحنه‌های حضور حسینیان خشونت بیش از اندازه در آن صحنه‌ها بود.

یکی دیگر از حذفیات نام قذاقه مندیان فرهنگ بود که پسوند فرهنگ از آن حذف شد.

اما بزرگترین حاشیه سریال شکایت اداره ثبت شیراز از این سریال بود. در این دادخواست مواردی به عنوان دلایل و مستندات توهین بیان شده‌ است، از جمله انتصاب شخصیت اصلی داستان به عنوان شخص کلاهبردار شیاد و متقلب در مجموعه ثبت احوال شیراز، ارائه فضای بی‌نظم و خارج از شان اداری در ثبت احوال شیراز و القای سوءاستفاده از موقعیت شغلی توسط کارکنان اداره کل ثبت احوال شیراز.

حتی بعضی از خبرگزاری‌ها اعلام کردند طی دادخواستی، ثبت احوال استان فارس خواستار اعاده حیثیت و دریافت ۲۱ میلیارد ریال به عنوان خسارت معنوی وارد شده به مجموعه ثبت احوال شیراز شده‌است.

کد خبر 749302
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha